Bahar Alerjisine Dikkat!

Şanlıurfa'da bahara aylarının gelişi ile birlikte birçok bedensel rahatsızlıkları da beraberinde getirmektedir. Bunlardan bir tanesi ise bahar alerjisi.

Şanlıurfa’da bahar ayları ile birlikte gelen bahar alerjisi birçok kişide bulunmaktadır. Sadece yetişkinlerde olmamakla birlikte çocuklularda da bulunan bu alerjinin nasıl ve ne sebeple olduğunu birçok vatandaşımız bilmemektedir. 3 yaş üstü çocuklarda göz yaşarmaları, burun akması, burun tıkanması, hapşırma ve öksürme gibi belirtilere dikkat edilmesi gerekiyor.

BAHAR ALERJİSİ NEDİR?

Bahar alerjisi bahar aylarında ortaya çıkan genellikle burun bulgularının ön planda olduğu alerjik bir hastalıktır. İlkbahar ayları alerjiler için özel bir mevsimdir. Bu dönemde alerjiler en çok çocukların burun ve akciğerlerini etkileyen polenlerin ortaya salınması ile başlar. Özellikle nisan-haziran ayları arası polenlerin en yoğun olduğu dönemdir.

BAHAR ALERJİSİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bahar alerjileri en sık burunu etkileyerek saman nezlesi dediğimiz mevsimsel alerjik nezlenin ortaya çıkmasına neden olur. Alerjik nezle polen içindeki alerjenin nefes alma sırasında buruna alınıp burun iç yüzeyine yapışması sonucunda bu alerjene hassasiyeti olan çocuklarda ortaya çıkar. Saman nezlesinde en çok görülen şikayetler göz yaşarmaları, burun akması, burnun tıkanması, hapşırma ve hatta öksürmedir. Burun tıkanıklığı nedeni ile gözaltında morluklar oluşur.

BAHAR ALERJİSİ NEDEN KAYNAKLANIR?

Polen denilen maddelerin bitkilerden salınması ile bahar alerjisi oluşur. Polen bitkiden salındıktan sonra havada yaygın olarak bulunan mikroskobik taneciklerdir. Rüzgar ile kilometrelerce öteye gidebilirler. Bölgeden bölgeye ve mevsimlere göre farklılıklar gösterir.

HANGİ BİTKİLER BU ALERJİYE YOL AÇAR?

Polenler ağaç, çayır ve otlar tarafından salınırlar. İklim koşullarına göre ülkeden ülkeye değişebilirler. Ağaç polenleri mart sonu nisan ayında, çayır polenleri nisan-mayıs aylarında, ot polenleri ise temmuz-ağustos ayında salınırlar.

BAHAR ALERJİSİNE YAKALANMAMAK İÇİN ÖNCEDEN NASIL ÖNLEMLER ALMAK GEREKİR?

Bahar alerjisine yakalanma genetik yatkınlığa bağlıdır. Şimdilik olmasını engelleyici bir yöntem yoktur. Beslenme ile de bağlantısı yoktur.

BAHAR ALERJİSİNİN

TEDAVİ

Sİ NASIL YAPILIR?

Tedavi için öncelikte doğru tanı konulması gerekir. Çocuğun hangi polene alerjisi olduğu biliniyorsa o polen yayılımın fazla olduğu dönem ve saatlerde dışarı çıkılmamalıdır. Polenlerin uçtuğu mevsimlerde kapı ve pencere kapalı tutulmalıdır. Polen salınımı en çok sabahları olmaktadır; bu saatlerde dışarı çıkılmamalıdır. Ev ve araba klimalarında kullanılan filtrelerin alerjenleri tutan özel filtreler olması gereklidir. Polen mevsiminde giysiler açık havada kurutulmamalıdır.

ÖNERİLERE UYUN, ALERJİYİ HAFİF ATLATIN

Evde bahar mevsiminde kapı ve pencere kapalı tutulmalıdır. Evdeki klimaların alerjenleri tutabilen özel filtreler olması gereklidir. Bahar alerjisi olan çocuk kokuya da hassas olabilir, Ev temizliği ve deterjanlarda kokusuz ürün kullanılmalıdır. Çocuğun hangi polene alerjisi olduğu biliniyorsa o polen yayılımın fazla olduğu dönem ve saatlerde dışarı çıkılmamalıdır, Polen salınımı en çok sabahları olmaktadır; bu saatlerde dışarı çıkılmamalıdır, Polen mevsiminde giysiler açık havada kurutulmamalıdır.

20 Nis 2017 - 14:24 - Sağlık

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.