Harran Beyaz Altın Diyarı

Türkiye'nin toplam pamuk üretiminin yüzde 40'ını Şanlıurfa yüzde 14'ünü Harran karşılıyor.

HARRAN

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında sulu tarımın yaygınlaşmasıyla Harran Ovası'nda çiftçinin gözdesi haline gelen pamukta üretim her geçen yıl artıyor. "Beyaz altın" olarak nitelendirilen pamuktaki üretim artışında, destekleme ödemeleri ve makineli hasada geçilmesinin de önemli rolü bulunuyor.
Harran Ziraat Odası Başkanı Mahmut Özyavuz, Türkiye'nin toplam pamuk üretiminin yüzde 40'ını Şanlıurfa'nın, yüzde 14'ünü de Harran ilçesinin tek başına karşıladığını ifade etti. Pamuğun şu an Harran için en önemli tarımsal ürün olduğunun altını çizen Özyavuz, son birkaç yılda pamuğa yönelimin arttığını belirtti. Bunda sulu tarımın yaygınlaşmasının yanı sıra destekleme ödemelerinin payının büyük olduğunu kaydeden Özyavuz, "Pamuğun kilogram fiyatı 2.5 TL civarında. İyi bir fiyat. Destekleme de kilogram başına 85 kuruş olunca üreticinin yüzü gülüyor" dedi.

MAKİNELİ HASATLA GELİR ARTTI

Harran'da özellikle son iki yılda pamuk üretiminin arttığına işaret eden Özyavuz, "'Üretimde kapasite artışının nedeni olarak, desteklemenin yanı sıra makineli hasadı da gösterebiliriz. Elle toplandığı dönemlerde, hasat zamanı yağış olduğunda ürün zarar görüyor, hasat süresi uzadığı için de istenilen seviyede bir kazanç olmuyordu. Makineli hasatla birlikte artık çiftçilerimiz ürettiği pamuğu ziyan olmadan satabiliyor. Böylece hem çiftçimiz kar ediyor hem de biçerdöver sahibi çiftçilerimiz para kazanıyor" diye konuştu.

SEBZE ÜRETİMİ DE ARTIYOR

Halkın yüzde 90'ının geçimini tarımdan sağladığı Harran'da pamuğun yanı sıra ciddi oranda hububat ekimi de yapıldığını kaydeden Harran Ziraat Odası Başkanı Mahmut Özyavuz, şöyle devam etti:
"Buğdayda bu sene dönüme 700-800 kilogram verim alındı. Buğday için gerçekten çok ciddi bir rakam. İkinci ürün olarak mısır ekimi yapılıyor. Bunların yanı sıra ilçemizde yeni yeni sebzeciliğe de yönelme var. Sulama imkanı olduğundan çiftçimiz iyi para kazandığı için sebze ekimine de yöneliyor. Ayrıca, son 2-3 yıldır birkaç köyümüzde sarımsak üretimi yapılıyor. Bu ürün de yüksek getirisiyle çiftçimizin yüzünü güldürüyor."

31 Tem 2017 - 09:31 Şanliurfa/ Harran- Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.