Akpınar, “Urfa Bir Müzik Şehridir”

Uluslararası Geçmişten Günümüze Urfa'da Müzik Sempozyumu GAPTEAM'de bugün başladı. Sempozyumu Büyükşehir Başkan vekili Nihat Kılıç

Akpınar, “Urfa Bir Müzik Şehridir”
Video için play'e tıklayın

Tarihi, kültürü ve sosyal yapısı ile dünya genelinde adından söz ettiren Şanlıurfa, şimdi de müzik alanında hak ettiği yere gelebilmek için Büyükşehir Belediyesi tarafından 4 gün sürecek olan müzik Sempozyumu ve etkinliklerine ev sahipliği yapacak. Müzik şehri olarak nitelendirilen Şanlıurfa, 2018 Uluslararası Geçmişten Günümüze Urfa'da Müzik Sempozyumu GAPTEAM’de başladı. GAPTEAM’de 4 gün sürecek olan buluşmada Urfa Müziği, sosyolojisi, tarihi, kültürel bulguları ve tüm akademik alandaki bildirileri ile görüşülüp tarihselleştirilecek.

“12 Bin Yıllık Efsane Şehir Urfa”

Şanlıurfa peygamberler şehrinde sizleri ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını söyleyen Büyükşehir Başkan vekili Nihat Kılıç, “ Hz. İbrahim kendisine miras alan, misafirperverliği ile aziz Şanlıurfa olarak dünyanın her köşesinde gelen misafirlerine ev sahipliği yapmakta büyük bir kıvanç duyuyor. Modern ile klasiğin, tarih ile kültürün, sanat ve turizmin harmanlandığı 12 bin yıllık efsane şehir Şanlıurfa'ya hoş geldiniz. Şanlıurfa'nın kadim değerlerinin yurtiçinde ve yurtdışında gelen değerli katılımcılarımıza, tanıtacağı bu önemli toplantının sempozyumu ülkemize, milletimize hayırlı olmalarına diliyorum.” dedi.

“Urfa Müziği İle İlgili Az Sayıda Kitap Çalışmaları Yapıldı”

Urfa gerçekten bir müzik şehridir arkeoloji kazılarında M.Ö. ve M.S. dönemlere ait birçok müziğe dair mozaikler bulunduğuna değinen Prof. Dr. Hüseyin Akpınar, “Tabi, düzenleme kurulunda birçok hocalarımız yer aldılar. Üniversiteden Tarih bölümünden Abdullah Ekinci hocam başta olmak üzere Mehmet Önal arkeoloji bölümünden Mahmut Kaya hocam sosyoloji bölümünden ve müzik öğretmenliği bölümünden çok sayıda hocalarımız yani isimlerini sayamıyorum. Bilim Kurulu yine farklı üniversitelerden ülkemizin ve uluslararası üniversitelerden bilim kurulunda yer alan hocalarımız adına buradayım huzurunuzdayım. Bilim Kurulunda yer alan ve düzenleme kurulunda yer alan hocalarımız belediye mensupların ayrıca teşekkürlü bir borç hissediyorum.Urfa müziği ile ilgili az sayıda sınırlı olsa kitap çalışmaları yapıldı günümüze kadar bazı kitap bölümleri de hazırlanıyor, makaleler yazıldı, bazı testler hazırlandı, bunlarda var ama bir müzik şefi olarak günümüze kadar maalesef detaylı verilmesine geniş çaplı olarak sempozyum yapılmamıştı. Bu sempozyum şimdiye kadar yapılan bu kitap çalışmaları ve makale çalışmaları birkaç olacak nitelikte olarak belirlenmiştir.” İfadelerin kullandı.

14 Başlık Altında Topladık

Urfa gerçekten bir müzik şehridir arkeoloji kazılarında M.Ö. ve M.S. dönemlere ait birçok müziğe dair mozaikler bulunmuş ve bunlar müzede sergilenmektedir diyen Akpınar, “Bunun yanında İslamiyet öncesi ve sonrası ilk dönemlerde hem Harran okulunda hem de Urfa okullarında müziğe dair kitaplar yazıldı bunlarda tarihi kaynaklar geçmektedir. Ayrıca Osmanlı döneminde birçok musiki Şinasi işlenmiştir bu topraklarda yani Şanlıurfa’da birçok müzikle ilgili kişiler ve gençlerimiz yetiştirildi. Mesele Urfa müziğine katkı sağlayanlardan biri şüphesiz ve bazı tarikat teknikleri ve bazı müzik teknikleri birleştirilip kişiye ve gençlere öğretilmiştir. Osmanlının son 200 yılına damgasını vuran kişi veya kişiler Urfa’dandır. Mevlevi haneyi zikir etmek ve Urfa müziğine katkı sağlanması açısından, müzik şehri Urfa’dan müzik tarihi, teorisi, tabiatı ve kültürü alanında çalışmalar tabi ki istenilen düzeyde değil bu sempozyumla Urfa müziği alanındaki eksikler bir nezle olsun giderilecektir. Sempozyumdaki bildiriler birçok araştırmacıya sunulacak ve katkı yapabilecektir sempozyum bildirileri kitap haline getirildikten sonra sizlerin huzuruna sunulacaktır, Urfa büyük bir birikime ve ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Urfa’daki bu müzik bilimlerine ve çalışmalarında bilim camiasında sunma, kaynak bir kitap haline getirmek ve bu alandaki önemli bir arşiv oluşturmak maksadıyla böyle bir sempozyum düzenlemektedir. Sempozyumuz 4 gün boyunca sunulacaktır. Pazar günü hariç ama Pazar günü daha çok gezi düzenlenecektir, öncesindeki üç gün bir bilim şöleni yapılacaktır, müzik adında Urfa’mızda yapılacaktır ve bu sunulacak sempozyum alanında biz 14 başlık altında belirledik. Diye konuştu.

Başlıklar bunlardır:

1: Urfa’da Arkeoloji Ve Tarih Müzik

Urfa’da Musiki Ve Musiki Şinaslar

3: Kültürel Müzikler Etkileşimler

4: Urfa’da Müzik ve Toplum / Müzik Sosyolojisi

5: Urfa’da musiki ihraçlığı haneden değil

6: Urfa’da Din ve Tasavvuf Musiki İlişkisi

7: Gayri-M El-Ham Urfa Müziği Ve Per Fuarı

8: Urfa’da Sıra Geceleri

9: Urfa’da Dehvi-Beş Aşık Musikili

10: Urfa’da Urfa Müzikleri Destle Aşık Müzikleri

11: Urfa’da Musiki Edebiyatı

12: Müzikli Kadın Ve Müzik Geceleri

13: Müzik ve kadın teorisi

14: Urfa Müzik Kültürü

Haber: Ayhan KESİCİ/Salih DEMİR

15 Kas 2018 - 11:08 Şanliurfa- Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.