Vektörel Hastalıklarına Dikkat!

Harran Üniversitesi 1. Uluslararası GAP Entegre Vektör Mücadelesi Kongresi bu gün bir özel otelde gerçekleşti.

3 gün sürmesi planlanan Harran Üniversitesi 1. Uluslararası GAP Entegre Vektör Mücadelesi Kongresine Şanlıurfa Vali Yardımcısı Ufuk Akıl, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi Harran Üniversitesi Rektörü Ramazan Taşaltın Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şahin Toprak ve birçok yerli yabancı alanında denetimli eğitimciler katıldı.

‘BULAŞICI HASTALIKLARI AZALTTIK’

Açılış konuşmasında konuşan Prof. DR. Seçil Özkan Hastalıklarla mücadelelerinin anlatı. Bu hastalıklarının Ülke ekonomisine zarar verdiğini aktaran Özkan: “Biz kongre başkanları olarak kısa bir açıklama yapacağız neden böyle bir yola girdik? Biliyoruz ki Türkiye bulaşıcı hastalıklarda çok yol aldı ve bulaşıcı hastalıkları azalttık. Ama şunu da biliyoruz ki, bilimsel olarak bazı hastalıkları yok ediyorsunuz altından başka hastalıklarda çıkıyor. Çünkü nüfus yapımız değişiyor, iklim koşuları değişiyor, göçler var tarım ve hayvancılıkta yeni metotlar sağlığı ve çevresel faktörleri etkiliyor. Bulaşıcı hastalıkları yok ettik derken yeni hastalıklar ile kaşı karşıya kalıyoruz. Bu grubun içerisinde de vektöryel hastalıklar dünyada büyük bir yeri kaplıyor. Ülkenin ekonomik katkısına zarar vermektedir, bizlere büyük görev düşüyor. Bu süreçte ki hastalıklar kaynak, bulaşma yolu ve hasta olma ihtimali olan kişiler… Bu zinciri iyi noktalardan kırarak bu süreçte başarılı olmamız daha kolay. Dün dünya sıtma günüydü, büyük b ir başarıya imza attık sıtmayı enimine ettik dünya sağlık örgütü de bunu kabul etti. Birçok hastalıkta bu başarıyı sağlayacağımızdan emininiz. Bu anlamda vektöryel hastalıklarda ulaş zincirini yıkmada vektöryel yönde yapacağımız mücadeledir” dedi

‘İNCELEME NOKTASINDA ÇOK HIZLI BİR ÇALIŞMA VAR’

Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şahin Toprak yaptığı açıklamalarda GAP bölgesinin bulaşıcı hastalıklar konusunda çok etkili olduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi, Toprak: “GAP bölgesi Ülkemizin gururudur, dünyada çok sayılı projelerden birisidir. En önemli özeliği Türk Mühendislerden oluşması Türkiye ekonomisine için önemli olan bu bölgede bizim konumuzla ilgili vektöryel hastalıkları bulaşmasında oldukça önemli bir faktördür. Biz yıllardır çok klasik bir mücadele veriyoruz dünyada artık entegre veköryel mücadele ön plana çıkıyor. Avrupa, Amerika ve Japonya mücadelelerini incelediğimiz zaman, bunu çevresel mücadelesi sosyo kültürel ülkenin fiziksel öncelikleri inceleme noktasında çok hızlı bir çalışma var. Özelikle GAP bölgesi tropikal hastalıkların çok yoğun bir yerdi eskiden çok büyük çalışmalarla bu sorunları ortadan kaldırdık. Biz bütün çalışanlar, belediye temsilcileri, ulusal düzeyde ki doktorlarla bir araya gelip gelecekte var olacak hastalıklar için de çabalar sarf edeceğiz. Bu çalışmada 6 yabancı ülkeden gelen çalışanlarla fikir alış- verişi yapacağız ve bütün dünyada bu çalışmaları uygulamaya çalışacağız”

VEKTÖRLERLE BULAŞAN HASTALIKLAR NELERDİR?

Vektör dediğimiz bit,sinek, kene, pire gibi asalak böceklerin insanlara verdiği ateşli ve ölümcül hastalıklar vardır. Vektörlerle (bit, pire, kene, sinekler vb.) bulaşan önemli hastalıklar hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

SITMA

Sivrisineklerle insanlara bulaşan bir parazitin yaptığı, yüksek ateşle insanı ölüme bile götürebilen tehlikeli bir hastalıktır. Sıtmanın belirtilerinin en başında üşüme ve titreme olmasına rağmen, bedendeki ateşin yüksek oluşudur. Yüksek ateşle beraber terleme, halsizlik, yorgunluk belirtileri sonradan başlar. Özellikle kas ağrıları ve baş ağrısı olmaya başlar.

ŞARK ÇIBANI

Tatarcık sineğinin ısırması ile hastalık parazitlerle bulaşır. Şark Çıbanı ilk belirtisi ısırılma ile, El, yüz ve derinin açık olan bölgelerinde, sivilce tarzında başlayıp ilerleyen yaralar ortaya çıkar.

KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ

Sebebi Virüslü kenelerin, kanının insan kanı ile birleşmesi sonucu oluşur. Kırım Kongo Virüsü taşıyan kenelerin kan emmesi, çiftliklerde hayvanların elle toplanması, yeşil alanlarda pikniklerin yapılması ile de bulaşabilir. Ayrıca Vücudunda virüs bulunan hayvanların kanlarına ve vücut sıvılarına temas edilmesi, hastalıklı insanların kan bağışı ile bir başkasına vermesi, bulaşabilir.

ZİKA VİRÜSÜ

İnsanlara sivrisineklerden ve cinsel yoldan geçen bir hastalıktır. Ölümcül bir hastalıktır. Zika virüsüne bulaştığı kişilerde yaklaşık 1 hafta içinde ortaya çıkar. 2015 ve 2016 yılı itibari ile Afrika’dan yayılan bu hastalık 30 ülkeye sıçramıştır. Zika Virüsü’nün başlıca belirtileri ise, Ateş Baş ağrısı, Gözlerde kızarma, Kusma, deride Döküntü, Kas ve eklemlerde ağrı oluşmaktadır. Güney Amerika ve Afrika’ya seyahat edenlerin önlem almaları ise şart. Dünya sağlık Örgütü tahminlerine göre 2016 yılında dünyada 3-4 milyon kişinin bu virüse bulaşacağını açıkladı.

26 Nis 2017 - 13:14 - Sağlık

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.