Açılacak Her Müze Daha Fazla Turist Demek

Şanlıurfa'nın turizmine büyük katkı sağlayacak olan Çarmelik Kervansarayının restorasyon çalışmaları devam ederken Kervansarayın 'Tarım

Dünyanın en eski yerleşim yeri olarak bilinen Şanlıurfa 12 bin yıllık geçmişi ile tanınmakta. Şanlıurfa tarihe gerekli önemi verilirken, Göpeklitepe’nin de UNESCO Dünya Kültür Miras Listesine kalıcı olarak girmesi Urfa turizmi açısında oldukça önemli bir gelişme oldu. Bunun yanı sıra Büyükşehir Belediyesi tarafından tekrardan hayata kazandırılmaya çalışılan Çarmelik Kervansarayı Tarım Müzesi olarak Urfa turizmine katkı sağlayacak. Çarmelik Kervansaray bitmesi ile Şanlıurfa turizmine büyük katkı sağlaması beklenirken özellikle Büyükşehir’in oradaki çalışmaları ile büyük bir tarihi yapı geleceğe kazandırılmış oldu. Yakın zamanda ziyaretçilerin hizmetine açılacak olan Çarmelik Kervansaray’ı için konuşan turizmciler, yenileme çalışmaları ile birlikte tarihi dokunun güzel bir hale getirildiğini ve turizme kazandırıldığı için mutlu olduklarını söyledi. Restorasyon çalışmaları bittiğinde turistlere Tarım Müzesi olarak hizmet verecek olan kervansaray için geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından twitter üzerinden tarım müzesinde sergilenmek için eski tarım aletlerinin kendilerine ulaştırılması istendi.

Yapılan çalışmalardan memnun olan turizmciler ise, bütün restorasyon çalışması bittiğinde ve Tarım Müzesi olarak ziyaretçilerine kapılarını açacak olan kervansarayın bulunduğu yerde gelen turistlerin rahat edebileceği, sosyal alanların yapılması gerektiğini ve gelen turistlerin Tarım Müzesini gezerken mağdur olmamasına dikkat edilmesini istendi. Böylesi güzel bir tarihi yapının Şanlıurfa turizmine ve bulunduğu yere maddi ve manevi anlamda büyük katkılarda sağlayacağını söyleyen Turizmciler, bu alanda ileriki zamanlarda izlenilecek yolla oranında sosyal alanla donatılacağını söylediler.

‘Şanlıurfa Türkiye’de Tarım Şehri Bilimsel Olarak Kanıtlanmış’

Tarım Müzesi yapılacak olan kervansaray hakkında konuşan Turist Rehberleri Odası Başkanı Müslüm Çoban, “Özelikle Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları güzel, güzel projelere bakıyorlar, bunlardan biri de Şanlıurfa’daki Carmelik Kervansarayı ve orası şimdi bir tarım müzesi olacak. Çünkü Şanlıurfa aslında bir tarım şehri, Harran ovasıyla, Viranşehir ovasıyla, Bozova ovasıyla, Hilvan ovasıyla, Siverek ovasıyla Şanlıurfa şuanda Türkiye’nin coğrafyasıyla Türkiye’nin en büyük ilerinden bir tanesi konuyla birlikte. Şanlıurfa bir tarım şehridir Şanlıurfa Hz. Âdem babamızın Hz. Âdem’in ilk tarım yaptığı bir yer ve arkeolojik ilk yeri şuanda dini kaynaklara göre hem de arkeolojik bilimsel olarak kanıtlanmış Şanlıurfa Karacadağ bölgesinde hem arpa hem buğdayın kültürel edildiği bir yer bilimsel olarak bu biliniyor. Şanlıurfa’da bir tarım müzesinin açılması çok isabetli bir karar olacaktır ve bununda Carmelik de olması güzel ve oranın restorasyon çalışmaları bitti. Yakında zamanda açılışı yapılacak Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından açılacak. Tabi ki Şanlıurfa’da açılacak her bir müze misafirlerin acısından güzel olacaktır Şanlıurfa’ya gelecek misafirlerin daha çok vakit geçirmelerini sağlayacaktır. Oraya git gel bir yarım gün demektir bu bakımdan misafirlerimizi yarım gün daha kalması Urfa restoranları, konuk evlerini, otellerin yemek yemesi Urfa’da konaklaması demektir. Turizm adına yapılacak bütün çalışmalar çok değerli çok kıymetli ve biz Urfalı olarak sahip çıkmalıyız verdiğimiz hizmet ve kalitenin yüksek olması gerekiyor.” Dedi.

“Turistlerin Dinlenebilecekleri Yerler Yapılmalı”

Çoban, “Turizmdeki bir önemli sebepte resmi kurumları yâda Kültür Bakanlığı bir yer acıyor ama yerel halkın Urfa halkı o bölgede yaşayan vatandaşlar konumuz da Carmelik olduğu için Carmelik’deki gelen insanların orada bir yerde çay içebilecekleri ondan sonra bir kahve içecekleri dinlenebilecekleri ayran içebilecekleri, Urfa’da yemek yiyebilecekleri yerler olması lazım. Turizmdeki sürdürebilir olması için yerel halkın kesinlikle içinde olması gerekiyor. Biz Urfalıların yerel halkın kesinlikle içerinde olması gerekiyor mesela Urfa’da bir yer açılıyor bu sadece Carmelik değil Soğmutar içerisi ile geçerli, Harran için geçerli bütün yerler için geçerli Halfeti, Birecik için geçerli oradaki yerel insanların mutlaka olay içerisinde yer almaları gerekiyor en azından küçük bütçelerle dediğimiz bir çadırın altında ya da daha otantik bireyin altında gelen misafirlerin ilk olarak çay, kahve, ayran, bir gözleme ondan sonra oradaki insanlar bir araya gelip kolektif gücünü karşılayıp birlikte de bir restoran açabilirler. Gelen misafirler Şanlıurfa dışında geliyorlar burada zaman geçirecekler. Carmelik’in orada su verildiği alan orada güzel bir görsel güzel bir gölet oluşturmuşlar manzarası da güzel suyun kenarında insanlar gezdikten sonra oturup yemeklerini yemesi, dinlenmesi. Tabi ki yerel insanlarda para kazanacaklar ve o zamanda turizmde de sahiplenmiş olacaklar.” Diye konuştu.

22 Tem 2018 - 11:18 Şanliurfa- Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.043.337 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.