Bir Babanın Feryadı, “STK’lar Yetersiz Kalıyor”

Eyyübiye Belediyesi tarafından düzenlenen 1. Bölgesel Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayında oğlu madde bağımlısı olan baba 'Ben arabamı sattım

Bir Babanın Feryadı, “STK’lar Yetersiz Kalıyor”
misafir
Video için play'e tıklayın

Eyyübiye Belediyesi son yıllarda giderek kötü hal almaya başlayan madde bağımlılığında farkındalık yaratmak amacı ile ilkini gerçekleştirdiği Bölgesel Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayına STK’lardan ve kamu kurum amirlerinden yoğun ilgi vardı. Yapılan çalıştayda özellikle varoş kesim olarak adlandırılan Eyyübiye bölgesinde yaşayan insanlar ele alındı. Ama çalıştaya damgasını vuran madde bağımlısı çocukların aileleri oldu. Oğlu madde bağımlısı olan bir baba kürsüye çıkıp oğlunun bağımlılık döneminde neler çektiğini tek tek anlattı.

‘Bu konuda STK’lar yetersi kalıyor’

Baba, “Benim oğlum yaklaşık 6 yıldır bağımlı, madde bağımlısı. Ankara’ya birçok defa yazdım, Şanlıurfa Valiliği’ne bilgi verilmiş, emniyete bilgi verilmiş diye mesaj geldi. Ama şimdiye kadar kimseden bir şey görmedik. 2 ay önce Belediye Başkan Yardımcısı Necmeddin Sağlam beni çağırdı, bu konuda bir rapor hazırlamamız istediler, biz de söyledik. 2 aydır Eyyubi’ye Belediyesi bizimle ilgileniyor fakat çocuğu kaybettik. Nasıl kaybettik, cezaevine girdi. Urfa’da belirli kişiler var uyuşturucu satanlar var, biz söyleyelim dedik kimse gelmedi. STK’lar konuda yetersiz. Konuşmakla iş bitmiyor. Uygulama gerekiyor.” Dedi.

‘Para bulamadığı zaman hırsızlık yapıyordu’

“Ben arabamı sattım, evimi sattım. Şu anda Camikebir Mahallesinde vakıf evinde oturuyorum, kirasını da ödeyemiyorum. Bu konuda arkadaşlar yardımcı oldu. Evimdeki bulgura kadar satıyor bu çocuk, madde bağımlısı. Burada yetkililer var, gelin bizimle konuşun. Biz bunu size iletelim, ben çok dua ettim çocuğum ölsün diye. Polise gittim yalvardım, alın dedim. Bu çocuk maddeyi bulamadığı zaman hırsızlık yapıyor, senin canını benim canımı yakıyor. Eğer terörü bitirmek istiyorsak, madde bağımlılığı ile mücadele etmemiz lazım çünkü aklı başında bir insan gidip terörist olmaz. Benim ricam bu çocuklar cezaevinde iken tedavi olsun, cezaevinden bağımlı olup çıkmasın. Çıkınca yine bulur, birilerinin canını yakar. Bunları içeride tedavi etsinler” diye konuştu.

‘Eyyübiye bir nevi toplama merkezi görevi görüyor’

Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci ise madde bağımlılığının ne kadar ciddi ve tehlikeli bir konu olduğuna değinerek, şimdiye kadar geçekaldık bari bundan sonra geç kalmayalım” dedi.

Mehmet Ekinci, “ Konu önemli bir konu aslında madde bağımlılığı diyoruz ama hepimiz de var olan son zamanlarda teknoloji bağımlılığı diyoruz buna. Şuanda burada bile birçok katılımcı programdayken ellerinden telefon ve o bağımlılıktan getiren tehlike ile karşı karşıyayız. Değerli katılımcılar malumunuz, Eyyübiye ilçesi 375 bin nüfuslu bir ilçedir. Nüfus bakımından Şanlıurfa’mızın en büyük ilçesidir. 150 bin Suriyeli ile birlikte yaklaşık 500 bin nüfusa dayanmıştır. Merkezde 14 mahallemiz var, sur içi diye adlandırdığımız, sur dışında da kırsal 22 mahalle ilçe merkezi ve dışında toplamda 36 mahallemiz var. Onlardan sadece bir tanesi planlı mahalle, kalan diğerleri varoşlardan oluşan yoksul insanların yaşadığı bir yer. Haliyle de kırsaldan ve taşralardan göçünde ilk durağıdır. Ekonomik anlamda insanlara en uygun gelen yer orasıdır. İnsanları da biliyorsunuz mecburiyetten göç ediyorlar. Onlarda kendileri için ekonomik bir yer bakar. Bu yönü ile baktığımız zaman bir nevi toplama merkezi gibidir. Tabi çok uzun yıllara dayanan bir çarpık kentleşme, o fiziki yapılar, ister istemez o insanların ruhu üzerinde olumsuz etkilere neden oluyor. Haliyle su istimal elden konular oluyor su istimal edilen konular oldukça da bu ülkenin birliğini dirliğine karşı olanlar sizin de bildiğiniz gibi i bu tarz konuları işleyerek geçmişle koparma, geçmişimizi bizden alma konusunda çok değişik yollar var tabi bunlardan bir tanesinde madde bağımlılığıdır. Dolayısı ile ilk günden itibaren bu konuda farklılıkları oluşturan çalışmalar yapmaya çalıştık. Ama önemli olan bu konu ile ilgili mücadele etmek durumundayız, geç kalmışız bari bundan sonra geç kalmayalım. Herkes farklı bir şey yapmaya çalışıyor ama burada da ortak bir dil kullanılması lazım. Öncelikleri belirtmesi lazım. Kurumlara göre öncelikler değişiyor, eğer şehrimizde ciddi bir konu ise buna eğilmemiz lazım eğer eğilemiyorsak hastalığımızla yüzleşmiyoruz ve demek ki yükselmiş durumdadır.” İfadelerini kullandı.

‘Soğuk kış gününde anne çocuğu ile eşyasız kalmaya razı’

Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci daha sonra sosyal belediyecilik kapsamında evlere gerçekleştirdiği ziyaretlerden bir tanesinden bahsetti. Oğlu madde bağımlısı olan bir annenin feryadını kendi dili ile anlattı. Ekinci, Geçtiğimiz ay havanın da çok soğuk olduğu bir gün, yine sosyal yardım ekiplerimizle beraber evleri dolaşıyoruz eşimle beraber. Bir eve girdik hava soğuk, iki oda var ama odaların kapısı yok, bir tane genç var 25 yaşlarında bir de annesi var. Ama öyle bir şey ki genç annesinden 3-5 metre uzakta bir mesafede oturuyor. Neyse odalara baktığımızda üzerine oturulacak halılar bile yok. Beyaz eşyalar bile yok yani ev tamamı ile duvar. Onu gördükten sonra hemen arkadaşlara bu evi acilen dayayın düşeyin dedim ve annesi sessiz bir şekilde yaklaştı yanıma, “sakın ha” dedi. Hayırdır neden dedim dedi ki,” eşya alsanız hemen gidip satacak, yine gidip madde alacak ve bizleri rahatsız edecek. Halı alırsanız yakıyor zaten evi yakıyor almayın ben böyle daha iyiyim” dedi. Ve o soğuk kış gününde anne çocuğu ile o soğuk evde kalmaya razı. İşteşimdi böyle evler böyle insanların olduğu bir yerde bizim yükümüz gerçekten çok ağır.” İfadelerini kullandı.

‘Bağımlılıkla İlgili Urfa’da 2 bin 600 kişiye bir eğitim çalışması verdik’

Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekincinin ardında konuşan Şanlıurfa İl Emniyet Müdürü Veysel Tipioğlu, “Biz Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü olarak anne babaları bilgilendirmek, çocukları ile iletişim kurmalarının önünü açmak maksadıyla, uyuşturucuya bağımlı olan bir evladın göstereceği psikolojik davranışlar, fiziksel davranışlar nedir, ne değildir bunu anlatmak maksadıyla Urfa’da 2 bin 600 kişiye bir eğitim çalışması verdik. Sadece bu polis teşkilatının, emniyet teşkilatının çalışmasıyla, gayretiyle olacak şeyler değil. Toplumu oluşturan bütün katmanların el ele vererek, bu konuda ciddi mücadele etmesi gerekmektedir” sözlerini kullandı.

Haber: Mehmet Kaması

12 Şub 2018 - 15:53 Şanliurfa- Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.