Uyurken Beynimizde Neler Olur?

Eğer bir insanın başına ‘elektroensephalograf‘ isminde bir aygıt bağlarsanız o insanın yaydığı beyin dalgalarını kaydedebilirsiniz. Uyanık ve

Uyku esnasında ise beyin, salınımları çok daha az olan iki tür dalgayı, ‘teta’ ve ‘delta’ dalgalarını yayar. ‘Teta’ dalgalarının salınımı saniyede 3.5 ila 7 arasında olup, ‘delta’ dalgalarınınki saniyede 3.5’tan azdır.

İnsanın uykusu derinleştikçe, beyin dalgaları da yavaşlar. İnsanda en derin ve uyandırılmasının en zor bulunduğu uyku vaktinde, beyin bundan sonra ‘delta’ dalgaları yaymaya başlamıştır.

Şimdi geldik işin en enteresan yönüne. İnsan gece uykudayken detaylı vakitlerde beklenmeyen şeyler oluşur. İngilizce’deki ‘Hızlı Göz Hareketleri’ kelimelerinin baş harflerinden alınarak ‘REM’ uykusu da denilen ve insanların çoğunluğunda bir gecede 3-5 kez görülen bu safhada, beyin dalgaları uyanık bir insanınki kadar süratlenır.

Bir insanı ya da bir köpeği REM uykuları esnasında seyrederseniz, gözlerinin öne ve arkaya süratle titrediğini görürsünüz. REM uykusu safhasında köpeklerin çoğunda, insanların ise bir alanında, kollarda, bacaklarda ve yüz kaslarında seğirmeler de görülebilir.

Rüya REM uykusu safhasında olur. Bu safhadaki bir insanı uyandırırsanız, rüyasını çok canlı olarak anımsar ve anlatabilir. REM safhası dışındaki uykularda insanlar genelde rüya görmezler.

Geceleri iyi bir uyku çekebilmek amacıyla, hem REM, hem de bunun dışındaki safhaların beraber yaşanması gereklidir. REM alanı uyku süresinin yüzde 25 kadarını kapsamalıdır. Normal uykudaki bir REM ya da rüya bölümü 5 ila 30 dakika sürer.

Uyku ilaçları daha acele ve derin uyumanızı sağlayabilirler ama uykunuzun ve bilhassa de REM alanının niteliğini değiştirirler. Uykudan evvelce alınan alkol de beynin dalga yayma sistemini ve düzenini etkiler. Düzenli bir uyku amacıyla insan her vakit aynı saatte yatmalı, hafta sonları da dahil aynı saatte uyanmalıdır.

26 Nis 2017 - 09:07 - Sağlık

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.