Yargıtay Temyiz İncelemesini Tamamladı

Yargıtay Manisa'nın Soma İlçesi'nde kömür madeninde çıkan yangında yaşamını yitiren 301 madenciden 14'ünün ailesinin açtığı manevi

Yargıtay, Manisa’nın Soma İlçesi’nde kömür madeninde çıkan yangında yaşamını yitiren 301 madenciden 14’ünün ailesinin açtığı manevi tazminat davasının temyiz incelemesini tamamladı. Soma İş Mahkemesi, faciada ölen işçilerin anne, baba, kardeş ve eşlerine 25 bin lira ile 125 bin lira arasında değişen miktarlarda manevi tazminat verilmesine hükmetmişti. Bölge Adliye Mahkemesi 3. Hukuk Dairesi, kararı onadı. Davalı Soma Kömür İşlemeleri AŞ ve Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), tazminat miktarını “fahiş” bularak karara itiraz etti. Gazete Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre Yargıtay 21. Hukuk Dairesi, 18 Nisan’da kararı oybirliğiyle onadı. Kararda, “İşveren sadece yazılı kurallara değil, yazılı olmayan ve teknolojinin gerekli kıldığı önlemlere aykırı davrandığında da kusurlu görülerek oluşan zararı karşılamalı” denildi.

‘CAYDIRICI OLMALI’

TKİ’nin asıl işveren, Soma AŞ’nin ise alt işveren olduğunun belirtildiği kararda, şöyle denildi: “Manevi tazminat davalarında, gelişmiş ülkelerde artık eski kalıplardan çıkılarak caydırıcılık unsuruna ağırlık verilmektedir. Gelişen hukukta bu yaklaşım, kişilerin bedenine ve ruhuna karşı yöneltilen haksız eylemlerde veya taksirli davranışlarda tatmin duygusu yanında, caydırıcılık uyandıran oranlarda manevi tazminat takdir edilmesi gereğini ortaya koymakta; kişi haklarının her şeyin önünde geldiğini önemle vurgulamakta. Aslolan insan yaşamıdır ve yaşamın yitirilmesinin yakınlarında açtığı derin ıstırabı hiçbir değerin telafi etmesi olanaklı değildir. Burada amaçlanan sadece bir nebze olsun rahatlama duygusu vermek; öte yandan zarar vereni de dikkat ve özen göstermek konusunda etkileyecek bir yaptırımla, caydırıcı olabilmektir. Son yüzyılın en büyük iş kazalarından birisi olan bu iş kazasının yalnızca iş kazasına uğrayanlarda veya kazalıların yakınlarında değil toplumun tamamında derin bir üzüntü meydana getirdiği, Soma maden kazası gibi toplumu derinden etkileyen facialarda hüküm altına alınan manevi tazminat tutarları değerlendirilirken manevi tazminatın caydırıcılık unsurunun öne çıkması gerektiği kabul edilmelidir.”

30 May 2017 - 07:43 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.