Kebapçıların Sağlığı Tehlikede!

Türk Toraks Derneği'nin Türk Toraks Derneği 21.Yıllık Kongresi'nde profesörler akciğer rahatsızlıklarını masaya yatırdı. Uzmanlar temizlik

Türk Toraks Derneği'nin “Türk Toraks Derneği 21.Yıllık Kongresi” Antalya Belek'te gerçekleştirildi. Kongrede konuşan Türk Toraks Derneği Genel Başkanı Prof. Dr.Ali Fuat Kalyoncu, akciğer hastalıklarından ölümlerin giderek artacağına dikkat çekerek,“Bu önemli bir durum. Aslında akciğer hastalıklarının çoğu önlenebilir. Yaşam koşullarının düzeltilmesi, çevre ve iklim, hava kirliliği, sigara konusundaki eğitim daha hızlı düzenleyici önlemlerle bu ölümlerin ve rahatsızlıkların önüne kısmen de olsa geçilebilir” dedi. Akciğerlerin sağlığının korunması için akciğere ne kadar az duman girerse o derece şanslı olunduğunu dile getiren Prof. Dr. Kalyoncu, “Dumanın her türlüsünün zararlı olduğunu buna örnek olarak tandır başında ekmek yapan bir kadının bile olumsuz etkilenmesini gösterdi.” şeklinde konuştu

TEMİZLİK MADDELERİNİ KULLANIRKEN DİKKAT!

Konferansta konuşma yapan Türk Toraks Derneği 1. Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu “Ev kadınlarında
temizlik maddelerine maruziyet sonucu akciğerlerinde sıkışması, ileri dönemde akciğerin katılaşmasına doğru giden dönem olabiliyor. Temizlik maddelerinden karışımlar sonucu çıkan buhar, akciğerleri ciddi derecede etkiliyor” dedi.

BU MESLEĞİ YAPANLAR TEHLİKEDE

Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, akciğer hastalıklarının kebapçılık ve fırıncılık meslekleriyle yakından ilişkili olduğuna dikkat çekti. Yorgancıoğlu, “Gaziantep ve Şanlıurfa'da kebap pişiren kişilerde solunum fonksiyonlarının etkilenimini araştırdık. Özellikle ocak başında kömürün üzerinde kebap pişirenlerde, hasta olmasalar dahi yaptığımız testlerde solunum sistemlerinin etkilendiğini gördük. O nedenle bunun için tedbir alınması gerekir. Eğer ki kişide belirtiler başladıysa mutlaka göğüs cerrahi hastalıkları uzmanına başvurması gerekir” dedi.

TÜRKİYE TEHDİT ALTINDA

Konferansta Türk Toraks Derneği 2. Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Bayram da küresel iklim değişikliğinin hastalıklara
davetiye çıkardığını belirtti. Bayram şunları söyledi: “Dünyamız gitgide ısınıyor. Sadece Türkiye değil dünyanın her yeri böyle. Ama en çok Akdeniz havası, Afrika etkileniyor… Ülkemiz de ciddi tehdit altında. Daha sıcak yazlar, daha ılık kışlar, kurak geçen mevsimler yaşıyoruz. Bununla birlikte çeşitli hastalıklar, akciğer, kalp hastalıkları inmeye bağlı hastalıklarda ölümlerin arttığını görüyoruz. Ülkemizde Güney Doğu Anadolu Bölgesi'nden Batı Anadolu'ya ciddi riskler var. Konya'da yer altı sularının çekildiğini, obrukların oluştuğunu görüyoruz. Çöl tozu fırtınaları artıyor. Sahra, Kuzey Afrika, Orta Doğu çöllerinden gelen fırtınalarının etkisi altında kalıyor. Bu tozların arttığı dönemde Gaziantep'te hastane acillerinde başvuruların arttığını gözlemledik.”

SIGARA KADINLARI DAHA ÇOK ETKİLİYOR

PROF. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, kadın akciğerlerinin erkeklere göre daha duyarlı olduğunu ifade etti. Yorgancıoğlu,
kadınların sigaradan özellikle kaçınması gerektiğini belirtti.

Yorgancıoğlu bu konuyla ilgili olarak şu açıklamaları yaptı: “Sigara, kadın akciğerini erkeklere göre daha fazla etkiliyor. Sigara içen kadınlar daha kolay KOAH oluyor. O nedenle sigara çok önemlidir. Ama kadının mesleği de çok önemlidir. Tekstil, fırın işçilerinde gördüğümüz etkilenimler var.”

17 Nis 2018 - 16:25 - Sağlık

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.