ÇOCUKLARI CAMİDEN  KOVMAYALIM

'' Camide namaz kılarken arka saflarda gülüşen çocuk sesleri yoksa gelecek nesiller adına korkun '' diyor yazar. Evet gelecek nesillerin

'' Camide namaz kılarken arka saflarda gülüşen çocuk sesleri yoksa gelecek nesiller adına korkun '' diyor yazar.

Evet gelecek nesillerin dindar olarak yetişmesi adına bu sözün ne kadar önemli olduğuna zan edersem hepimiz hem fikiriz.Çünkü çocukların dini öğrenmeleri ilk olarak aile'de başlar.Özellikle anne'nin verdiği ilk dini bilgiler çocuğun zihninde kalıcı izler bırakır.

Birçok Avrupa ülkesinde Anaokullarının kiliseler tarafından işletildiğini biliyor musunuz ? Peki neden sizce kiliseler bu anaokullarını işletiyor.Sebebi çok basittir.Çünkü 4-6 yaş grubu çocuklarda verilen hem terbiye ( eğitim) hem talim (öğretim ) o yaşta çocuğun zihninde kalıcı izler bırakır.Bundan dolayı Avrupa'da kiliseler anaokulu yaşındaki çocukların eğitimine önem verir.

Özellikle çocukların dini ve ahlaki eğitimi teorikten çok pratiğe dökerek bizzat kilisede veriyorlar.Böylece çocuk erken yaşlardan dini ve ahlaki eğitimi hakkıyla almış oluyor.

Ülkemize gelince ise genelde çocuk dini ilk eğitimi okulda teorik olarak alır. Bu teorik olarak yaz tatillerinde Camilerde ve çeşitli vakıfların açmış olduğu Kuran Kurslarında alır.

Çocuk camide teorik olarak aldığı namaz gibi ibadetler ile ilgili bilgileri pratiğe dökmeye çalıştığı yerler camilerdir.

Peki çocuklar yeterince camiden istifade ediyorlar mı ?

Benim vereceğim cevap hayırdır.Nedenini sorarsanız yaşadığım bir çok yaşanmış olayla açıklamaya çalışayım.

Camide hepimizin karşılaştığı olaylardan biri çocuk sesleri,gülüşmeleridir.Bu durum normal bir durumdur çünkü bunlar çocuktur.Bu çocuklardan yaşlı insanlar gibi olgun davranışı bekleyemezsiniz.Bekler isek yanlış olur.Çocukların bu gülüşmeleri de genellikle yaşlı insanları rahatsız eder ve çocuklara kızmalarına sebep olur.

Buna benzer bir olayla çok karşılaştım.Siz de karşılaşmışsınızdır.En son geçenlerde teravih namazında karşılaştım.

Cami de orta saflarda namaz kılmaya çalışan 7-8 yaşlarında bir çocuğu tabirimi hoş görün ama bana göre öyledir. Yaşlı bir bunak gözlerinden sanki ateş fışkırırcasına sert bir şekilde çocuğun kolundan tutup camiden kovmaya çalıştı.Çocuk tam camiden çıkarken çocuğu kolundan tutup yanımda namaza durdurdum.

Peki bu yaşlı adam gerçekten dini bütün biri midir.Zan etmiyorum.Araştırırsanız bu tip yaşlı adamların ömrünün büyük kısmında camiye uğramadığını ve yaşlandığında ölümün yaklaştığını his ettiği için camiye gelmeye başladığını görürsünüz.

Dinini sağlam bir şekilde yaşayan bir Müslüman çocukken nasılsa yaşlılığında da öyledir.Hata öyle yaşlı insanlar bilirim ki çocukları camiye kazandırmak için onlara teşvik manasında hediye ve para bile veriyorlar.Buna bizzat kendim muhatap oldum.Çocuklukta Namaza başlama dayımın beni camiye götürerek teşvik etmesi vesile olmuştur.

Bir kitapta okumuştum.Yaşlılığında dine karşı düşman olanların düşmanlığı çocukluğunda yaşadığı yanlış olayların sonucu gerçekleşmiş.Bu tür insanlar bir kısmı çocukken ya camiden veya Kuran Kursunda karşılaştığı olumsuz olayların sonucu ortaya çıkmıştır.

Evet görüldüğü gibi camiden çocukları kovmaya çalışmak basit bir olay değildir. Bir çocuğun cami'ye karşı soğutulması basit bir olay değildir.Belki çocuğu camiden kovarak hem çocuğu İslam'dan soğutuyorsunuz hem de gelecekte dine karşıtı bir insanın yetişmesine sebep oluyorsunuzdur.

Bu konu hakkında Cami imamlarına bir kaç istirhamım var.Lütfen camiye gelen çocuklara sahip çıkalım.Cami cemaatinden yaşlı insanların çocukları camiden kovması,hakaret etmesi gibi durumlara müdahale edin.Bu çocukların camiye karşı soğutulmasına izin vermeyin.Cemaati çocukların camiye kazandırılması konusunda münasip bir dille uyarın ve bilgilendirin.

Sonuç olarak Sayın Müftülerimize de sesleniyorum.Bu çocukların camilere kazandırılması için özellikle cuma vaazlarında ve hutbelerde bu konuda vatandaşları bilinçlendiren vaaz ve hutbelerin verilmesini sağlayın.Özellikle bu konu hakkında daha önce kampanyalar yapılmış fakat daha fazla kampanyanın yapılmasına vesile olun.Çünkü bu konu gelecek açısından hayati önem taşıyor.

Vesselam

#

16 Tem 2015 - 05:31 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.