Devletten Milyonlarca Kişiye İş Teklifi

Devlet sosyal yardım alan yaklaşık üç milyon hanede çalışabilecek durumda olanlara özel sektörde iş teklifi yapacak. Üç kez iş teklifini reddedenin

Geçen yıl çıkarılan 6704 sayılı torba yasayla yapılan değişiklik sonrasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının, Sosyal Yardım Yararlanıcılarınınİstihdamına İlişkin Yönetmeliği bugünkü Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca uygulanan nakdi düzenli sosyal yardım programlarından yararlanan hanelerde yaşayanlara iş, mesleki eğitim ya da aktif iş gücü programlarında çalışmaları teklif edilecek. Bu teklifleri haklı bir neden olmaksızın üç kez kabul etmeyenlerin yardımları, bir yıl süreyle kesilecek. İş teklifi veya mesleki eğitim veya aktif iş gücü program teklifi 18 yaşını doldurmuş, 55 yaşından gün almamış kişilere yapılacak.

UYGULAMA NASIL OLACAK?

İŞKUR, devlet yardımlarından yararlanan üç milyona yakın hanede çalışabilir durumda olan kişileri durumlarına uygun işlere yönlendirecek. Mesleki eğitime veya diğer aktif işgücü programlarına tabi tutacak. Teklif edilecek iş, mesleki eğitim veya diğer aktif işgücü programları ilçe belediyesi için ilçe sınırı; büyükşehir belediyesi için işyeri servis aracı veya en fazla şehir içi iki toplu taşıma aracıyla ulaşım sağlanabilen il sınırı dahilinde olacak. Ancak kişinin istemesi halinde farklı il veya ilçelerde de istihdam edilebilecek.

ENGELLİLER, YAŞLILAR, ÇOCUKLU KADINLAR HARİÇ 1.8 MİLYON KİŞİ

Devletin sosyal yardımlarından yararlanan kadınlardan çocuğu olanlar ile sürekli hastalığı bulunan veya çalışmasına engel durumu bulunanlar Sosyal Yardımlaşma Vakıfları tarafından tespit edilecek. Bu kişiler ‘çalışamaz’ olarak nitelendirilerek İŞKUR’a kayıtları yapılmayacak.

Yaşlılar, engelliler, çocuklar düşüldükten sonra bu hanelerde yaklaşık 1 milyon 800 bin civarında çalışabilecek kişi bulunduğu tahmin ediliyor.

HANGİ İŞVERENLER YARARLANABİLECEK?

Yoksulu işe alan işverenin sigorta priminin devlet tarafından karşılanabilmesi için yoksul kişileri 26 Nisan 2016 ve sonrasında işe almış olması gerekiyor. Ayrıca son bir yıl içinde tahakkuk eden sigorta primlerini düzenli ödemiş olması, kayıtsız çalışanı bulunmaması, ödeme süresi geçmiş sigorta primi, idari para cezası gibi borçlarının olmaması gerekiyor.

Bir yıl süreyle bu destekten yararlanmak isteyen işverenler, e-Bildirge sistemi üzerinden ya da SGK tarafından belirlenen diğer bildirim yöntemleri ile başvuruda bulunacak.

Teşvikten yararlanma süresi Bakanlar Kurulu kararıyla bir yıldan iki yıla çıkarılabilecek.

1 OCAK’TAN İTİBAREN BAŞLAYACAK

İş teklifini üç kez beğenmeyen yoksulların, devlet yardımlarının bir yıl süreyle kesilmesine ilişkin yönetmeliğin uygulaması ise 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren başlayacak.

22 Haz 2017 - 14:40 - İş-Yaşam

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.