"85 yaş" üstü nüfus artacak

Uzun yaşam hedefi üzerinde yapılan çalışmalara göre 2050'de 85 yaş üzerindeki yaşlıların sayısının 65 yaşındakilerden altı kat fazla

Uzun yaşam hedefiüzerinde yapılan çalışmalara göre,2050'de 85 yaş üzerindeki yaşlıların sayısının65 yaşındakilerdenaltı kat fazla olacak.

Ankara Üniversitesi Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (YAŞAM) MüdürüProf. Dr. Emine Özmete,AA muhabirine yaptığı açıklamada sağlık ve teknoloji alanlarındaki ilerlemelerin insanların yaşam kalitesine artırdığını ve "uzun yaşam"hedefinin gerçekleştiğini belirtti.

Avrupa'da yaşlı nüfusundurağan hale geldiğine,Asya'da ise arttığına işaret eden Özmete, "Örneğin, Fransa'dayaşlı nüfusun yüzde 7'den yüzde 14'e yükselmesi 115 yıl gerektirirken, Çin'de aynı oranda artış için yalnızca 27 yıl geçmesi yeterlidir. Şu an 65 yaş ve üzeri dünya nüfusunun yaklaşık üçte biriÇin ve Hindistan'da bulunuyor. Küresel olarak, tüm yaş grupları ile kıyaslandığında,80 ve üstü yaş grubunda bulunan en yaşlı nüfusun, 2040'a kadar yüzde 160 artacağı tahmin ediliyor" diye konuştu.

Özmete,"Türkiye'de 1960 ve 2008 arasında yaşamuzunluğu 25 yıl arttıve OECD ülkeleri arasında bu açıdan en başarılı ülke olarak gösterildi" dedi.

Dünyada 2100'de doğumda beklenen yaşam süresinin 100 yıl olacağını vurgulayan Özmete, hem bireyler hem de hükümetlerin sosyal güvenlik harcamaları ile karşı karşıya kalacağını,bu nedenle kamunun ve özel sektörün ayırdığıkaynaklar arasında bir dengeyeihtiyaç duyulacağını ifade etti.

Gelişmiş ülkelerde her 7 kişidenbirinin65 yaşın üzerinde olduğunu,15 yıl sonra bu oranın her 4 kişiden birinde bulunacağınadikkati çeken Özmete, "Bu durum, yaşlı nüfus için 'yaşlıların yaşlanması'olarak adlandırılan bir süreci de başlattı. 2050'de 85 yaş üzerinde 'yaşlı yaşlılar'ın sayısı 65 yaşındaki 'genç yaşlı'larınsayısından altı kat fazla olacak" ifadesini kullandı.

#

26 Mar 2015 - 09:22 - Kadın

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.