Tarihi Köprü Ayağa Kaldırılacak

Araban ilçesinde Roma döneminden kalan tarihi Septimius Severus Köprüsü'nde sonbaharda başlatılan restorasyon çalışmaları sürüyor.

Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon programına alınan Araban ilçesi Gümüşpınar Mahallesindeki Sıtma Pınar Çayı üzerinde bulunan tarihi yapıya ait iş, 5 milyon 866 bin liraya ihale edildi.

Onarımına sonbaharda başlanan tarihi Septimius Severus Köprüsü'nü restore eden firmanın Şantiye Şefi Behzat Ayıntaplı, gazetecilere yaptığı açıklamada, kış mevsimi ve taş temini nedeniyle bir süre ara verdikleri köprüdeki işe Şanlıurfa'dan temin ettikleri taşla yeniden başladıklarını söyledi.

Doğa şartları sebebiyle yapının sütun ve sütun başlıklarının yıkılıp çayın çevresine dağıldığını anlatan Ayıntaplı, "Dağılan 10 sütun ve sütun başlıklarını köprünün yakınına taşıdık. Kurulun daha sonra vereceği kararla bu sütun ve sütun başlıkları restorasyon çalışması tamamlandıktan sonra köprünün değişik yerlerine monte edilecek. Onarımı Eylül 2017'de tamamlamayı planlıyoruz." diye konuştu.

Mahalle sakinleri de tarihi yapının daha önce hiç onarım görmediğini belirterek, restorasyona destek verenlere teşekkür etti.

Vatandaşların, "Kırık Köprü" dediği Septimius Severus Köprüsü, Roma İmparatoru Septimius Severus zamanında Samsat'ta karargah kuran bir lejyon tarafından yaptırıldı.

Köprü, yöre halkı tarafından Sultan Murat Caddesi olarak bilinen ve antik dönemlerde Dülük ve Zeugma'dan Samsat'a uzanan yol üzerinde önemli bir geçit olarak biliniyor.

Kesme taş bloklardan inşa edilen köprünün uzunluğu 30 metre, yüksekliğiyse 8 metredir.

03 May 2017 - 14:53 - Kültür Sanat

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.