Atatürk Barajı Bölge İçin Hayati Önem Taşıyor

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dr. Mehmet Çullu yaşanan kuraklığa değinerek böyle kurak geçen yıllarda Atatürk Barajının bölge için hayati

misafir
Haber albümü için resme tıklayın

Türkiye’nin 3. Büyük tarım şehri olan Şanlıurfa’da bu yıl beklenen yağışlar düşmeyince herkesin gözü kulağı DSİ’den gelecek kanallara bırakılacak suya çevrilmesine rağmen bir türlü beklenen suyu DSİ bırakmadı. Özellikle Aralık ve Ocak ayında düşmeyen yağışlar çiftçiyi daha da tedirgin etse de son iki ayda düşen yağış çiftçiyi bir nebzede olsa rahatlattı. Ama bu durumlar yaşanırken yine bölgeiçinAtatürkBarajının önemi gönderme geldi. Konu ile ilgili açıklamada bulunan Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dr. Mehmet Çullu, kurak dönemlerde Atatürk barajının kıymetini iki katına çıktığını ve bölge için vazgeçilmez bir konumda olduğunu söyledi.

Atatürk Barajı bölge için kurtarıcıdır

Çullu, “Yağmur dışında kar bizim için çok önemlidir, yer altı hem de barajlar için örneğin Atatürk Barajı için konuşacak olursak Atatürk Barajı bölge için kurtarıcıdır belki ülke için kurtarıcıdır. Çevrede havzasında yeteri derecede kar yağmayınca riske girdi kışın Harran Ovasında ve çevresindeki bazı ovalarda sulama ihtiyacı olduğu halde devlet su işleri tedbir olsun diye suyu bırakmadı, buda gayet doğru bir karardır. Yani temkinli davranıldı. Kar yağmadığı sürece barajlardaki elektrik üretimi zora girecektir.” Şeklinde konuştu.

Nisan ve mayıs aylarında düşecek yağışlar hayati önem taşıyor

“Bu ne demek bu yeterli mi yeterli değil, bu mart ve nisan ayı içerisinde yağacak yağışlar çok önemlidir. Düşmediği zaman bundan daha önce yağan yağışların hiçbir kıymeti olmayacak.” İfadelerine yer veren Dr. Mehmet Çullu, “Yani tahıl rekoltesini nasıl etkiler, çok verimli bir yıl olduğunu düşünemeyiz ama nisan ve mayıs aylarında yağışlar iyi giderse bu zarardan geri döneriz. Bizim için önemli olan bir olay tüm Türkiye’de olduğu gibi bizim bölgemizde özellikle Dicle ve Fırat havzasında Atatürk Barajı ve diğer barajları besliyoruz alanlarda kar düşmedi. Bu kar tabi hem toprağı uzun süre doyurur, yer altı sularını doyuruyor hem de barajlarımızı doyuruyor. Ne demek biz suyun kıymetini yeteri derecede biliyor muyuz, maalesef bilemiyoruz. Çok daha doğru yönetmemiz lazım özellikle çiftçilerimizde rica ediyoruz çok daha dikkatli olmaları gerekiyor, su olmazsa tarımsal üretim olmaz, biz Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi olarak özellikle bunun üzerine çok araştırmalar yapıyoruz, son yıllarda Japonlarla çalışmalar yaptık. Sivil toplum kuruluşları ile işte kamu kuruluşları ile devlet su işleri ile diğer kuruluşlarla gece sulamalarını öneriyoruz. Tüm alanlarda değil bazı alanlara gece sulamasını öneriyoruz. Gece sulaması olunca su biraz daha tasarruflu kullanılıyor, aynı zamanda verimlilikte biraz daha artıyor. Yani sonuçta suyu doğru yönetmemiz gerekiyor. Önümüzdeki yıllarda da faydalar olacak.” İfadelerini kullandı.

Rekolte bu yıl fazla etkilenmeyecek

Kuraklığın şuana kadar büyük bir etkisinin olmadığını ama yine her türlü şekilde tedbirlerin alınması gerektiğini dile getiren Mehmet Çullu, “Şuana kadar kısmen bir zarar var ama çok ciddi bir zarar yok kuraklık zararları ilk başta biraz geç yağışlar düştü, sonradan yağışlar toparladı. Bundan sonra mart ve nisan aylarında iyi yağış düşerse rekolte çok normal derece de etkilenmeyecek. Biraz da yağışın düşme derecesine bağlı mesela 3 gün üst üste yağış fazla düştü ondan sonra 20 gün düşmedi ondan sonra bitki boy atıyor tohum gelişemiyor. Yeteri derece de taneler dolmayınca verim düşük oluyor bekliyoruz yani iklimi uzun süreli tahmin etmek çok zor. Ama yine söylüyorum kuraklık önümüzdeki yıllarda bizleri de etkileyecek önümüzdeki yıllarda ekeceğimiz ürüne dikkat edeceğiz. Zamanlamasına dikkat edeceğiz ve suyu çok dikkatli kullanacağız.” İfadelerini kullandı.

Haber: Mehmet Kaması

19 Mar 2018 - 07:55 Şanliurfa- Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.