Bebeğinizi Sallayarak Uyutmayın!

Uzman görüşüne göre sık kullanılan uyutma yöntemlerinden biri olan sallamak çocukları sersemleştiriyor

Bizim kültürümüzde bebekler çoğunlukla sallanarak uyutulur. Çocuk Gelişimi Uzmanı İlknur Güven ise bebekleri bu şekilde uyutmanın zararlarına dikkat çekti.

Sallama sırasında çocukların algısının düştüğünü ve bir tür hipnoz yaşadığını söyleyen İlknur Güven, sallanarak uyumaya alışan çocukların aktif olarak uykuya geçmekte de zorlanabileceği konusunda uyardı. Güven, "Annelerin panik ve çocuğunu uyutma telaşının nedeni uyku-uyanıklık ritmi bebeklerin beyin gelişiminin önemli bir parçası olmasıdır. Yenidoğan bebeklerde altı çeşit uyku-uyanıklık durumu tanımlanmıştır. Bunlar; REM uykusu (aktif uyku), nonREM uykusu (sakin uyku), mahmurluk (drowsy), uyanıklık (alert), yaygaracı (fussy) ve aktif ağlamadır" dedi.

REM uykusu beyin gelişimini doğrudan etkiliyor
Güven, yenidoğan bebeklerin uykusunun yarıdan fazlası REM uykusu olduğunu açıkladı. Bebeklerin 1 -4'üncü ayları arasında nonREM uyku süreleri arttığını belirten Güven, uyku başlangıcının REM uykudan nonREM uykuya geçtiğini ve en uzun uyku dönemlerinin gece olmaya başlamadığını vurguladı. Güven, "Bununla birlikte beyin gelişimi REM uyku ile ilişkili olduğundan REM uyku miktarındaki azalma insanlarda okul öncesi dönemlere kadar devam eder. REM uyku bebeğin beyin gelişimi için çok önemlidir. Bu sırada endojen nöronal aktivite devam etmekte böylece dışarıdan uyarının az olduğu bu sürede beyin gelişimi desteklenmektedir. Sallayarak uyumak çocuğu sersemleştirir. Çocuğun sallama sırasında algısı düşer. Bu sırada hipnoz olur gibi kendini kaybeden çocuk uykuya geçer. Zaten sallanarak uyumaya alışan çocuk bir süre sonra aktif uykuya geçmekte zorlanır" uyarısında bulundu.

Bebeğin sadece başı değil, tüm vücudu sallanmalı

Güven, "Toplumumuzda yaygın bir uyutma biçimi bebeğin sallanarak uyutulmasının, süt çocukluğu dönemindeki uyku bozukluklarında ailelere önerilebilecek bir uyutma biçimi olabileceğini düşünmekteyiz. Ancak hızlı olmamak kaydı ile çocuğun başını değil bütün vücudunu çok hafif ritmik bir şekilde pışpışlanarak yapılmalıdır" önerisinde bulundu.

Bebeğinizi kolay uyutmanın yolları

Göz kontağı: Yatmadan önce en son yapmanız gereken şey bebeğinizi azdırmak. Uzun ve hareketli göz kontağı bebeğinizi fazlasıyla uyarır. Bu nedenle bebeğinizi yatırırken göz kontağından kaçının.

07 Ağu 2017 - 15:28 - Kadın

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.