Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Ne İş Yapar

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olarak görev yapan doktorlar gebelik infertilite (kısırlık) menopoz doğumve kadın hastalıkları gibi alanlarda

Halk arasında ise bu kişilere kadın doğum uzmanı ve kadın doğumcu ismi de kullanılmaktadır. Ancak en doğru tabi bu kişiler için kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olmaktadır. Kadın hastalıkları ve doğum branşı için operatör veya operatör doktortanımı ismin başına gelmektedir. Birçok doktorun isminin başında yer alan Op. Dr. Tanımlarını çoğu kez doktorlarda görmekteyiz. Bütün kadın doğum uzmanları tıp dilinde operatör doktor olarak görülmektedir.

Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanlarının İlgilendikleri Alanlar

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanlık eğitimi kusursuz şekilde verilmekte ve bu konuda son derece dikkatli eğitimler verilmektedir. Bu eğitimler ise sırası ile bakacak olursak şu şekilde sıralanabilir, sezaryen, infertilite (kısırlık), tüp bebek,ameliyatlar, laparoskopi, ultrasonografi, jinekoloji (kadın hastalıkları), onkoloji (kadın hastalıkları ile ilgili kanserler), gebelik, normal doğum, menopoz, kürtaj, doğum kontrol yöntemleri, histeroskopi ve birçok konuda eğitim verilmektedir.

Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanlarının Eğitim Süreçleri

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olmak için tıp fakültesi (6-7 yıl) ve uzmanlık eğitimi yani ihtisas (5 yıl) okumak gerekmektedir. Önceki dönemlerde bu süre 4 yıl olurken, kadın hastalıkları ve doğum uzmanlık eğitimi yakın zamanda 5 yıla uzatılmıştır.

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanlık eğitimi konusunda verilen eğitimler kusursuz şekilde verilmektedir. Kadınhastalıkları ve doğum uzmanı eğitim aldığı konular geniş çaplı olsa da ilgilendiği bölümler belirli alanlarda olmaktadır. Bu konular üzerine çeşitli eğitimler almakta ve kendini bu konular üzerinden eğitmekte ve geliştirmektedir. Bütün konularla doktorlar ilgilenmeyebilir, bazıları kısırlık ve tüp bebek konusunda ekstra eğitimler alarak hastalarına çok daha kaliteli ve güvenilir hizmetler sunmaktadır. Kimi doktorlar ise kanser ameliyatları konusunda çalışırlar, bu nedenle bazı hastalıklarla ilgilenen doktorların müdahalesi ilgilendiği konuya ve dala göre değiştiğinden her hasta her hastayı tedavi etmek için kabul etmeyebilir ve bu konuda güvenilir isimlere yönlendirerek destek alması sağlanır.

Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanları Hangi Konularla İlgilenir

Yumurtalık hastalıkları (Over kisti vb.)

Gebelik ve diğer hastalıklarla ilgili ultrasonografi

Adet düzensizlikleri

Kısırlık tedavisi (Aşılama, tüp bebek vb.)

Genital organların estetik ameliyatlar

Organ sarkmaları, idrar kaçırma

Küretaj

Rahim ağzı hastalıkları (Smear testi, yara yakma, dondurma vb.)

Dış gebelik

Vajinit (akıntı vb.)

Gebeliğe hazırlık ve gebelik takibi

Normal doğum ve sezaryen

Doğum kontrol yöntemleri (Spiral takılması vb.)

Rahim hastalıkları (myom vb.)

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları diğer doktorlar gibi birçok hastanede görev alabilirler. Devlet hastanelerinde, üniversite hastanelerinde görev alabilecekleri gibi özel hastanelerde ya da kendi muayenehanelerinde hizmet verebilmektedirler. Günümüzde birçok kadının doğum süreci öncesinde, doğum sürecinde ve doğumdan sonra Kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarına giderek tedavi olmaktadırlar. Obstetrik ve jinekoloji kelimelerini birçok sağlık kuruluşunda görmekleyiz ve bunun Türkçe anlamı ise kadın hastalıkları ve doğumdur. Obstetrik doğumla ilgili alanı tanımlarken, jinekoloji ise gebelik ve doğum dışında kalabilecek diğer hastalıkları kapsamaktadır.

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanları gebelik, doğum, infertiliteyani kısırlık başta olmak üzere birçok konu ile ilgilenmektedir. Menopoz, ultrasonografi ve kadın hastalıkları ile ilgili ameliyatlar konusunda eğitim alarak uzmanlaşmış bu kişilere kadın doğum uzmanı da deniyor.Günümüzde kadın doğum uzmanlarının kendi ilgi duydukları alanlara yoğunlaştıklarını görmekteyiz.

Kaynak:

07 Mar 2018 - 11:08 - Kadın

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.