Sahursuz Oruç Tutulur Mu?

Uykularını bölmemek için sahura kalkmadan oruç tutanları kan şekerinin düşmesi halsizlik ve baş ağrısı bekliyor.

Beslenme ve diyet uzmanları, sahursuz tutulan orucun hem zor olduğunu, hem sağlığa zarar verdiğini hem de kilo alma riski getirdiğini belirtti.

İHA'nın haberine göre; Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Şahika Nergiz, "Oruç tutanlar mutlaka sahur yapmalı. Çünkü sahura kalkılmadan oruç tutulursa zaten uzun olan açlık süresi iyice artacaktır. Bu da kişinin metabolizma hızının ve kan şekerinin düşmesine, halsizlik ve baş ağrısına sebep olacaktır. Diğer yandan sahursuz oruç tutanlar, iftarda kendini çok yemekten alamıyor. Bunun yanı sıra tatlı yeme isteği de artıyor ve bu da kilo almaya yol açıyor" dedi.

Nergiz, sahurda ve iftarda dikkat edilmesi gereken diğer önemli konuları şöyle sıraladı:

- Sahurda ağır yemeklerden kaçınılmalı. Bulgur, esmer pirinç, kepekli makarna gibi glisemik indeksi düşük besinlerle yapılan yiyecekler tüketilerek, tok kalma süresi artırılmalı.

- Sahurda gün boyu kan şekerini dengede tutacak protein içeriği yüksek (yumurta, peynir, süt, yoğurt gibi) besinlere muhakkak yer verilmeli.

- Sahurda tuzlu ve çok yağlı peynir çeşitlerinden (kaşar, tulum, ezine vb.) uzak durulmalı. Yerine lor, az yağlı beyaz peynir tüketilmeli.

- Zeytin tuz miktarı yüksek bir besin olduğundan sahurda fazla zeytin tüketmekten kaçınılmalı.

- İftarda hazmı kolay yiyecekler tercih edilmeli.

- Çok yağlı yiyeceklerin tüketimi reflü, hazımsızlık, kabızlık şikayetlerini arttırdığı için iftarda çok yağlı, kızartılarak yapılan yemeklerden uzak durulmalı.

- Hem sıvı ihtiyacımız hem tatlı ihtiyacımızı karşılamak adına iftar sofralarımızda şeker ilavesiz yapılmış komposto ve hoşafa yer vermeliyiz.

- İftar sofralarında muhakkak zeytinyağlı sebze yemeklerine, bol yeşillikli salatalara yer vermeliyiz.

- İftar sonrası kan şekerini hızlı yükselten ve daha sonra hipoglisemiye yol açan ağır tatlılar yerine sütlü tatlı veya meyve tercih etmeliyiz.

02 Haz 2017 - 20:34 - Sağlık

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.