İdeal Uyku Kaç Saat

Savaş psikiyatrik rahatsızlıkların önemli bir bölümünün mevsimsellik gösterdiğini bazı hastalıklara bahar ve yaz aylarında daha sık rastlandığını

Savaş, psikiyatrik rahatsızlıkların önemli bir bölümünün mevsimsellik gösterdiğini, bazı hastalıklara bahar ve yaz aylarında daha sık rastlandığını belirtti.

Mevsim geçişlerinde ’’açık depresif’’ diye tanımlanan yorgunluk, bitkinlik, hayattan zevk almama gibi belirtilerin ortaya çıkabildiğini ifade eden Savaş, bu olumsuzlukların biyoritim değişikliğine bağlı olduğunu vurguladı.

Gece dinlenmeyi sağlayan melatonin hormonunun, gündüzler uzadıkça daha az salındığını dile getiren Savaş, ’’Bu nedenle yeterince dinlenemiyoruz. Gündüz maruz kaldığımız ışık da beyinde serotoninin daha fazla salgılanmasına neden oluyor. Işık aslında anti depresan etkiye sahip ancak karanlığın da dinlendirici rolü var. Mevsim değişikliklerinde yaşanabilecek sorunlara karşı uyku ritminin çok iyi ayarlanması gerekiyor’’ dedi.

GECE UYUMALIYIZ

Gaziantep Üniversitesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Savaş, melatonin hormonunun saat 21.00 civarında salınmaya başlandığını ve 05.00’lere kadar yüksek seviyelerde seyrettiğini, bu salınımın ışıkla ortadan kalktığını bildirdi. Uykunun da bu saatler arasında alınması gerektiğini belirten Savaş, şunları kaydetti:

’’Uyku 7 saatten az, 9 saatten de fazla olmamalı. Bunu modern yaşama uyarlamamız çok da mümkün gözükmüyor ama ideal uyku 21.00 ile 04.00 ya da 05.00 arasındadır. Bunu yapamasak da, hiç olmazsa gece en geç 23.00’te yatmayı başarmak, daha geç saatlerde yatmamak, sabah da erken bir saatte kalkmak lazım. Gün içinde uyumak, gece uyumamak çok tehlikeli. Modern hayat uyku düzeni ciddi anlamda bozdu. Gece uyumalıyız, gündüz de uyanık olmalıyız. Bunun mevsim değişikliklerinde de avantaj sağlayacağını düşünüyorum.’’

Ensonhaber

#

29 Mar 2013 - 00:00 - Sağlık

urfanatik.com son bir ayda 2.043.337 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.