Kadın şiddetle mücadelede de ''yalnız''

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsünce yapılan ''Türkiye'de Kadına Yönelik Aile

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsünce yapılan ''Türkiye'de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması'', 15-59 yaş arasındaki 7 bin 462 kadınla görüşülerek hazırlandı.

Araştırmanın ön raporunda,kadınların toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutumlarına yer verildi.Evli kadınların yarıya yakını, ''Kadın herhangi bir konuda eşiyle aynı fikirde değilse tartışmamalı ve susmalıdır'' ve ''Bir kadının tavır ve davranışlarından ailenin erkekleri sorumludur'' ifadelerine katıldığını belirtti.

''Kadın elindeki parayı kendi istediği gibi harcayabilmelidir'', ''Yemek, bulaşık, çamaşır ve ütü gibi ev işlerini erkekler de yapmalıdır'' görüşünü dilen getirenkadınların oranı ise yüzde 68-71 olarak tespit edildi.

Kadınlar tarafındanfiziksel şiddete gerekçe olarak gösterilen davranışların başında ''aldatma ve aldatma şüphesi'' geldi.Kadınların yüzde 13'ü, kadınların eşlerine karşı çıkmaları halinde fiziksel şiddetin uygulanabileceğini; yüzde 58'i isehiçbir gerekçenin erkeğin eşine fiziksel şiddet uygulamasını haklı çıkarmadığını ifade ediyor.

''Şiddeti bilen yardım etmiyor''

Araştırmaya göre, Türkiye'de eşi veya birlikte olduğu erkeğin fiziksel veya cinsel şiddetine maruz kalmış kadınların yüzde 44'ü, yaşadıkları şiddeti kimseye anlatmadıklarını ifade etti.

Şiddetin yakın çevreye anlatılma oranı,2008 ve 2014 yılları arasında yapılan araştırmalara göreyüzde 51'den yüzde 56'ya çıktı. Eğitimi olmayan ya da ilkokulu bitirmemiş her 10kadından yaklaşık 6'sışiddeti hiçkimseye anlatmadığını belirtti.

Şiddet mağduru kadınların yüzde 39'u, şiddete tanık olan ya da şiddetten haberdar olan kişilerden hiçbirinin kendilerine yardım etmediğini;yaşadığı şiddetikendi ailesine anlatan kadınlardan isesadece yüzde 19'u, ailesinin kendisine bu konuda yardım etmek istediğini açıkladı.

Kadınların yüzde 89'u yardım istemiyor

Türkiye genelinde eşi veya birlikte olduğu erkeğin fiziksel şiddetine maruz kalankadınların yüzde 30'u, fiziksel şiddete karşı kendilerini korumak amacıyla fiziksel olarak karşılıkverdiğini ifade etti. Fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz kalan kadınların yüzde 30'uda şiddet sonucu en az bir kez evini terk ettiğini belirtti.

Araştırma, şiddete maruz kalmış kadınların yüzde 89'unun (her 10 kadından 1'i) herhangi birkurum ya da kuruluşabaşvurmadığını, yapılanbaşvuruların ise düşük oranla en fazla polise yapıldığını ortaya çıkardı.

Polise yapılan başvuruların yüzde 29'u kadının eşiyle uzlaştırılmasıyla, yüzde 23'ü tedbir kararı alınmasıyla, yüzde 41'i de polisin başka kurum, kuruluşa yönlendirmesiyle sonuçlandı. Başvuruların yüzde 13'ü hakkında ise hiçbir şey yapılmadı.

Nereye başvuracağını bilmedikleri için yardım talep etmeyen kadınların oranı yüzde 13;yardım alabileceğine inanmadığı için başvuruda bulunmayan kadınların oranı ise yüzde 4 olarak belirlendi.

#

05 Nis 2015 - 10:31 - Kadın

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.