"Elektronik Sigara Ağız İçinde Yara Yapıyor"

Sağlığa Evet Derneğince yürütülen çalışma 'elektronik sigara'nın da en az diğer tütün ürünleri kadar zararlı olduğunu ortaya çıkardı.

Elektronik sigara kullanımının artırılması amacıyla oluşturulan sosyal medya forumları ile gelen tehlikeye dikkat çekilen çalışmada, bunların kapatılmasının önemi vurgulandı.

Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, son dönemlerde kullanım sıklığı artan elektronik sigaranın, tütün ürünü olarak kabul edildiğini belirterek, bunun da aynı sigara ve nargile gibi kapalı yerlerde içilmesinin yasak olduğunu anımsattı.

İNTERNETTEN YASA DIŞI TEMİN EDİLİYOR


Türkiye'de elektronik sigaranın internet yoluyla yasa dışı temin edildiğine dikkati çeken Dağlı, "Kullanımın artması için destek grupları oluşturulmakta, elektronik sigaraya bağlı sağlık etkileri site içinde öneriler ile çözülmeye çalışılmaktadır." dedi.

Dağlı, elektronik sigara konusunda kurulan bir sosyal medya forumunda Ocak 2013-Aralık 2016 döneminde "elektronik sigara ve sağlık" başlığı altında açılan konular ve mesaj içeriklerini taradıklarını aktardı.

İnceleme sonucunda, "Elektronik sigara sosyal medya forumu raporunu" yayımladıklarını belirten Dağlı, çarpıcı sonuçlar ortaya konduğuna dikkati çekti.

ELEKTRONİK SİGARAYA BAĞLI ŞİKAYETLERDE İLK SIRALARDA AFT GELİYOR

Forumdaki "elektronik sigara ve sağlık" başlığı altında 565 konuyu, 20 bin 779 mesajı taradıklarını aktaran Dağlı, 135 konu başlığı altında 966 üyenin bu maddenin kullanıma bağlı sorunlarının bildiriminin yapıldığını söyledi.

Buna göre, elektronik sigara tüketimine bağlı ortaya çıkan bulguların, kullanımın ilk 3 gününde başladığının ve üç aya kadar devam ettiğinin belirtildiğini anlatan Dağlı, şu bilgileri verdi: "Kullanıcılarda yüzde 33,6 oranında ağız, dudak, yüzde 33,2 oranında boğaz, yüzde 30,2 solunum yolu, yüzde 28,3 diş ve diş eti belirtileri beyan edilmiştir. Ağız ve dudak belirtileri bildiren elektronik sigara kullanıcılarında ilk sırada yüzde 34,5 ile aft şikayetleri olurken, yüzde 14,5 ağız kuruluğu, yüzde 13,5 ağızda metalik tat, yüzde 12,3 tat alamama, yüzde 5,2 ağız kokusu, yüzde 4,9 ağızda yara, yüzde 3 dudakta yara ve geniz akıntısı, yüzde 2,8 dudak kuruluğu, yüzde 2,5 dudakta yanık ve yüzde 0,9 tükürükte kahverengi ve siyah lekeler bildirmiştir."

Dağlı, diş ve diş eti şikayetleri bildiren kullanıcıların ise en sıklıkla diş eti kanaması, diş eti sızlaması, diş eti çekilmesi sorunlar yaşadıklarını belirterek, daha az sıklıkta rastlanan yakınmaların cilt ve sinir sisteminde olduğunu söyledi.

"TÜTÜN, NİKOTİN VE AROMA İÇEREN HİÇBİR ÜRÜN GÜVENLİ OLAMAYACAKTIR"

Söz konusu forumda, şikayetlerin giderilebilmesi için hiçbir şekilde tıbbi geçerliliği olmayan yöntemlerin tavsiye edildiğine dikkati çeken Dağlı, şu uyarılarda bulundu:

"Önerilerin yüzde 14,5'i ilaç dahil çeşitli tıbbi tedavi içermektedir. Belirtilerin tedavisi için tıp kurumlarına başvurmayanlara, muhtemelen elektronik sigara kullanımının devamını sağlamak için yetkisiz sağlık önerilerinde bulunulmaktadır. Bu ve benzeri forumlardan uzak durulması ve buraların kapatılması için gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir. Ayrıca ister çok uluslu sigara firmaları tarafından üretilmiş olsun, ister ev yapımı olsun, elektronik sigara içeriklerinin akciğerde iltihaplanma ve hasara yol açtığı son bilimsel araştırmalar ile ortaya konmuştur. Tütün, nikotin ve aromalar içeren hiçbir ürün güvenli olamayacaktır."

02 Tem 2017 - 22:40 - Sağlık

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.