Asırlardır Ahilik Geleneği Yaşatılıyor

Anadolu'nun en eski kentlerinden olan ve medeniyetler beşiği olarak bilinen Şanlıurfa'da Kapalı Çarşı esnafı asırlardır yaşatılan ahilik

Asırlardır Ahilik Geleneği Yaşatılıyor
Video için play'e tıklayın

Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesi Haşimiye Meydanı’nın Aşağı Çarşı bölümünde bulunan yaklaşık 70 esnaf, 7 asrı aşkın süredir devam eden ahilik geleneklerini yaşatıyor. İş yerlerinin önünde dizilen esnaflar, bol, bereketli, kazasız, belasız ve hayırlı kazanç temennisiyle yapılan dualara hep birlikte ‘amin’ diyor. Kunduracıların bulunduğu bölgede Pazartesi ve Cuma günleri yapılan dua yapılıyor.

Tüm Müslümanlar için, özellikle de ticaretle uğraşanlar için Şanlıurfa'da örneklik teşkil eden dua geleneği halen devam ediyor. Tarihi Kunduracılar Çarşısı esnafı sabah dükkânlarını açtıktan sonra hep birlikte duaya duruyorlar.

Haftanın 2 günü yapılan duaya birçok esnaf iştirak ederken pazartesi günü başka, cuma günü de bir başka esnaf duayı okuyor.

Dua başlamadan önce bir tellalın çarşı içinde gezip "Haydi duaya, dua başlıyor" diye çağırmasıyla yavaş yavaş çarşı ortasına toplanan esnaf, uzun saflar oluşturduktan sonra ellerini açıp dua etmeye başlıyor.

Yaptıkları duada hayırlı ve bereketli işler temenni eden esnaf, "Ya Rabbi günümüzü hayırlı, kazançlarımızı bereketli eyle. Cümlemize hayırlı işler nasip eyle, çarşılarımızı ve esnafımızı şeytanın ve zalimlerin şerrinden muhafaza eyle. İşlerimize kolaylıklar nasip eyle. Borçlarımıza edalar hastalarımıza şifalar, çocuğu olmayanlara hayırlı evlatlar nasip eyle. Ya Rabbi anamızı, babamızı ve bütün geçmişlerimiz af eyle. Üzerimizde kul hakkı bırakma." diyerek dualarını Fatiha süresi ile bitiriyor.

Duadan hemen sonra çarşının en yaşlı esnafı tarafından esans dağıtılarak iş başı yapılıyor.

19 Tem 2019 - 11:44 Şanliurfa- Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.