Birecik'te Doktorlara 'Antibiyotik' Semineri

Şanlıurfa'nın Birecik Devlet Hastanesinde görevli doktorlara 'antibiyotik' kullanımının azaltılmasına yönelik eğitim semineri düzenlendi.

Eğitim seminerinde Birecik Devlet Hastanesinde görevli Enfeksiyon Uzmanı Doktor Hüseyin Ahmet Kehribar, gereksiz antibiyotik kullanımının zararlarını anlattı. Kehribar, "Bakteriyel etkenler arasında halk arasında beta mikrobu olarak da bilinen grup A streptokoklar en sık nedendir. Ne var ki akut üst solunum yolu enfeksiyonları içerisinde yüzde 80-85 oranında virüsler öne çıkmaktadırlar. Dolayısıyla birçok vakada aslında antibiyotik kullanımına gerek yoktur, çünkü antibiyotiklerin virüsler üzerinde herhangi bir etkisi bulunmamaktadır. Fakat acil servis ya da polikliniğe başvuran hastalarda öykü ve fizik muayene ile etkenin virüs mü yoksa bakteri mi olduğunu ayırt etmek oldukça güçtür. Dolayısıyla beta mikrobunun neden olabileceği birçok sağlık sorunundan çekinildiği için bu hastaların birçoğuna antibiyotik tedavisi verilmektedir" dedi.

Zorunlu haller dışında antibiyotik kullanılmaması gerektiğini belirten Doktor Kehribar, "Bunun ayrımını yapabilmenin en iyi yolu boğazdan alınan kültür ile etkenin tespit edilmeye çalışılmasıdır. Ancak kültür sonucunun 24-48 saatte sonuçlanması tedavide gecikmeye, bulaşta artışa ve gereksiz antibiyotik tedavilerinin başlanmasına neden olmaktadır. Sonuç olarak hastalarda kullanılan bu gereksiz antibiyotik kullanımı, mikroorganizmalarda antibiyotiklere karşı direnç gelişmesine ve antibiyotiklerin özellikle hayatı tehdit eden sepsis, zatürre, menenjit gibi ağır enfeksiyonlarda etkisiz kalmasına neden olmaktadır. Maalesef ülkemiz antibiyotikleri en fazla ve gereksiz kullanan ülkeler arasında ön sıralarda yer almaktadır. Dolayısıyla toplumumuzda antibiyotiklere dirençli enfeksiyonlara çok sıklıkla rastlanmaktadır. Hızlı beta testi de gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçebilmek adına Bakanlığımızın başlattığı eylem planı çerçevesinde Türkiye geneli ile birlikte Birecik Devlet Hastanesi'nde de kullanılmaya başlanmıştır. Boğaz kültürüne göre çok daha kısa sürede sonuç veren bir test olması ile hasta başında uygulanan ve çıkan sonuca göre hekimin antibiyotik tedavisi başlayıp başlamamasına karar vermesini sağlaması nedeniyle streptokokal boğaz enfeksiyonları tanısı için hızlı ve güvenilir bir yöntemdir. Son dönemde Sağlık Bakanlığı'nın başlatmış olduğu akılcı olmayan antibiyotik kullanımına karşı savaşın bir parçası olan hızlı beta testinin gereksiz antibiyotik kullanımını ve dolayısıyla neden olduğu sorunları da azaltmasını temenni ediyoruz" ifadelerini kullandı.

03 Şub 2017 - 16:14 - Sağlık

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.