Şanlıurfa’da İki Yılda 7 Karaciğer Nakli Yapıldı

Harran Üniversitesi ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin birlikte 'Organ Bağışı” haftası dolayısı etkinlik düzenledi. Yapılan etkinlikte

Şanlıurfa’da İki Yılda 7 Karaciğer Nakli Yapıldı
Video için play'e tıklayın

3-9 Kasım “OrganBağışıhaftası dolayısı ile Şanlıurfa kent merkezinde ve ilçelerinde yapılan çeşitli faaliyetlerle devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi ile Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi iş birliğiyle Urfa City Konferans Salonunda bilgilendirme ve bilinçlendirme etkinliği düzenlendi.

Düzenlenen etkinlik ile ilgili açıklama yapan Harran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ali Sarıışık, organ nakli hakkında vatandaşları bilinçlendirmeyi hedeflediklerini söylediler.

‘Organ Bağışının insanlık adına ne kadar önemli olduğunu göstermek istiyoruz’

Harran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ali Sarıışık, “Bu haftanın organ bağışı haftası olması münasebeti ile Üniversitemizin araştırma ve uygulama hastanesi ve büyükşehir belediyesi olarak ortak bir program hazırladık. Özellikle organ bağışının insanlık adına ne kadar önemli olduğunu, insan yaşamında uzayan hastalıkları bir anda bitirme için çok önemlidir. Yapılan çalışmalar üniversitemizin uygulama ve araştırma hastanesi başhekimi ve başhekim yardımcısı ilgili arkadaşlarımız organ naklinden sorumlu, hocamızla birlikte bu halkı bilgilendirme bu bilinçlendirme adına büyükşehir belediyesi ile birlikte bu haftanın daha etkin geçmesi adına halkımızı daha bilgilendirme adına böle bir katkımızın olmasını istiyoruz. Bütün yetkili kişileri ve bunda emeği geçen çalışma arkadaşlara teşekkür ediyorum. İnşallah bu etkinlik ile Urfa’mızda organ bağışına duyarlılığı arttırmış oluruz.” dedi.

Şanlıurfa’daki organ bağışının durumu ile ilgili bilgi veren Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel cerrahi ve Anabilim Dalı Karaciğer Nakli sorumlusuyum Abdullah Özgünel, Türkiye’de toplamda 45 tane merkezin olduğu ve bu merkezlerinde bir tanesinin de Şanlıurfa bulunduğunu burada toplamda 7 Karaciğer naklinin yapıldığını belirtti.

‘Şanlıurfa’da 7 Karaciğer nakli yapıldı’

Abdullah Özgünel, “Güzel bir hafta önemli bir hafta 3-9 Kasım organ bağışını bilinçlendirme konferansıdır. Türkiye’de karaciğer nakli için 45 tane merkez bulunuyor bunlardan bir tanesi de Urfa’dadır. Biz Urfa’da yaklaşık iki yıldır başlamışız, Urfa’da 7 tane canlı Karaciğer naklini gerçekleştirdik Urfa’da. 100’e yakın bir hasta polikliniğimiz bulunuyor. Artı eğitim programları var hocalarımızla. Değişik kısımlar geliyor bizlere örneğin geçen hafta bir grup geldi onlara da bir bilgilendirme toplantısı yaptık. Böbrek nakli içinde çalışmalarımız hızlı devam ediyor nu konu hakkında ilgilenen bir iki arkadaşımız bulunuyor. Bir şekilde bu ihtiyacı gidermeye çalışacağız.” Diye konuştu.

Öte yandan sürekli kafalarda soru işareti olan “Organ Bağışının ” dini boyutu da ele alındı. Organ bağışlarını dinimiz ve İslami açıdan bir sakıncasının olmadığını söyleyen Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslami Bilimler Anabilim Dalı Başkanım Recep Çiğdem, bu anlamda artık vatandaşların bilinçlenmesi gerektiğin ve organ bağışlamanın başka bir canı yaşatma olduğunu belirtti.

‘Diyanet İşleri Başkanlığı Organ Naklini olumsuz görmüyor’

Recep Çiğdem, “Dini boyutu ile olumsuz olan bir şey yok. Halk nezdinde öyle yanlış anlaşılır bir olay olabilir. Hem Diyanet İşleri Başkanlığı olsun hem de diğer dini kurumlar olsun organ naklini olumsuz görmüyorlar. Aslında olan halkının organlarını çürütme yerine başka inanlarda can bulmasını daha doğru bulacağını düşünüyoruz. Halkımızda bazı çekinceler olabiliyor işte bunlardan bazıları günah işlersem bu kişi ne olacak aslında bunlar ciddi kuşkular değildir. Zira insanlar iradeyi cüziye ile günah işlerler, organın kendisi günah işlemez insanların bu konuda bir kaideye varması lazımdır. Ondan ayrı insanların organlarını başkasına vermesi Müslüman birine vermesi bir iki ay içerisinde toprakta çürüyüp gitmesinden daha iyidir. Bu zaten bir tedavi yöntemidir, tedavi yönteminde haram madde olsa dahi buna izin veriyoruz ki kullanılan madde zaten haram bir madde değildir allanın yaptığı bir maddedir.” Şeklinde konuştu.

Haber: Mehmet Kaması

09 Kas 2017 - 15:58 - Sağlık

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.