Uykusuzluğa Kısa Süreli Çözümler

Uzun süredir uykusuzluk sorunu çekiyorsanız bitkilerden yardım alabilirsiniz. Kronik uykusuzluk çekiyorsanız Türk Uyku Tıbbi Derneği Yönetim Kurulu

Uzun süredir uykusuzluk sorunu çekiyorsanız, bitkilerden yardım alabilirsiniz.

Kronik uykusuzluk çekiyorsanız, Türk Uyku Tıbbi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hikmet Yılmaz’ın basit ama etkili önerilerine kulak vermelisiniz. Prof. Dr. Yılmaz, uyku sorunlarına çözüm olabilecek bitkilerle ilgili bilgi verdi:

Bir ay ya da daha uzun süre devam eden, uykuya dalma ve uykuyu sürdürme konusundaki sorunlarda mutlaka bir uyku uzmanına gidilmeli. Çünkü uykusuzluk bir semptomdur ve birçok hastalığın belirtisi olabilir. Bu hastalıkların erken tanısı için hekime erken gidilmesi çok önemlidir. Ancak hekime gidinceye kadar uykusuzluğa iyi gelen bazı bitkisel ürünlerden faydalanarak, kısa süreli çözümler üretebilirsiniz.

ILIK MUZLU-BALLI SÜT İÇİN

- Adaçayı; faydalı bir baharat ve antibiyotiktir. Bal ve sirke ilave edilerek içilirse, huzursuzluk nedeniyle uykuya dalamayanlara ya da aşırı yorgunluk nedeniyle gece boyunca sık sık uyananlara iyi gelir. Adaçayı; gece terlemesi nedeniyle uykusu bölünenler için de yararlı olabilir.

- Ayçiçek yağı içilmez ama gargara yapıldığında uykusuzluğa ve kronik baş ağrısına iyi gelir.

- Ihlamur, kekik, sarı kantaron otu, papatya çiçeği gibi otların çayları da uykuya dalmayı kolaylaştırabilir.

- Yatmadan 10-15 dakika önce ılık muzlu-ballı süt içmek ya da ayçiçek yağı ile gargara yapmak; uykuya dalmayı kolaylaştırabilir.

- Elmanın içindeki etkili maddeler; kan şekerinin organizmaya dağılımını dengelediği için uykusuzluğa iyi gelir.

- Gelincik çiçeklerinin balla karıştırılmasıyla elde edilen bir macun, uykusuzluğa karşı sıkça kullanılır.

- Kavun, portakal, mandalina, armut gibi meyveler ile marul, maydanoz, nane ve semizotu gibi sebzeler; uykuya dalma süresini kısaltır.

UYKU HAKKINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

YANLIŞ:

Yatakta ne kadar çok kalınırsa, o kadar çok uyunur.

DOĞRU:

Yatakta uyumayı beklemek yerine, uyku gelene kadar bir şeylerle ilgilenmek, kitap okumak veya TV izlemek daha doğrudur.

YANLIŞ:

Çok çalışanlar daha iyi uyur.

DOĞRU:

Aşırı yorgunluk; böbrek üstü bezlerinin stres hormonu salgılamasına sebep olur. Uyku güçlüğü çeken birçok kişinin asıl sorunu yorgunluktur.

YANLIŞ:

Gece yatmadan önce bol karbonhidrat tüketilirse, iyi uyunur.

DOĞRU:

Yatma vaktinden birkaç saat önce yenilen yemekler; vücut sıcaklığını artırarak uykusuzluğa neden olur.

HAFTA SONU DAHA FAZLA UYKU

YANLIŞ:

Bir insanın her gün yedisekiz saat uyuması gerekir.

DOĞRU:

Halbuki erişkin insanlar bazen yaptıkları iş gereği, bazen de gece TV izleme, internette sörf yapma gibi nedenlerle hafta içinde daha kısa süre uyuyup bu uyku yoksunluğunu hafta sonları fazla uyuyarak telafi edebiliyor.

YANLIŞ:

Gece sık tuvalete gitmek, sadece idrar yolları ile ilgili bir sağlık problemidir.

DOĞRU:

Uyku apnesi sendromunda yaşanan nefes durmaları; kanın içeriğindeki oksijen düzeyini azaltıyor. Bunun sonucunda kalp atışları hızlanıyor, tansiyon yükseliyor ve damarlarda dolaşan kanın volümü artıyor. Artan volüm; idrar torbasını da uyarıyor ve kişi bu baskıyı ancak idrar yaparak atabiliyor.

KARANLIK OLMALI

Prof. Dr. Hikmet Yılmaz, iyi bir uyku için en önemli faktörün karanlık bir ortam olduğunu söylüyor. Bunun için gece lambası yakmadan, tamamen karanlık bir odada uyumaya alışmak gerekiyor.

YATMADAN ÖNCE BUNLARA DİKKAT

- Gece uykusu için en ideal saatler; akşam 22.00 ile sabah 06.00 arasıdır. Vücut kendisini gece 23.00 ile 01.00 arasında yeniler. Bu saatlerde uyumak, vücut için çok faydalıdır.

- Yatmadan önce hazmı zor yiyecekler yemeyin. Saat 20.00’den sonra yemek yememek, 21.00’den sonra çok sıvı tüketmemek uyumayı kolaylaştırır.

- Geceleri kahve veya alkollü içecekler içmeyin. Yatmadan 10-15 dakika önce ılık süt veya ballı-muzlu süt için.

- Her gün aynı saatte yatıp aynı saatte kalkma alışkanlığı edinin.

- Yatmadan önce sıcak bir banyo yapın.

- Uyumadan önce enstrümantal müzik dinleyebilir veya kitap okuyabilirsiniz.

- Yatarken sıkıcı, üzüntü verici ya da stres nedeni olabilecek şeyler düşünmeyin.

- Ayaklarınızı sıcak tutun ve oda ısısının 20-22 derece arasında olmasına dikkat edin. Rahat bir yastık ve yatak tercih edin.

CEP TELEFONU ALARMI YERİNE PİLİ ÇALAR SAAT

- Yatak odasında TV izlemek, bilgisayar, iPad, cep telefonu gibi cihazları yatma saatinde kullanmak; uyku düzenini bozabiliyor. Bu aletlerin yaydığı elektromanyetik enerji, aletler kapalı durumdayken bile kişileri olumsuz etkiliyor. Uyku kalitesini artırmak için bu cihazları, yatak odasından uzaklaştırmak gerekiyor. Cep telefonu alarmını kurmak veya elektrikli saat kullanmak yerine, pille çalışan, klasik bir çalar saat tercih etmelisiniz.

#

14 May 2013 - 00:00 - Sağlık

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.