Yeni askerlik sisteminde önemli gelişme! İşte Tüm Detaylar

Yeni askerlik sistemi için yasa teklifi önümüzdeki hafta TBMM'ye sunulacak. Son şeklinin verildiği teklife göre bedelli askerlik ücretini artırıp

Yeni askerlik sistemine ilişkin teklife son şekli verildi; bedelli ücretini Cumhurbaşkanı artırıp azaltabilecek yeni askerlik sistemi teklifi önümüzdeki hafta Meclis'e sunulacak. Buna göre, zorunlu askerlik 6 aya inecek, bedelli kalıcı hale gelecek. Bedelli askerlik ücretini Cumhurbaşkanı artırıp azaltabilecek. Yeni askerlik sistemi teklifine son şekli verildi. Düzenleme gelecek hafta TBMM'de olacak.

ZORUNLU ASKERLİK 6 AYA İNİYOR

Teklif askerlik sistemini tamamen değiştiriyor. Askerlik süresi kısalıyor. Zorunlu askerlik 6 aya iniyor. 6 ay zorunlu askerliğin ardından isteyenler 6 ay daha maaş karşılığında askerlik yapabilecek. Yedek subay ve astsubaylar içinse askerlik 12 ay olacak.

BEDELLİ ASKERLİK KALICI HALE GELECEK

Yeni sistemle bedelli askerlik artık kalıcı hale gelecek. Bedelli askerliğin kaç lira olacağı memur maaş katsayısı esas alınarak hesaplanacak. Cumhurbaşkanı ücret hesaplamada esas alınan 240 bin göstergeyi iki katına kadar artırabilecek ya da yarısına kadar azaltabilecek.

Bedelli askerlikte bir ay temel eğitim süresi olacak. Her yıl 145 bin kişilik kontenjan belirlendi. Kontenjandan fazla başvuru olması halinde ise yükümlüler arasında kura çekilecek.

Dört yıl ve daha fazla süreli yükseköğretim kurumlarından mezunlarından yedek subay, iki veya üç yıl süreli okullardan mezun olanlar arasından da yedek astsubay alınabilecek.

Yedek astsubaylık sistemiyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yükseokul mezunlarından etkin şekilde faydalanmasının sağlanması hedefleniyor.

BEDELLİ ASKERLİKTE YAŞ SINIRI KALDIRILDI

Yeni askerlik sistemi uzun süre üzerinde çalışılarak hazırlandı. Yeni sistem hazırlanırken TSK'nın ihtiyaçları, sistemin sürekli hale getirilmesi, bedelli çıkacak mı?" beklentisini ortadan kaldırarak ön görülebilir bir yapı oluşturulması yükümlülerin eğitim süreçlerinin etkilenmemesi insan kaynağının verimli kullanılmasına dikkat edildi.

Tüm seçeneklerde en az bir ay zorunlu askerlik olduğundan bütün vatandaşların temel savunma eğitim alması da sağlanacak. Bedelli askerlikte yaş sınırının kaldırılması da sistemin daha net hale gelmesini sağladı.

Zorunlu askerliğin ortadan kalkmadığı yeni sistemin çok alternatifli ve karma bir modelle TSK'nın profesyonelleşmesi sürecine de katkı sağlanması hedefleniyor.

19 May 2019 - 23:11 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.