HIV Skandalı Hakkında Savcılık Soruşturma Başlattı

Diyarbakır Başsavcılığı Dicle Üniversitesi Hastanesi'nde HIV'li hastanın doğum operasyonunda eline iğne batan asistan Dr. D.D.'nin şikâyeti

Habertürk’ün “Yemininizden utanın” manşetiyle duyurduğu DicleÜniversitesi Hastanesi’ndeki doğum skandalıyla ilgili, idari soruşturmanın ardından adli soruşturma da başlatıldı. 3 aylık evli kadın asistan hekim D.D.’nin avukatı aracılığıyla şikâyeti üzerine harekete geçen Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, ameliyata giren sağlık çalışanlarının tanık olarak dinlenmesi için hastaneye yazı yazdı. Gazete Habertürk'ten Veysi İpek'in haberine göre savcılık yazısında, “taksirle yaralama ve adam öldürmeye teşebbüs” iddiasıyla yürüttüğü soruşturmada ifadelerin alınmasından sonra skandalla ilgili de soruşturma başlatılacağı kaydedildi.

DİĞER İKİ ÇOCUKTA YOK

Öte yandan dünyaya getirdiği erkek bebekle birlikte Siirt’teki evine dönen HIV’li Ç.K.’nın diğer iki çocuğunda virüs olmadığı ortaya çıktı. Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Kliniği Anabilim Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen, Ç.K. ile eşinin, kliniklerinde 6 yıldan beri tedavi gördüğünü söyledi. Çelen, HIV tedavisi gören ailenin önceki yıllarda dünyaya gelen çocuklarına da doğum sonrası ilaç tedavisine başladıklarını, daha sonra çocukların tetkiklerinde HIV virüsüne rastlamadıklarını kaydetti. Hastanede Başhekim Prof. Dr. Ali Kemal Kadiroğlu ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Prof. Çelen, “HIV pozitif bir hastadan iğne batması durumunda yüzde 5 oranında bulaşma riski var. Bu tür durumlarda ilk 4 saat içinde koruyucu ilaca başlanması gerekiyor. Biz 1 saati dolmadan doktor hanıma anında tedaviye başladık. yüzde 90’lara varan bir koruyuculuk söz konusu” dedi.

‘İĞNE ÜZERİNDEN ALGI YAPILIYOR’

Ameliyatta eldivenle ilgili bir sorun olmadığını belirten Başhekim Prof. Dr. Ali Kemal Kadiroğlu ise şunları söyledi:

“‘Ben bu hastaya bakmıyorum’ anlayışını kabul etmiyoruz. Her hasta ırkı, dini, dili, milleti ne olursa olsun, bizim hastanemize başvuran her hasta hastanemiz tarafından sahipleniliyor. Ameliyatta yeterli önlem alınmış. Fakat korunaklı cerrahi tam uygulanmadığından kazaen o anda iğne batmış. Bu iğne üzerinde algı yapılıyor. Biz bunu kabul etmiyoruz.”

O DOKTOR HABERTÜRK’E KONUŞTU: ‘UMARIM VİRÜS BULAŞMAMIŞTIR’

Skandalın ardından hastanenin iş güvenlik uzmanının raporunda D.D.’nin eline iğne batmasıyla ilgili “dikkatsizlik ve tecrübesizlik” tespitinde bulunduğu ortaya çıktı. Doktor D.D. ise HABERTÜRK’e şunları söyledi: “Evdeyim, tedavim sürüyor. Elime iğne battı, umarım HIV virüsü bulaşmamıştır, bir an önce sağlığıma kavuşurum. Soruşturma açıldığı için konuyla ilgili konuşmak istemiyorum. Suç duyurusu ve dava ile ilgili de avukatım konuşmamı istemiyor.”

‘GEREKLİ YAPTIRIMLAR UYGULANACAK’

Sağlık Bakanlığı, HABERTÜRK’ün manşetten gündeme getirdiği, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde bazı doktorların HIV’li bir kadın hastanın ameliyatına girmemesiyle ilgili skandala el koydu. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi: “Bakanlığımız söz konusu iddialarla ilgili olarak Sağlık Meslekleri Kurulu’muzun görev, sorumluluk ve yetkileri çerçevesinde gerekli adımları atacaktır. Ancak kurulumuzun çalışma usulleri gereği öncelikle ilgili üniversite tarafından gerekli inceleme ve soruşturmalar yapılarak sonucun, Sağlık Meslekleri Kurulu’muza intikal ettirilmesi gerekmektedir. Sağlık Meslekleri Kurulu’muz, bu safhaların tamamlanmasının ardından gerekli çalışmaları yapacaktır. Sağlık Bakanlığı olarak, tedaviden imtina etmek veya hasta seçmek gibi hekim meslek etiğiyle bağdaşmayan davranışları tasvip etmiyor; bu ve benzer davranışların tespiti halinde gerekli yaptırımların uygulanacağının kamuoyunca bilinmesini istiyoruz.”

HABERTÜRK

03 Oca 2018 - 07:56 - Sağlık

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.