ZOR, KOLAY OLANDIR..!

Akşam bir dost şu işi yapacağım ama zor geliyor dedi. Bende ona 'zor ile kolay arkadaştır” dedim ve bu sohbetten bu haftaki konu başlığımı

Akşam bir dost, şu işi yapacağım ama zor geliyor dedi. Bende ona “zor ile kolay arkadaştır” dedim ve bu sohbetten, bu haftaki konu başlığımı yakaladım.

Hayatımızda bazı şeyleri bildiğimiz için, sıradan şeyler olduğu için bize kolay gelir. Bilmediğimiz, tanımadığımız, daha önce karşılaşmadığımız yapılması zahmetli olan şeylerde bize zor gelir. Birde bir meseleyi veya işi kabullenmişsek o iş bize kolay, kabullenmemiş isek zor gelir.

Mesela, bir öğrenci dersini iyi dinlemiş, ödevleri yapmış ve hatta sınav gününe kadar tekrar etmiş ise; sınav onun için kolay gelir. Ama dersi dinlememiş, ödevlerini yapmamış ve sınav öncesi çalışmamış biri için sınav en zor şeydir. Gözünde büyütür, bildiğini de yapamaz.

Neler bizim için kolay, neler zor geliyor biraz araştırdığımızda bakın neler çıktı ortaya..!

İyi insan olmak kolaymış ama zor olan adil olmakmış. Bir işten veya şeyden vazgeçmek ve kaçmak kolaymış, zor olanı kalıp mücadele etmekmiş. Susmak kolay, ama zor olan konuşabilmektir. Bırakıp terk etmek kolay, zor olan yüzleşmektir. Para harcamak kolaydır ama zor olan kazanmaktır. Konuşmak kolaydır ama zor olan dinleyip anlamaktır.

Hile, yalan, dolan ve sahtekarlık.. Hepsi çok kolay ama zor olan alın teri ile para kazanmaktır. Kalp kırmak çok kolay ama kırılan kalbi ONARMAK zordur.

Her ağzına geleni söylemek, her istediğini yapmak kolaydır, neyin söylenmemesi ve yapılmaması gerektiğini bilmek ve buna uymak zordur. Birini sevmek kolaydır, onun derdini paylaşmak, ağladığında gülümsetebilmek ve kötü gününde yanında olmak zordur. Yaşamak kolaydır, zor olan insan gibi yaşamaktır.

Aşık olmak kolaydır, zor olan bu aşktan kendini kurtarabilmektir. Bir insanı kaybetmek kolaydır, zor olan onu kazanabilmektir. Bitmekte olan bir cümleye nokta koymak kolaydır, ama zor olan söze başlayabilmektir. Taraf olmak kolaydır, zor olan tarafsız kalabilmek ya da doğru tarafı seçebilmektir. Mesela sorunu bulmak, eleştirmek kolaydır, zor olan çözümü bulabilmektir. Arkadaş olmak kolay, zor olan dost olabilmek ve kalabilmektir. Bir insanı karalamak eleştirmek kolay, zor olan ona yapılan haksızlığı dillendirebilmektir.

Konuşmak herkes için kolaydır, zor olan kelimeleri bir anahtar gibi doğru kapıda kullanabilmektir. Hani ağzı olan konuşuyor ama enini uzununu bilen yok atasözündeki gibi doğruyu bilerek konuşmak önemlidir. Karar almak kolaydır, zor olan doğru kararı almaktır. Kötü olmak kolaydır ama iyi insan olmak zordur. Kilo vermek kolay ama verdiği kiloyu almamak zordur. Düşmanı bazen kolay affederiz, zor olan dostu affetmektir. Hediye alıp vermek çok kolay ve zevkli iştir ama doğru hediyeyi seçmek zordur. Bir insanı yargılamak kolaydır, zor olan onun penceresinden bakabilmektir.

Arkadaş uğruna ölmek kolaydır, zor olan; uğruna ölebilecek arkadaş bulabilmektir. Kusursuz insanı sevmek kolaydır, zor olan karşımızdakini hatalarıyla sevebilmektir. Spora başlamak kolaydır, zor olan programı devam ettirebilmektir.

Aslında her iş ve eylem kolaydır, zor olan o işin kolaylığına kendini inandırabilmektir. Yükseğe ve zirveye çıkmak kolaydır, zor olan orada kalabilmektir. Tanışmak kolaydır, zor olan karşındakini tanıyabilmektir. Tanıyana kadar geçen zaman ve ödenen bedeller… Bir insanın iyi günde sevincini paylaşmak kolaydır, zor olan onun duygularını, düşüncelerini, endişelerini ve dertlerini de paylaşmaktır. Bir işi yapıldıktan sonra eleştirmek en kolay iştir ama zor olan o işi yapmak ve yaptırabilmektir.

Uzun yazı yazmak kolay, zor olan o yazıyı güzel ve sürekli kılabilmektir. Bir hata ve yanlışı bulmak kolaydır, zor olan onu düzeltebilmektir. Düşünmek kolaydır, zor olan düşündüklerini pratiğe dökebilmektir. Karamsar olmak çok kolaydır ama zor ve mühim olan bir fırtınadan sonra bile gökkuşağını görüp gülümsemektir. Çiçeği ekmek kolay, ona bakmak ve yeşil kalmasını sağlamak zordur.

Bir lider için Dünyadaki azınlıklara, mazlumlara, haksızlıklara yapılan hatayı kınamak kolaydır, zor olan kendi ülkesinde bu kişilere iyi davranabilmektir. En kolay olan, bir diktatörü eleştirmektir. Zor olan kendimizin diktatör olmamasını sağlamaktır. Bir insanı iyi ve medeni şeylere alıştırmak kolaydır, zor olan kötü şartlara alışabilmektir.

Bir çok kolay ve zor şeyleri sıraladık. Daha yüzlercesi yazılabilir. Bazı işlerin doğasında zorluk vardır ve bu işlere toplumun büyük çoğunluğu zor diyebilir. Ama bazı çalışmaya ve isteğe bağlı şeyler var ki; bizim özensizliğimizden, düşünmediğimizden, görmediğimizden, görmek istemediğimizden ve kendimizi şartlandırıp kilitlediğimizden bize zor gelir. Aslında bir çok insan için çalışma ile kolay yapılan şeyleri, bazı kimseler zor damgasını vurarak ondan kaçar. Sorun budur. Zor diye bir şey yok aslında. Amacımız bu duruma dikkat çekmekti. Yaşamımızda birçok şey var ki; istediğimizde veya isteyerek yaptığımızda bize çok kolay gelir. Bunları isteyip üzerine gidip yapmaya çalışalım. Bazen insanlar normal şeylere bile zor gözlüğü ile baktıklarından yaşam kalitelerini düşürmekte, yarı yolda kalabilmektedirler. Tüm mesele biraz bakış açımızı genişletmek, biraz olumlu yanından düşünmek ve biraz da çalışmaktan ibaret. Bunu yaptığımızda zor olan şeyler kalmaz. Ya da çok az şey kalır.

Öte yandan, yerdeki bir insan çalışmaz ise, hata yaparsa etkisi fazla olmaz. Ama dağın zirvesine tırmanan veya havalanan bir kişi veya cismin yüksekte ya da havada kararsızlık göstermesi, bir şeyi zor görmesi halinde uğrayacağı zarar daha büyük olur. Bir dağcı dağa çıkmadan bir kararsızlık gösterirse en fazla tırmanmaktan vazgeçer. Ama zirveye yakın bir yerde vazgeçerse sırtındaki o kadar yükle geri inmesi, düşmesi ihtimali olup, duruma gör fiziki ve manevi kaybı daha çok olur.

Elinizdeki iş her ne olursa olsun. Ben bu işi yaparım gözlüğünüzü takın, varsa eksikliklerinizi giderin ve sabırla yürümeye devam edin… Sonuca yaklaştıkça alacağınız zevk ve mutlulukla birlikte kendinize güveniniz de artacaktır. Hayatta zor şey yok, zor olarak görmek vardır. İnsanoğlu uçmayı bile hayal etmiş ve uçmuştur. Hayal edip tedbirlerini alarak uygularsanız hiç başarılmayacak bir şey yoktur. Kötü bir örnek olacak ama hiçbir şeyi yok iken adam gidip filan yerdeki falanca kuleleri uçakla yıkabiliyor. İmkânsız gibi bir şey ama hayal, düşünce, plan ve uygulama insanı bir başarıya götürebiliyor. Yoksa hazır yemeği bile yemek zordur. En azından çiğnemek ve yutmak gerek. Genzimize kaçırmamak gerek. Ne kadar basit bir iş değil mi? Ama lokma çiğnenmeden yutulmuyor… Son olarak zor yoktur diyebiliriz. Sadece kolay bakmama ve çalışmama var.

Şu an ne iş yapıyorsanız kafanızda sizin için en zor iş ne ise bir an arkanıza yaslanıp, ben bu işi yapabilirim dediğinizde hemen, bunu sağlamak için neler yapılması gerektiği aklınıza gelecektir. Alın kalemi kağıdı, bunları bir bir yazın. İşte planınız hazır. Tüm mesele plana göre biraz çalışmak… Unutma lokmayı bile çiğnemen gerekiyor. Zor şeyleri başarmanın zevki bir başka. Tadı bir ömür boyu sürer. Kolay şeyleri yaparsınız bir saat sonra unutursunuz. Zor şeyler bizim adeta doktorumuzdur, başardıkça ruhen bizi besler. Yıllarca o zor ama başardığımız şeylerin ne kadar kolay olduğunu hatırlar mutlu oluruz. Aslında zor şeyleri önemsersek, baştan tedbirli çalışırsak onlarında ne kadar kolay olduğunu görürüz. Kolay şeylere önem vermeyip, o işin yapılışı sırasında bir çok zorlukla karşılaşırken, zor şeyi ciddiyetle ele aldığımızdan ne kadar kolay olduğunu da görürüz. Deneyin görürsünüz.ZOR, KOLAY OLANDIR…! Bir kişi bu düşüncelerimi paylaşır ve hayatına uygularsa mutlaka başarılı ve mutlu olacaktır. İşte o zaman bende mutlu olacağım. Zorluklar sizden korksun, ömrünüz mutluluklarla dolsun.

#

21 Ara 2014 - 00:00 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.043.337 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.