3 Katlı 41 Odalı Olan Barutçu Han Turizm Amaçlı Kullanılacak

Şanlıurfa'da Kurtuluş Savaşı döneminde cepheye gönderilen barut ve askeri malzemelerin muhafaza edildiği yer olması nedeniyle 'Barutçu Han'adıyla

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, deforme olmuş ve atıl duruma gelmiş tarihi hanları restore ederek tekrardan hayata kazandırmaya devam ediyor.

Osmanlı mimarisiyle tarihi İpekyolu üzerinde inşa edilen Barutçu Hanı, dönemin önemli ticaret merkezi Şanlıurfa'da tüccarlar tarafından hem ticaret hem de dinlenme amaçlı kullanılmıştı.

Tarihi Kapalı Çarşı içerisindeki Demirciler Pazarı'nın kuzeyinde yer alan Barutçu Hanı, ayrıca Kurtuluş Savaşı döneminde cepheye gönderilen barut ve askeri malzemelerin burada tutulmasının ardından 'Barutçu' ismini almıştı.

Geçen süreç içerisinde yıpranarak tarihi dokusunu yitirmek üzere olan handa Büyükşehir Belediyesi çalışma başlatmıştı.

Yarım asırdan bu yana küçük işletmelerin bulunduğu hanın tarihi özelliğine uygun bir şekilde tekrardan hayata kazandırılan Han turizme kazandırılacak.

Tarihi handaki çalışmaların tamamlandığını ve hanın turizm amaçlı kullanılacağını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, “Barutçu Han’ı Türkiye’de ender bulunan hanlardan biridir. Şehrin çarşı bölgelerinin tamamında hanları görebiliyorsunuz. Şanlıurfa’da bu tarihi çarşı bölgesinde 6 han’ın kalıntılarını görebiliyoruz. Restorasyon çalışmalarına geçtiğimiz yıl başladık. Barutçu han’ı 41 bağımsız bölümden ve 3 katlı bir handır Barutçu hanındaki Restorasyon çalışmalarının ardından çarşı bölgesinde bulunan 6 hanımızı restore ederek Şanlıurfa’ya kazandıracaklarını söyledi.

Çiftçi, Şanlıurfa Gastronomide çok zengin, mutfakta çok zengindir. Çeşitler lezzet ama bunun çarşıda servis edilmesi gerekiyor ve bu alanda yeterince çalışma yoktu. Şanlıurfa’nın mahalli yemeklerini hem Şanlıurfalıya, hem Şanlıurfa’ya gelen misafirlerimize Gastronomi şehri olduğumuzu, bu lezzetleri tadarak ve tattırarak iyi bir konuma gelmiş oluruz. Bu Barutçu hanını da bu şekilde kullanmayı düşünüyoruz” dedi.

Şanlıurfa’ya gelen yerli ve yabancı turistlerin tarihi doku ve motifleri görmek istediklerini ve bu amaçla tarihi çarşı bölgelerinde restorasyon çalışmaları yaptıklarını anlatan Başkan Çiftçi, “12 bin yıllık bir şehir, 30 dönem ve medeniyetten geçen bir Şanlıurfa toprağı üzerindeyiz. Bu medeniyetlerin bırakmış olduğu izleri, bu şehri hissederek, görerek, kalıntılarını bularak, dokunarak o sunumu yapmak istiyoruz”diye konuştu.

25 Haz 2017 - 19:09 Şanliurfa- Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.