Küçük ama Faydaları saymakla bitmiyor

Kuru yemişler arasında olan ve biraz fiyat bakımında da yüksek olan ceviz her derde deva. Cevizin faydaları saymakla bitmez. Günlük hayatımızın bir parçası

Düzenli ve bilinçli bir şekilde ceviz tüketimi insan sağlığına birçok yönde fayda sağlamakta. Kolestrolün dengelenmesinden, kalp damar sağlığına, çocukların zeka gelişiminden kemiklerin güçlenmesine kadar faydaları vardır. Bununla birlikte cevizin cilt için faydalı olduğu ve birçok kozmetik firmasının ürünlerinde cevizin içerdiği maddeleri kullandığı bilinir.

Günde ortalama 3 ceviz tüketen bir kişi kalp sağlığı için çok önemli bir önlemi almış olur, ayrıca, günlük olarak tükettiğiniz 3 ceviz kan şekeri ve kolestrol seviyesini düzenli bir seviyede tutmaya yardımcı olur.

CEVİZİN SAĞLIĞA FAYDALARI

Genel anlamda cevizin iki çeşit hastalığı önemli ölçüde engelleyici özelliğinin olduğunu söyleyebiliriz. Bunlardan birincisi kalp ve damar hastalıklarıdır. Uzmanlar, bütün öğünlerden sonra bir miktar ceviz yenilmesinin damarların tıkanmasına neden olan yağlı besinlerin verebileceği zararlara engel olduğunu söylüyorlar. Ayrıca yapılan araştırmalar cevizin damarların esnekliklerini korumalarını sağladığını ortaya koydu. Ceviz içerisini barındırdığı antioksidan sayesinde kalp hastalıklarına neden olan zararlı maddeleri ortadan kaldırır ve vücudu bu tehlikeden korur. Böylece kalbin hastalıklara yakalanma riskini önemli ölçüde azaltır.

Bünyemiz kendi başına Omega yağını üretemez. Ceviz ise Omega 3 yağını bol miktarda bulundurur ve günde ortalama 4-5 ceviz yiyen kişi vücudun gereksinimi olan Omega 3 yağının %85’ini almış olur. Ayrıca Omega 3 yağının antioksidan içermesi kalp sağlığına faydalıdır.

Aynı şekilde günde 4-5 ceviz yediğimizde, vücudumuzun günlük ihtiyaç duyduğu demirin yüzde 20’sini, manganezin yüzde 43’ünü ve triptofan’ın yüzde 17’sini karşılamış oluruz. Cevizde bulunan kalori oldukça yüksek olduğu için aşırıya kaçmadan tüketilmelidir.

KALP VE DAMARLARA FAYDALARI

Sağlıklı bir yaşamın parçası olarak ceviz yemek kalp için iyidir. Doymamış yağ asitleri ve diğer besinleri içeren ceviz önemli bir aperatif yiyecektir diyebiliriz. Eğer kalp ile ilgili sorununuz varsa doğru tüketilmesi durumunda cevizin faydasını göreceksiniz.

Düzenli bir şekilde ceviz tüketmek lipoprotein kolesterol seviyesini düşürebilir. Yüksel LDL ( Kötü kolestrol) kalp hastalığının başlıca nedenidir, ceviz ise LDL’nin panzehiridir diyebiliriz.

Ceviz kalp krizine neden olan kan pıhtılaşmasını riskini azaltabilir. Ayrıca arterlerin sağlıklı kalmasını sağlar. Cevizin içerdiği hem tekli hem çiftli doymuş yağlar yükselen kolestrol seviyesini düşürür.

Ceviz Omega 3 yağ asitleri açısından zengin olduğu için tehlikeli kalp ritmlerini engeller, kalp krizi riskini azaltır. Ceviz doyurucu besinler içerdiği için yemek yeme riskini azaltır ve hatta diyabeti yavaşlattığı düşünülmektedir. Bundna dolaylı olarak kalp hastalıkları riskini azaltır.

E vitamini arterlerde meydana gelebilecek plak oluşumlarını engeller ve kalp tıkanıklığının oluşmasına izin vermez. Ceviz içerdiği besin ve vitaminler aracılığı ile kanın pıhtılaşmasını engeller ve kan dolaşımın daha iyi olmasını sağlar. Bu durum kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.

KOLESTROLE FAYDALARI

Günlük 4-5 tane ceviz tüketiminin kolesterolü düşürür. İyi kolestrol seviyeni yükseltir ve kötü kolesterol yükselmesine engel olur. Bununla birlikte damarların çevresini temizler ve genişlemelerini sağlar, böylece kalp hastalıklarına yakalanma riskini de azaltır.

DİYABETE FAYDALARI

Diyabet hastalığında karşılaşılan en sık sorun kan şekerinin yükselmesidir. Ceviz ise kan şekerinin makul seviyelerde kalmasına yardımcı olmaktadır. Böylece diyabet hastalarının kalp hastalığına da yakalanma riskini düşürmektedir.

KANSERE FAYDALARI

Cevizin kanser hastalığını tedavi ettiği söylenemez. Fakat kanser hastalığına neden olan faktörleri ortadan kaldırabiliyor veya hastalığa yakalanma riskini azaltabiliyor. Düzenli bir şekilde ceviz tüketimi dolaylı olarak kansere karşı metabolizmanın direncini arttırıyor.

KEMİKLERE FAYDASI

Bazı uzmanlar cevizde bulunan kalori miktarının kiloya neden olacağını iddia ediyor fakat buna karşılık büyük bir çoğunluk ise aşırı şekilde beslenilmediği sürece cevizin içerdiği kalorinin kemiklerin güçlenmesine katkı sağladığını belirtmektedirler. Ayrıca ceviz tüketiminden sonra meydana gelen kalorinin vücut tarafından depolanmadığı belirtiliyor.

BEYİNE FAYDASI

Ceviz linoleik, alfa linoleik ile birlikte vitamin E ve B6 vitaminlerini içerdiğinden dolayı sinir sitemlerine olumlu yönde etki yapar. Bazı bilim adamları besin maddelerinin hangi organımıza benziyor ise o organa faydalı olduğu yönünde iddiaları var ki ceviz de görüntü olarak beyine benziyor. Fakat cevizin beyine benzemenin ötesinde ciddi anlamda beyine faydaları var. Özellikle stres ile mücadelede antidepresan görevini üstlenen ceviz, uyku sorunu olanlar için de şifadır. Yatmadan önce yenilen ceviz, içerdiği triptofan yardımı ile uyku sorununuzu çözebilir.

CİLDE FAYDALARI

Omega 3 yağı ve zengin bakır içeren cevizin cilde de çok faydası vardır. Her gün 2-3 ceviz tüketimi cildin elastikliğini arttırır ve ciltteki hücrelerin canlı kalmalarına yardımcı olur.

CEVİZ YAĞININ FAYDALARI

Ceviz yağının içerdiği mineral, vitamin ve besinler birçok açıdan sağlığımız için faydalıdır. Ceviz yaprağının içerdiği manganez, melatonin ve bakır kalp için iyi gelir. A, E, C vitaminleri ve antioksidanlar ise özellikle cilt için faydalıdır.

Kalp hastalığına yakalanma riskini azaltır, Kan dolaşımını arttırır, Cilt sağlığına yardımcı olur, Cilt rahatsızlıklarına karşı korur; günde 1-2 kaşık ceviz yağı egzama gibi cilt hastalıkları tedavisi için hasta olan kısımlara uygulanır. İltihaba karşı etkilidir; Omega 3 ve Omega 6 çoklu doymamış yağlar, başta romatizma olmak üzere diğer bazı hastalıklardan dolayı kaynaklanan iltihaplara iyi gelir,

Cildi nemlendirir ve elastik olmasını sağlar, Cildin yenilenmesi ve canlı kalmasını sağlar, Ruh sağlığına iyi gelir, Saç bakımı için kullanılır, Kuru ciltleri besleme özelliği vardır, Hafızanın güçlenmesinde önemli rolü vardır, Ceviz Yağı Nasıl yapılır: Ceviz çok fazla yağ içermektedir ve bu yağları elde etmenin iki yolu vardır. Birinci yol, dövülmüş cevizlerin bir tavada kavrularak yağının çıkarılması, ikinci yol ise cevizlerin preslenerek yağının çıkarılmasıdır. Bir cevizden daha fazla yağ çıkarmak için en uygun yöntem ikinci yoldur.

CEVİZ SUYUNUN FAYDALARI

Ek için 6-7 tane cevize karşılıklı iki delik açın ve 1 litre suda 15 dakika kaynatın. Bu şekilde elde ettiğiniz ceviz suyunu sabah ve akşam bir bardak için. Hatta kaynamış cevizleri yiyebilirsiniz. İştahı keser ve zayıflamaya yardımcı olur, Strese faydalıdır, Kadınlarda adet düzenini sağlar, Topuk dikenine şifalıdır, Kolestrolü düzenler, Ciltte bulunan lekelerin temizlenmesine yardımcı olur.

#

04 Mar 2016 - 10:07 - Sağlık

urfanatik.com son bir ayda 2.043.337 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.