GDO'lu ürünlerin büyük bölümü çikolata, cips ve şekerleme çıktı

2016 ve 2017 yıllarında soya içeren 112 üründe GDO tespit edilirken bunların 105'inin gümrükte belirlenerek geldiği ülkeye geri gönderildiği belirtildi.

Tarım Bakanlığı denetimlerinde

GDO

tespit edilen 105 ürünün büyük bölümünün daha çok çocukların tükettiği çikolata, bisküvi, cips ve şekerlemeden oluştuğu ortaya çıktı. Bu ürünlerin, gümrük kapılarından döndüğü, yurda girişine izin verilmediği belirtildi. Adana’da ekmek katkı maddesinde GDO tespit edildiğine yönelik iddialar, Tarım Bakanlığı’nı da harekete geçirdi. GDO olduğu iddia edilen katkı maddesi, özel bir laboratuvarda test edilirken, bakanlık maddeyi kendi laboratuvarlarında yeniden analiz edecek. Bu testte, ürünün kendisinde GDO olup olmadığı ya da bulaşıklık bulunup bulunmadığı ortaya çıkarılacak.

3 ÜLKEYE ÖZEL DİKKAT

Yetkililer, ekmekte GDO bulunmadığını belirterek “Bu katkının ekmekte kullanılıp kullanılmadığı da belli değil” dedi. 2016 ve 2017 yıllarında soya içeren 112 üründe GDO tespit edilirken, bunların 105’inin ithalat denetimlerinde tespit edildiği belirtildi. Söz konusu 105 ürünün büyük bölümünün makarna, noodle, çikolata, bisküvi, cips, şekerleme ve takviye edici gıdalardan oluştuğu öğrenildi. Bu ürünlerin, soya ve mısır şurubu içerdiği belirtildi. Söz konusu ürünler, ülkelerine iade edildi. Bakanlığın, özellikle GDO’nun serbest olduğu ABD, Çin ve Hindistan gibi ülkelerden yapılan gıda ithalatının tamamını denetlediği kaydedildi.

SAVCILIK DA SORUŞTURMA BAŞLATTI

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, ekmekte genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) kullanıldığı iddiasına ilişkin harekete geçti. Savcılık, Adana’da bir firmanın ürettiği ekmeğin geç bayatlamasını sağlayan bir katkı maddesinin GDO’lu soya içerdiğinin iddia edilmesi üzerine soruşturma başlattı. Savcılığın, haberleri ihbar kabul ettiği kaydedildi.

YURTİÇİNDE 7 ÜRÜNDE GDO BELİRLENDİ

Bakanlık, yurtiçinde 660 GDO denetiminde 7 üründe GDO saptadı. Bunların soya kıyması olduğu belirtildi. Yetkililer yem olarak ithal edilen ürünlerin soya kıymasına dönüştürülmüş olabileceğini söyledi.

22 Mar 2017 - 08:32 - Sağlık

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.