Yerli tohum ile domateste yüksek verim

MARDİN (AA) - Mardin'de yerli domates tohumu ile dekar başına 30 ton verim alındı.20 yıl boyunca Bursa'nın Karacabey ilçesinde sanayi tipi üreticilik

MARDİN

(AA) - Mardin'de yerli domates tohumu ile dekar başına 30 ton verim alındı.

20 yıl boyunca Bursa'nın Karacabey ilçesinde sanayi tipi üreticilik yapan Murat Abak, döndüğü memleketi Artuklu ilçesine bağlı Eroğlu köyünde yerli tohumla domates ekti. Mezopotamya'nın verimli topraklarından dönüm başına 30 ton domates alan Abak, yöre çiftçisine örnek oldu.

Abak yaptığı açıklamada, yerli tohumla yapacak üreticilerin yüksek gelir elde edeceğini aktararak, şöyle konuştu:

"Domatesimiz Mersin, Antalya ve Adana'dan geldiği için maliyeti yüksek. Biz bunu burada üretirsek tüketici de ucuz yer. Bizim bu bölgede işsizlik çok fazla. Domates ekimi büyük oranda yayılırsa işsizlik azalır. Bursa’da çalıştığım zaman Mardin ilçelerinden 200 ile 250 kişiye yakın mevsimsel işçi benim yanıma çalışmaya geliyordu. Ben burada aldığım verimi Bursa’da alamadım. Mardin’de çok yüksek verim aldık."

Antalya’da tohum üretimi yapan Ziraat Mühendisi Ali Uzun da şunları kaydetti:

"Mezopotamya toprakları, suyu ve havası domates üretimine çok uygun. Yerel tohumu burada gördüğünüz gibi çok önemli, kendi toprağımızın çeşidini, kendi toprağımızda ve kendi çiftçimizle buluşturduk. Yani hem milli öz sermayemiz Türkiye içerisinde kalsın, hem daha yüksek verim alalım, hem de damak lezzetimize uygun lezzetler yiyelim."

06 Ağu 2019 - 17:17 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.043.337 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.