Diyaliz Sertifikalılar, Asıl Meslek Sahiplerini Yok Ediyor!

Yüksekokul bünyesinde 2 yıllık eğitim süresine sahip önlisans programlarının önemli bir parçası haline gelen diyaliz bölümünün mezunları işsizlik

Üniversitede alınan 2 yıllık eğitimin ve aylarca süren staj çalışmalarıyla eğitimini tamamlayan Diyaliz Teknikerleri hastalarına öğrendiklerini aşılamaya çalışmak istese de karşılarına sürekli aynı problem çıkıyor.

Mezun sayısı 15 Bin iken 2 aylık kursa gidip alınan sertifika ile diyaliz alanına giren hemşire, att ve ebeler diyaliz teknikerlerinin önüne engel olarak çıkıyor. 2 aylık kurs sertifikası ile 2 yıllık alınan eğitimin aynı kefeye koyulması hem sağlık camiası için hem de işin asıl sahibi Diyaliz Teknikerleri için büyük bir problem haline gelmekte, yapılan haksızlıklar karşısında Diyaliz Teknikerleri ulusal ve yerel medya kanalıyla sesini duyurmaya çalışmakta.

Urfanatik Gazetesi’ne yapılan haksızlıkları anlatan Diyaliz Teknikeri İsmail İstemil yaptığı açıklamada;

“Devlet hastanelerinin yanı sıra özel diyaliz merkezlerinin iş ilanlarında dahi 'tecrübeli diyaliz hemşiresi, sertifikalı hemşire aranıyor' ibareleri teknikerlerin önünü her türlü kapatmaktadır. Kaldı ki sertifikasız sağlık memuru, hemşire, att gibi çeşitli personellerin bile diyaliz ünitelerinde görev alması bizleri tamamen umutsuzluğa sürüklemektedir. Sertifika dışında sertifikasız personelin de bizim iş alanlarımızda çalışıyor olması diyaliz teknikerinin iki yıllık emeğiyle aldığı diplomayı hiçe sayıp boşa çıkarmaktan başka bir şey değildir.

Halbuki Sağlık Bakanlığının 2014 yılında güncellediği görev tanımında, Diyaliz Teknikerleri Hemodiyaliz Ünitelerinde tüm yetkilere sahip olmuştur.

Sağlık Bakanlığı geçmiş yıllarda Hemodiyaliz servislerinde yaşanan, sağlık personeli sıkıntısından dolayı Hemşire ünvanı olan kişilere Diyaliz Sertifikası alarak çalışma imkanı vermiştir. Günümüz itibarıyla Türkiye’nin çeşitli illerinde diyaliz hastaları artmış olup bununla birlikte hemşirelere verilen sertifika imkanı da çoğalmıştır.

Aynı hızla üniversitelerin Diyaliz Teknikerliği programları da yaygınlaşmıştır. Günümüzde ise Diyaliz Teknikeri mezun sayısı ortalama olarak yıllık 4000 civarında iken, sertifika alarak çalışan hemşire sayısı 8000 civarındadır.

KAMUDA 400 KİŞİ GÖREV ALIYOR

Bizler Diyaliz Teknikerleri olarak yapılan bu adaletsiz dağılımın önüne geçebilmek için, Sağlık Bakanlığına dilekçe göndererek durumu izah etmeye çalışıyoruz. Artık Diyaliz Teknikeri sayısı yeterli düzeyde olduğu için Sağlık Bakanlığı’nın Diyaliz Teknikeri atama sayısını arttırmasını talep ediyoruz.

Sağlık Bakanlığında Diyaliz Teknikerlerinin istihdam sorununun biran önce çözülmesi için bakanlığın gerekli düzenlemeyi yapmasını talep ediyoruz “ dedi.

08 Ağu 2017 - 16:32 - Sağlık

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.