Göbeklitepe Dünya Tarihinin Mücevheri

Galeri İstanbul 1881 çatısı altında 50 tablo yapan Pamphilon 'Dünya tarihini değiştiren Göbeklitepe'yi inceledikçe hayranlığım artıyor.

Atatürk, Türk Deniz Kuvvetleri, Fenerbahçe ve İstanbul gibi konuları yaptığı yağlı boya tablolarla anlatmaya çalışan İngiliz ressam Ned Pamphilon’un son konusu Göbeklitepe oldu.

2015 yılında tanıştığı Göbeklitepe’den çok etkilenerek araştırmalara başlayan Pamphilon, kazı alanına üç kez giderek resimleri için fotoğraflar çekti. “T” şeklindeki taş figürlerden çok etkilendiğini söyleyen Pamphilon, Göbeklitepe’nin dünya tarihine tuttuğu ışığı resimlerine yansıtmak için çaba sarf ettiğini söyledi.

Galeri İstanbul 1881 organizasyonunda eserlerini yapan Ned Pamphilon, “Göbeklitepe’yi toz toprağın içinde bulunmuş T şekilli bir grup kalıntı olarak mı görmeliyiz, yoksa dünya kültür tacındaki en değerli taş mı? Bence dünya tarihinin bilinen kavramlarını alt üst eden bir devrimden bahsetmeliyiz. Ben işte bu kültür ve din devrimini çiziyorum. Mezopotamya’ya çok yakın Göbeklitepe, kültür ve medeniyetlerin ortaya çıkmadığı günlerde kendisini var etmiş. Bence Göbeklitepe, insanlık tarihine yeni bir Rönesans’ın tohumlarını ekebilecek kadar önemli” dedi.

12 bin yıllık tapınak

Günümüzden 12 bin yıl önce yapıldığı düşünülen tapınak, Çanak Çömlek Öncesi Neolitik A dönemine (milattan önce 9600-7300) tarihleniyor.

1995 yılında Alman arkeolog Prof. Klaus Schmidt tarafından bulunan Göbeklitepe’de altı tanesi gün ışığına çıkarılmış, toplam 20 tane dini amaçlı yapı bulunuyor. Taş devrinden kalma “T” biçiminde sütunların insan tasvirleri olduğu düşünülüyor. 40-60 ton ağırlığındaki sütunlar üzerine işlenmiş boğa, yaban domuzu, aslan, tilki, yılan, turna ve yaban ördeği tasvirleri bulunuyor. Arkeolog ve tarihçiler en çok hiçbir el aletinin olmadığı dönemde sütunların nasıl taşındığı ve dikildiğini halen çözemedi. Yerleşik tarıma geçmeyen insanların şamanik bir düzende tapınağı inşa ettiği sanılıyor.

‘Piramitlerden önemli’

12 bin yıl öncesine kadar inen Göbeklitepe’nin insanlık tarihi adına edinilen tüm bilgilerin sorgulanmasına neden olduğunu belirten Pamphilon, “Henüz dinlerin oluşmadığı Taş Devri’nden bahsediyoruz. İnançların yeşermediği bir dönemde insanların korku ya da

MİLLİYET

26 Kas 2017 - 09:10 - Kültür Sanat

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.