URFA GERÇEKTEN GELİŞİYORMU?

Uzun zamandır Urfa'yı görmeyen veya ilk kez Urfa'ya gelenlerin en çok sarfettiği cümlelerin başında; 'Urfa çok gelişmiş şehir çok

Uzun zamandır Urfa’yı görmeyen veya ilk kez Urfa’ya gelenlerin en çok sarfettiği cümlelerin başında; “Urfa çok gelişmiş, şehir çok ilerlemiş” sözü geliyor. Misafirin durumuna göre bazen başımızı öne doğru sallayıp gönülsüzce onaylıyoruz bazen de –misafir yabancı değilse- daha açık konuşup; “bakmayın şehrin genişlediğine, Urfa istediğimiz yerde değil” diyebiliyoruz.

Bir şehrin büyümesi, o şehrin refah seviyesinin yükselmesine bağlı… Refah seviyesinin yükselmesi, dengeli bir istihdamla, istihdam ise iş olanaklarının artırılmasıyla mümkün olabilir…

İş olanaklarının arttırılması demek sanayi ve tarımın geliştirilmesi demek!..

Urfa’da her iki alanda da bir şey yok ortada…

Bu memlekette para var, ama icraat yok! İnsanlar paralarını ölü yatırımlara bağlamış… Varsa yoksa gayrimenkul! Nasıl olsa kolay iş!

Gayrimenkul fiyatları boşuna mı bu kadar yüksek…. Yüksek, çünkü insanlar bunu bir geçim kaynağı olarak görüyor. Ve fiyatları da kendileri belirliyor!

Yüz kişinin bir arada çalıştığı kaç işletme var Urfa’da!?

Kaç girişimci bir araya gelip bir fabrika kurmuş!

Urfalı işadamları başka şehirlerde çok güzel işler yapıyor ama iş Urfa’ya gelince durum değişiyor.

Orta ölçeğin üstünde sanayi tesislerine ihtiyacımız var…

Sakın tarımı öne sürmeyin çünkü onu da öldürdük…

GAP bitti, bitecek dedik…Hani tarım sanayisi nerde? Tarımın geliştiği yerde ona paralel olarak tarım sanayisinin de gelişmesi lazım…

Uluslararası hava limanı olacaktı!? GAP’ın kalbi buradan atacak, dev uçaklar inip kalkacak, her gün tonlarca tarım ürünü gönderilecekti.

Yıllardır hayali kuruluyordu bunların…

Dışardan destekli birkaç işletme var. Onlar biraz canlandırdı. Ama bir Denizli, bir Kayseri, bir Antep olmamız bu gidişle çok zor!

Ekonomik gücü yerinde olan insanların harekete geçmesi lazım! Sanko, kendi memleketini kalkındırmada güzel bir örnek! Bizim Sanko’larımız ne zaman olacak?

Organize sanayi geliştirilmeli… İstatistiklere göre 5 binin üzerinde kişi çalışıyor burada! Urfa gibi bir kent için bu rakam çok az!

Dışardan gelip Urfa’ya yatırım yapanların da yeni istihdamların yaratılmasına katkı sunması gerekiyor!

Urfa’ya gelip tesis kuracaksın, çalışanların çoğunu dışardan getireceksin, kazandığın para ile gidip başka yerlerde yatırım yapacaksın! Bu olmaz işte!

Şu ölü yatırımlardan kaçınmak lazım artık!

Fabrika bacaları tütmeli bu memlekette.

Tarım sanayisine yönelik olması daha yerinde olabilir.

Daha da önemlisi Urfa’ya ‘balık yerine balık tutmanın öğretilmesi’ gerekiyor.

Süslü, nakışlı binalar yapılsın ama bir yere kadar!..

Urfa’da yaşamayan, günlük yaşamın içinde olmayanlar zannediyor ki kişi başına düşen gelir on binleri buluyor. Resmi rakamlara göre Türkiye’de kişi başına düşen milli gelir 10 bin dolar civarında. Peki ya Urfa’da?

Geçen yıl yapılan bir araştırmada kişi başına düşen gelirde Urfa 77. sırada. Yaşanılabilir kentler içinde 80.sırada, gelişmişlik düzeyinde 73.sırada, sanayi gelişmişliğinde 78.sırada, okuma yazma ve eğitim başarısında 79.sırada, kişi başına düşen öğretmende 80.sırada, kişi başına düşen doktorda ise 81.sırada…

Ve işsizlik oranı yüzde 20 civarında.(Kaynak:CNBC-e Business)

“Urfa çok gelişmiş” diyenler biraz da bu binalara bakıp konuşuyor! Urfa’da fabrika bacaları değil, binalar yükseliyor. Urfa genişlemiyor; genişleyen, çarpık kentleşme, yoğun nüfus ve işsizlik…

#

28 May 2015 - 13:31 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.