Türkiye Tohum İthalatına Bakın Ne Kadar Para Harcamış

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köy işleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer'in soru önergesine yanıt veren Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent

CHP

Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in soru önergesine, Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca verilen yanıt, Türkiye'nin tarımda bir ithalat ülkesi olduğunu gözler önüne serdi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde "Ülkemizde son beş yılda ne kadar ithal tohum alınmıştır? Ürünlere göre dağılımı nasıldır? Toplam ödeme ne kadardır? Yeterli tohum neden yeterli olamamaktadır?" şeklindeki soruların yanıtlamasını istedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in önergesine verdiği yanıtta, 1 Ocak 2013'den 2018 yılına kadar 568 milyon 773 bin 303 kg tohum ithal edildiğini açıkladı.

Bakan Tüfenkçi, bu süre içinde tohum ithalatına ülkemizin 1 milyar, 137 milyon 869 bin dolar para ödediğini bildirdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 15 yıl öncesine kadar tarımda kendi kendine yeten bir ülke olan Türkiye'nin artık ithalat ülkesi haline getirildiğini söyledi. Son 5 yılda sadece tohum için 1.1 milyar doların yurtdışına çıktığını belirten Ömer Fethi Gürer, "Türk parasıyla yaklaşık 5 milyar lira ithalata para ödenmiş. Bu rakam her yıl ortalama 1 milyar liranın tohum için yurtdışına gittiğini gösteriyor. Pek çok üründe yerli tohum üretemiyoruz. Tohumda ithalata dayalı bir ülke halin geldik. Buğday tohumunun bile yarısının yurtdışından geldiğini belirtiliyor. Patates tohumunun tamamına yakını yurtdışından geliyor. Tohum ithal ettiğimiz ülkelerin, tohum üreterek elde ettiği geliri, biz bu tohumları ürüne çevirerek elde edemiyoruz. Burada bir yanlış var. Hükümetin yanlış tarım politikası her alanda sırıtıyor" diye konuştu.

Tarımdanhaber.com

16 Nis 2018 - 23:35 - Ekonomi

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.