Harranlı Kadınlar, Ekolojik Oyuncak Üretiyor

Şanlıurfa'nın Harran İlçesi'nde kaymakamlık bünyesindeki Aile Destek Merkezi'nde aralarında Suriyelilerin de bulunduğu kadınlar ahşaptan

misafir
Haber albümü için resme tıklayın

Şanlıurfa'nınHarranİlçesi'nde kaymakamlık bünyesindeki Aile Destek Merkezi'nde, aralarında Suriyelilerin de bulunduğu kadınlar, ahşaptan 50 çeşit ekolojik oyuncak üretiyor.

Harran Kaymakamlığı bünyesinde Aile Destek Merkezi'nde, açılan kursa katılan kadınlar, ahşabı işleyerekbebekve zeka geliştirici oyuncaklar üretiyor. Kursla birlikte meslek öğrenen kadınlar, ürettikleri 50 çeşit ekolojik oyuncağı, sosyal medya hesaplarından satarak aile bütçelerine de katkı sağlıyor.HarranKaymakamı Temel Ayça, kadınların meslek sahibi olmalarını sağlamayı amaçladıklarını söyledi. Kaymakam Ayça, dünyada geniş bir pazara sahip olan ekolojik oyuncak sektörününTürkiye'de yeni yeni geliştiğini kaydederek, "Burada üretilen oyuncaklar, sağlığa zarar veren oyuncaklar değildir. PiyasadaÇinmalı ürünler çocuklarımıza zarar veriyor. Biz hem sağlığı düşündük, hem de güzel oyuncaklar üretelim dedik. Bu oyuncaklara bir de yapbozları ekledik. Bu oyuncakların hem çocuklara, hem de yetişkinler oldukça faydası vardır. Ahşabın insan üzerinde rahatlatıcı bir etkisi vardır. Özellikle yapbozlar stres atmaya birebirdir. YineHarran'da yaşayan Suriyeli kadınları topluma entegre etmek istiyoruz. Burada da bunun bir örneğini görebiliyorsunuz. Gün içerisinde Harranlı kadınlar ile Suriyeli kadınlar beraber oturup sohbet ediyorlar, beraber çalışıyorlar. Bu sayede Suriyeli misafirlerimizde topluma daha iyi entegre olmaya çalışıyorlar. İnşallah burada kadınların ürettiği ürünlerTürkiye'nin değişik yerlerine ulaşacaklar. Hem buradaki kadınlar para kazanacaklar, hem de ülkemizin bu oyuncak sektöründeki eksikliği giderilmiş olacak" dedi.

Ülkesindeki savaş nedeniyleTürkiye'ye sığındıklarını ifade eden 25 yaşındaki Suriyeli kursiyer Duan El Hüseyin ise, "BizSuriye'deki savaştan kaçarakHarran'daki konteyner kentte yerleştik. EşimSuriye'de tutuklu olduğu için ben çocuğumla birlikte kampta yaşıyorum. Kaymakamlığın kurduğu bu atölyede ahşap kursuna katılıyorum. Buradan bir yandan çalışarak savaş psikolojisinden kurtuluyoruz, bir yandan da para kazanıyoruz" diye konuştu.

DATÇA'DAN DESTEK İÇİNHARRAN'A GELDİ
Datça'da ürettiği ahşap yapbozları dünyaya pazarlayan Türk girişimci Yavuz Demirhan,Türkiye'de yapboz üretimini ve sevgisini daha fazla yaygınlaştırmak için davet edildiğiHarran'a geldi. Burada kadınlara zeka oyunu olan ahşap yapboz yapmalarını öğretmeye çalıştığını ifade eden Demirhan da, şunları söyledi:

"Ben 3 boyutlu eğitici puzzle üretiyorum ve pazarlıyorum. Benim tasarladığım yapbozları bu atölyeye uyarlamak için destek olmaya geldim. Puzzle işiTürkiye'de yaygın bir iş değildir. Bu işi öğrenmek çok zaman ister, ama ben buradaki kursiyerleri çok olumlu gördüm. Harranlı ve Suriyeli kadınlar bu mesleği öğrenmeye çok ilgili ve hevesliler. Asıl beklenti kadınların bu işten para kazanmasıdır. Beni de o yüzden çağırdılar, hedefimiz bu ürünleri burada üretip satabilmemiz pazarlayabilmemizdir. Zaten piyasada bu ürünler çok nadir, ne kadar çok üretirsek o kadar çok yaygınlaştırabiliriz."

ATÖLYE REHABİLİTE MERKEZİ OLDU

Ahşap atölyesinin bir rehabilite merkezi haline geldiğini ifade eden kurs öğreticisiHüseyin Aksuise, "Burada hem Suriyeli, hem de Harranlı kadınlarımız var. Bu atölyemizde tasarladığımız ekolojik oyuncakları üretiyoruz. 50 yakın oyuncak çeşidimiz bulunmaktadır. Bölge kadınların bu işe eğilimleri oldukça fazladır. Kadınların el yatkınlıkları, erkeklere göre daha elverişlidir. Kadınların işlediği oyuncaklar, daha güzel ve kaliteli oluyor. Özellikle kampta kalan Suriyeli kursiyerlerimiz bulunmaktadır" dedi.

23 Mar 2017 - 16:11 Şanliurfa/ Harran- Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.