Hükümetten Eczanelere müjde

Hükümet eczanelere hem vergi hem de stok affı getirdi. 30 Kasım'da sona erecek af düzenlemesiyle birlikte eczacıların 17 milyarlık cezası affedildi.

Hükümet, eczanelere tarihin en büyük vergi ve stok affını birlikte getirdi. Eczanelerin, İlaç Takip Sistemi dışında reçetesiz elden sattıkları ilaçlar için Sağlık Bakanlığı stok affı getirirken, Maliye Bakanlığı da kayıtdışı satılan bu ilaçların alım fiyatından vergisini yüzde 50 affetti. 30 Kasım'da sona erecek af düzenlemesi için eczaneler bakanlıklara milyonlarca başvuruda bulundu. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz, af, düzenleme ve denetimlere ilişkin şu açıklamaları yaptı:

PROMOSYONU KAYITDIŞI SATIYORLAR


6 yıl önce kullanıma geçen İlaç Takip Sistemi (

İTS

) ile tüm ilaçların takibini yapıyoruz. Fabrika, depo, eczane ve hastaya ulaşım takip altında. Ancak ilaç firmaları daha çok satış için eczanelere promosyon ilaç veriyor. Eczacı bu ilacı elden İTS kaydına girmeden satışını yapıyor. Bunun vergisi de ödenmiyor. Bunun yaptırımı var ancak bugüne kadar denetimler bu kapsamda yapılmadığı için bazı eczaneler de bu yönde alışkanlık oldu. Şimdi önce denetim başlatırsak hiçbir eczane bu borcun altından kalkamaz. O yüzden önce af getirdik. Sonra sıkı denetimler başlayacak.

YÜZDE 50 VERGİ İNDİRİMİ


İTS ve E-Reçete'yi birlikte kullanacak bir sistem üzerinde çalışıyoruz. 19 Ağustos'da TBMM'de kabul edilen kanun ile eczanelere stok kayıtlarını fiili duruma uygun hale getirme ve kayıtlarını cezasız ve faizsiz yüzde 50 vergi indirimi getirildi. Böylelikle eczaneler kayıtlarında yer aldığı halde stoklarında yer almayan ilaçları, maliyet bedeli üzerinden yüzde 4 oranında fatura düzenleyerek kayıtlarından çıkartabilecek.

17 MİLYAR TL'LİK CEZA TEK KALEMDE SİLİNDi

Şu ana kadar 3 bin 600 eczane 49 milyondan fazla kutu fazla ilacı stok dışı sattığını bildirdi. Mevzuata göre her kayıt dışı satılan ilacın eczaneye cezası 354 TL. Yani, afla birlikte eczacıların, toplamda 17 milyar TL tutarında bir para cezası affedilmiş oldu.

KAYIT DIŞI İLAÇ SATILAMAYACAK


Kurulacak yeni sistem ile eczacılar, ilaç satışı yaparken önce İTS sistemine girecek. İlaç e-reçete kapsamındaysa satışını sadece reçete ile yapabilecek. Reçetesiz ilacı da İTS'ye bildirerek satışını yapmak zorunda. Stoklarında gözüken ilacı elden satışı yaptığı tespit edilirse müeyyide uygulanacak. (Kaynak: Sabah)

14 Kas 2016 - 10:03 - Sağlık

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.