Günah işleyenin orucu

Muhterem Kardeşlerim…. 'Namaz kılmayan içki içen açık gezen veya başka günah işleyen boşuna oruç tutmamalı” söz doğru değildir ve dine

Muhterem Kardeşlerim….

“Namaz kılmayan, içki içen, açık gezen veya başka günah işleyen, boşuna oruç tutmamalı” söz doğru değildir ve dine aykırıdır. Birkaç günah işleyenin, diğer günahları da yapması gerekmez. Hem oruç tutup hem de günah işleyen kimse, oruç tutmakla hâsıl olan büyük sevaba kavuşamaz, fakat âhirette, niçin oruç tutmadın diye hesaba çekilmez. Oruç borcunu ödemiş olur, hatta orucun bereketiyle diğer günahlardan da kaçma imkânı olur. İmam-ı Rabbanî hazretleri buyuruyor ki:

“Bütün günahlara tevbe edip hepsinden kaçmak büyük nimettir. Bu yapılamazsa, bazı günahlara tevbe etmek de nimettir. Bunların bereketiyle belki bütün günahlara tevbe etmek nasip olur. Bir şeyin bütünü ele geçmezse, hepsini de kaçırmamalı.”

Namazın dinimizdeki yeri, oruca göre daha önemliyse de, bir kimseye namaz kılmadığı için, “oruç da tutma” denmez. Aksine, “Namaz kılamıyorsan, orucu bari terk etme” denir. Namaz kılmamakla büyük bir günaha giren kimse, oruç tutmazsa günah miktarı daha da çok artar.

Birkaç günaha müptela olan kimse, birinden vazgeçmek isterse ona, “Diğerlerini bırakmadığına göre, bu günaha da devam et” denmez. Günah miktarı ne kadar azaltılırsa, o kadar iyi olur. Allah’tan korkup bir günahtan vazgeçmek iman alametidir. Hadis-i şerifte, “Ömründe bir defa Allah’ı anan veya Ondan korkan Müslüman, Cehennemden çıkar” buyuruldu. (Tirmizi)

Günah işleyen, oruç tutuyor veya zekât veriyorsa, “Aman bunları bari bırakma) demelidir! Bu ibadetleri de yapmazsa, dinden tamamen uzaklaşabilir. Korkutmaktan çok, müjdeleyici olmak gerekir. Peygamber efendimiz, “Allah’ın rahmetinden ümit kestirip, dinden nefret ettirenlere lanet olsun! Kolaylaştırın, güçleştirmeyin” buyurdu. (Buhari)

Bir genç, Peygamber efendimize, “Şu üç günahı bırakamıyorum” dedi. O üç günah, yalan, zina ve içkidir. Resulullah efendimiz, “Bu üç günahtan yalanı benim için bırak) buyurdu. O genç, kabul edip gitti. Daha sonra, diğer iki günahı işlemek isteyince, “Bu günahları işleyip Resulullah’ın karşısına çıkınca, ‘Ben işlemedim’ desem yalan söylemiş olurum. Eğer işlediğimi söylersem, beni cezalandırır” diye düşündü. Diğer iki günahtan da vazgeçti. (Şir’a)

Kelime-i şehadeti dil ile söyleyip kalb ile de tasdik eden Müslüman’dır. Günah işleyen, Müslümanlıktan çıkmaz. Bir hadis-i şerifte buyuruldu ki:

“Cebrail aleyhisselam, ‘Ümmetine müjde ver ki, müşrik olarak ölmeyen Cennete girer’ dedi. Ben, ‘Zina ve hırsızlık eden de mi Cennete girer’ diye üç defa sordum. ‘Evet, zina ve hırsızlık eden de Cennete girer’ dedi. Daha sonra, ‘İçki içse de, yine sonunda Cennete girer’ dedi.” [Buhari]

Bu, Ehl-i sünnet itikadıdır. Günahları hafif görmek değildir. Bu inanış, insanı günaha sevk etmemeli! Her günah, kalbi karartır, insanı küfre sürükleyip Cehennemde ebedi kalmaya sebep olabilir. Her günahtan kaçınmalı, çünkü Allah’ın gazabı günahlar içinde saklıdır. Belam-ı Baura, çok ibadet eden büyük bir âlimken, bir günah yüzünden imansız öldü. Günah işleyen hemen tevbe etmelidir! (K.Saadet)

Allahu Teala cümlemizi namazını kılan, orucunu tutan, sadaka ve zekatını verebilen, ibadetlerini geciktirmeden yerine getiren kullarından eylesin. (Amin)

#

23 Haz 2015 - 06:17 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.