Fakıbaba: Öğrencilerimiz, Sağlıklı ve Güvenilir Gıdalarla Beslenmeli

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba pazartesi günü başlayacak olan yeni eğitim öğretim dönemi öncesinde okul kantinlerindeki

"Bakanlığımızca hazırlanan ve 05 Şubat 2013 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği" ile; okul kantinleri ile birlikte okul bünyesinde faaliyet gösteren kafeterya, büfe, çay ocağı vb. gibi yerlerin sahip olması gereken özel hijyen şartları ile bu yerlerde satışa ve tüketime sunulan gıdaların güvenilirliği ve resmi kontrolüne ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.

Bu doğrultuda okul kantinlerinde çalışanların, yaptıkları işin gerektirdiği gıda güvenilirliği, sağlığın korunması ve hijyen konularında eğitilmeleri sağlanmaktadır. Bu Yönetmelik kapsamında il müdürlüklerimizin koordinasyonunda Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıklarıyla birlikte 2013 yılından bu yana eğitimler verilmektedir. Eğitim almayan kişilerin okul kantinlerinde çalışmasına müsaade edilmemektedir.

Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı personeli ile ilgili gıda işletmelerinde çalışan personele, yine üç bakanlığın işbirliğiyle "Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları" eğitimleri verilmektedir. Bu kapsamda bugüne kadar 26.444 MEB'e bağlı gıda işletmeleri çalışanı ve 18.431 MEB personeli olmak üzere toplam 44.875 kişiye eğitim verildi.

"Denetimlerimiz, yeni eğitim öğretim döneminde aralıksız devam edecek"

Çeşitli konu başlıkları altında verilen bu eğitimlerle öğrencilerimize sunulan tüketim maddelerinin sağlıklı ve güvenilir olmasını amaçlamaktayız.

Bakanlık olarak ayrıca 2011 yılından bugüne okullar, yaz okulları ve kamplarda bulunan kantin ve yemekhaneleri her sömestrde en az bir kez olmak üzere yılda iki kez denetliyoruz. Bu kapsamda 2016-2017 eğitim-öğretim döneminde okul kantinlerine toplam 35.840 denetim gerçekleştirildi ve 156 okul kantinine idari para cezası uygulandı.

Okul kantinlerinin yanı sıra okullara hizmet veren yemekhanelere de resmi kontroller gerçekleştiriyoruz.

Yarın başlayacak olan 2017-2018 eğitim öğretim döneminde de denetimlerimiz aralıksız devam edecek. Ayrıca okullara taşımalı yemek hizmeti veren işletmelerin de denetlenmesi amacıyla 81 İl Müdürlüğümüzü görevlendirmiş bulunuyoruz.

"Okullar için beslenme hizmetleri rehberi hazırlandı"

Bakanlığımızca 2013 yılında hazırlanan "Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kılavuzu", okullarda faaliyet gösteren kantin, yemekhane gibi gıda işletmelerine yol gösterici özellik taşıyor.

Ayrıca Bakanlığımız, Sağlık Bakanlığı, Gazi Üniversitesi ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği ile "Pansiyonlu Okullar İçin Beslenme Hizmetleri Rehberi" de hazırlandı. Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmeye yönelik temel bilgiler ile kaliteli ve güvenilir bir toplu beslenme hizmetinin yürütülmesine ilişkin bilgilerin yer aldığı bu rehber de 2016 yılı sonu itibariyle yemekhanesi bulunan pansiyonlu okulların hizmetine bir el kitabı olarak sunuluyor.

Bu kılavuz ve rehberin hem okul idarecilerimiz hem de işletmecilik yapanlarca iyi bilinmesi, öğrencilerimizin daha hijyenik şartlarda güvenilir gıdaya ulaşması bakımından önem taşıyor.

Bakanlığımızca okul kantinlerinde yapılan denetimlerin yanı sıra; kendilerine verilen yetki dâhilinde Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığınca da denetimler yürütülüyor.

Eğitim alan MEB personellerince okul kantinlerinde rastlanan olumsuzlukların Bakanlığımıza, obezitenin önlenmesine yönelik olumsuzlukların ise Milli Eğitim Bakanlığına ulaştırılması gerekiyor.

Okul/kurumlarda bulunan kantin, yemekhane, büfe, çay ocağı vb. yerlerde gıdaların satışı ve hijyen yönünden denetlenmesi amacıyla üç koldan yapılan denetimlerin daha etkin hale getirilmesi ve iş kaybının azaltılmasını amaçlıyoruz. Bu amaç doğrultusunda Bakanlığımız, MEB ve Sağlık bakanlıkları işbirliğiyle yeni bir kılavuzun hazırlık çalışması devam ediyor. Bu kılavuzla beraber yeni eğitim-öğretim döneminde üçlü denetim komisyonunun uygulamaya geçmesini bakanlıklar olarak planlıyoruz.

Ülkemizde binlerce öğrenci en az bir öğününde okul kantinlerinde beslendiğinden, geleceğimizin teminatı çocuklarımızın sağlığı açısından okul kantinlerinde satılan gıdaların hijyenik olmasını ve sağlıklı beslenmelerini çok önemli görüyorum. Bu çerçevede genel eğitim ve denetim faaliyetlerimizin yanı sıra 2017-2018 eğitim-öğretim döneminde ayrıca 81 İl Müdürlüğümüzün yapacağı sunumlarla, öğrenim gören bütün çocuklarımızın bu konuda daha da bilinçlenmesini sağlayacağız.

"Gıda ile ilgili şikâyetlerinizi Alo 174'e bildirin"

Tüm bunların ışığında; kamu ve kantin işletmecilerinin sorumluluğu ve bilinci yanında okul idarelerinin ve velilerin takibini de çok önemli görüyorum. Veliler ve öğrenciler de okul kantinlerinde hijyen ile ilgili karşılaştıkları olumsuzlukları mutlaka 174 Alo Gıda Hattına bildirmeleri, denetimlerimize önemli bir katılım sağlayacaktır.

Bu vesileyle sağlık ve başarı temennilerimle yeni eğitim öğretim yılının tüm çocuklarımıza hayırlı olmasını diliyorum."

16 Eyl 2017 - 12:30 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.