Tarihi Harran

Şanlıurfa'nın 44 km güneydoğusundaki tarihi Harran kentinin adı Sümerce ve Akadca; seyahat kervan  kesişen yollar anlamındadır.

Hz. İbrahim'in Filistin'e gitmeden önce bu şehirde oturduğundan Harran’a “Hz. İbrahim'in şehri” de denilmektedir.
Asur ve Babil dönemlerinde gök cisimlerinin kutsal sayıldığı Paganizmin önemli bir merkezi olan Harran’da bu dinin baştanrısı Sin'in tapınağı bulunuyordu. İlk çağdan beri varlığı bilinen ünlü Harran okulundan Cabir bin hayyan, El-bettani, Sabit bin kura, İbn-i teymiye gibi dünyaca ünlü âlimler yetişmiştir.
Harran, 1260 Moğol istilasında tahrip edilmiş ve harap bir şekilde günümüze gelmiştir.
Sur içindeki höyük Harran'ın antik çağlara ait kalıntılarını barındırmaktadır. Harran’da; konik kubbeli evler, şehir surları, Emevi devrinden kalan iç kale, Emevi Halifesi II. Mervan zamanında 750 yılıda yaptırılan Anadolu’nun ilk camilerinden Ulu Cami kalıntıları, İbrahim Peygamber'in torunu olan Yakub Peygamber'in Harran’a geldikten sonra dayısının kızı Rahel ile karşılaştığı kutsal kuyu, 1185 yılında Harran’da vefat etmiş Şeyh Yahya Hayat el-Harrani Hazretleri Camisi ve Türbesi görülecek yerlerdir.


Harran’dan başlayıp çoban mağaraları, Bazda mağaraları, Han el ba’rür kervansarayı, Şuayb şehri harabeleri ve Soğmatar ören yerini bir günlük turla gezmek mümkündür.
Harran-Soğmatar yolunun 16. kilometresindeki köy içerisinde bazda mağaraları görülmeye değerdir

26 Ara 2016 - 10:34 - Kültür Sanat

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.