Suriyeli öğrencileri için "Braille alfabesi" öğreniyor

- Kilis'teki Elbeyli Konaklama Tesisleri'nde engelliler için kurulan gelişimsel destek sınıfına kayıt yaptıran görme engelli öğrencilerinin

KİLİS

(AA) - İZZET MAZI - Kilis'teki Elbeyli Konaklama Tesisleri'nde engelliler için kurulan gelişimsel destek sınıfına kayıt yaptıran görme engelli öğrencilerinindurumundan etkilenen öğretmen Pervin Yavuz, öğrencilerine ışık olabilmek için görme engellilerin kullandığı Braille alfabesini öğreniyor.

Yaklaşık bir yıl önce Konaklama Tesisleri'ndekiGökkuşağı Anaokulu bünyesindeki zihinsel engelli ve gelişim bozukluğu yaşayan öğrencilere yönelik sınıfta Suriyeli engelli çocuklara eğitim vermeye başlayan Yavuz, sınıftaki görme engelli öğrencilerinin durumundan etkilenerek, idarenin de desteğiyle Braille alfabesi öğrenmeye başladı.

Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engelli çocuklara eğitim vermeye başladığındadaha önce hiç böyle bir tecrübesi olmadığı için ilk başlarda tedirginlik yaşadığını anlattı.

Normalde sınıflarına öğrenim güçlüğü çeken öğrencilerinkayıt yaptırdığını ifade edenYavuz, "Görme engelliöğrencilerimiz geldi ve sınıfa kaydolmak istediklerini söyledi. İlk başta düşündüm çünkü görme engellilerle daha önce hiç çalışmamıştım" dedi.

Bir süre sonra çocukların durumundan çok etkilendiğini ve okul idaresine giderek onlar için bir şeyler yapmak istediğini aktardığını belirtenYavuz, "Onların gören gözü nasıl olabiliriz diye düşündüm ve ilk önce ben öğrendim, daha sonra da öğretmeye başladım.Gaziantep'te görev yaptığım sürede birlikte çalıştığım görme engelli öğretmenarkadaşımı aradım ve ondan bana Braillealfabesini öğretmesini istedim. Özel ders almaya başladım. Benim için de güzel ve değişik bir uğraş. Hem öğreniyor, hem öğretiyorum" diye konuştu.

- "Önce tereddütlerimiz vardı"

Okul müdürü Derya Yavuzcan ise tesiste 28 öğretmenle bin 320 öğrenciye eğitim verdiklerini söyledi.

Down sendromlu, gelişim bozukluğu yaşayan, hiperaktif ve görme engelli 23 öğrenci için oluşturulan sınıfta eğitimlerin birebir verildiğine işaret eden Yavuzcan, şunları kaydetti:

"Görme güçlüğü çeken öğrencilerimiz hakkında biraz tereddütlerimiz vardı. 'Onlar için neler yapabilir, nasıl bir eğitim verebiliriz?'diye düşündük.Daha sonra sınıf öğretmenimiz bir arkadaşının yardım edebileceğini söyledi ve bizden destek istedi. Özel kurs almasının uygun gördük ve eğitimi için elimizden gelen her türlü desteği sağladık. Şimdi hem sınıfını devam ettirip hem Braille alfabesi öğreniyor. Görme engelli çocuklarımıza da yavaş yavaş bu eğitimi vermeye başladık."

Görme engelli öğrenci Reyan Dur daokuma yazmayı öğrenmeye başladığı için çok mutlu olduğunu belirterek, emeği geçen herkese teşekkür etti.

26 Ara 2015 - 11:12 - Gündem

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.