Üretici Umduğunu Bulamadı

Afyonkarahisar'ın Sandıklı İlçesi'nde bu yıl 28 bin dekarda patates üretimi yapıldı. Geçen yıl yağış ve hastalık nedeniyle zarar eden üretici

Türkiye'nin en büyük patatesüretim merkezlerinden Sandıklı ilçesi'nde hasat döneminin sonuna gelindi. Sezona umutlu başlayan üretici ise umduğunu bulamadı. Geçen yıl yoğun yağış ve 'milova' hastalığı nedeniyle zor dönem geçiren üretici, bu yıl verim artmasına rağmen fiyatların düşüklüğünden yakınıyor.

'ÜRETİCİ

ZARAR

ETTİ'

Ziraat Odası Başkanı Süleyman Yıldız, geçen yıla oranla patates ekim alanının az olduğunu, buna rağmen verimin yüksek olduğunu aktardı. Tarlada patates üreticisinin ürününü kilosu 20 kuruşa sattığını vurgulayan Süleyman Yıldız, "Geçen sezon üreticilerimiz patatesi 60- 70 kuruş arasında sattı. Hastalık ve yoğun yağış nedeniyle verim kaybı yaşandı. Bundan dolayı da üreticimiz zarar etti. Bu yıl da fiyatların düşük olması üreticiyi sıkıntıya soktu. Geçen sezon 40 bin dekar alana ekim yapılırken bu yıl 28 bin dekar alana ekim yapıldı. Patatesten başka ürüne de yönelemiyoruz. Haşhaşta kota var. İhracata yönelmemiz veya tüketim yollarını aramamız gerekiyor" dedi.

'İCRAYA DÜŞECEK KONUMA GELDİK'


Alagöz Köyü'nde 20 yıldır patates üretimi yapan 52 yaşındaki Önder Çelik, "20 yıldır patatesten para kazandığımızın kıymeti olmadı. 2 yıldır patates ekiminden zarar ediyoruz. Şimdi patatesi 20 kuruşa satıyoruz. 20 kuruş bir bardak çay bile etmiyor. 20 kuruş masrafı karşılamıyor. Yetkililerin patates konusuna yönelmesini, özellikle ihracat konusunda yardımcı olmalarını istiyoruz. Kredilere borcumuzu ödeyemez duruma, icraya düşecek konuma geldik" diye konuştu.

03 Eki 2016 - 13:08 - Ekonomi

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.