Kara İsotta Kanserojen Madde Tespit Edildi!

Prof. Dr. Ferit Atasoy Şanlıurfa isotunun geçirdiği aşamaları inceledi. Atasoy yanlış yöntemle üretilen isotun kanserojen madde taşıdığını iddia

Sedat kılıç
Haber albümü için resme tıklayın

Harran Üniversitesi Ziraat FakültesiGıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferit Atasoy,Şanlıurfaisotunun geçirdiği aşamaları inceledi. Atasoy, yanlış yöntemle üretilen isotun kanserojen madde taşıdığını iddia ederek biberin fazla karartılmaması tavsiyesinde bulundu.

İHA'nın haberine göre; birkaç yıldır Şanlıurfa isotunun tüm evrelerini bilimsel olarak araştırma konusu yapan Prof. Dr. Ferit Atasoy, isotun endüstriyel ve geleneksel üretiminin tüm aşamalarında geçirdiği değişimi araştırdı.

"

KARA İSOT

ZARARLI"

Gıda mühendisleri olarak yaklaşık 5 yıldır isot üzerinde araştırma yaptıklarını söyleyen Prof. Dr. Atasoy, isotun özellikle üretim aşamasında çok fazla karartıldığında içerisindeki aroma bileşenlerinde oluşan çeşitliliğin arttığını ama bunun yanında bazı kanserojen maddeler ortaya çıktığını tespit ettiklerini belirtti.

MOR RENK İSOTUN SAĞLIKLI OLDUĞU BİLİMSEL OLARAK KANITLANDI

Yaptıkları bilimsel çalışmalar sonucunda mor renk biberin sağlık açısından faydalı olduğunu tespit ettiklerini dile getiren Prof. Dr. Atasoy, "Bu çalışmanın sonucunda ev hanımlarına özellikle biberi fazla karartmamalarını tavsiye ediyoruz. İsot için en ideal ve sağlık açısından faydalı olan rengin, mor renk olduğu bilimsel çalışmalarımız sonucunda tespit ettik" dedi.

"ÇÜRÜMÜŞ, EZİLMİŞ BİBERLERİ KULLANMAYIN"

Özellikle hijyen konusuna dikkat çeken Prof. Dr. Atasoy, biber yapımında çürümüş veya ezilmiş biberlerin kullanılması veya toprakla temas etmesi durumunda, aflatoksin diye adlandırılan kanserojen madde varlığının arttığını belirtti. Depolamanın da önemine dikkat çeken Atasoy, isotun açıkta saklandığında içeriğindeki yararlı aroma bileşenlerinin kaybolduğunu belirterek, "Bu çerçevede yeni bir çalışma yapmaya başladık. Oksijenin depolama üzerinde olumsuz etkisinden dolayı vakumlu saklama ve ayrıca koyu renkli cam şişelerde isotun depolama koşullarını araştırıyoruz" diye konuştu.

90'lı yıllardan sonra Şanlıurfa'ya göçün arttığını söyleyen Prof. Dr. Ferit Atasoy, farklı türden ve şehirlerden elde edilen biberler üzerinde de araştırmalarına devam ettiklerini belirtti.

14 Eki 2017 - 11:18 - Sağlık

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.