Resmi Gazete'de yayımlandı!

Kamu kurumları ve kamu bankalarının mali kaynaklarının kullanımına ilişkin esasları belirleyen tebliğ yayımlandı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan kamu haznedarlığı genel tebliği uyarınca, Hazine Müsteşarlığı dışında kalan genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, kendi bütçeleri veya tasarrufları altında bulunan her türlü mali kaynaklarını Merkez Bankası (TCMB) veya muhabiri olan bankada açılacak TL cinsi vadesiz hesaplarda tutmakla yükümlü olacak.

DOLAR

NE KADAR OLDU?

Bu kurumlar, döviz cinsinden ödeme veya yükümlülükleri olması veya AB tarafından sağlanan ve döviz cinsinden hibe anlaşmaları ile uluslararası örgütler tarafından hesaplarına döviz cinsi aktarım yapılması durumunda sadece bu işlemlerle sınırlı olmak ve anlaşmalardaki özel hükümler saklı kalmak
kaydıyla döviz tevdiat hesabı açtıracak.

20 GÜN İÇİNDE AKTARILMASI ZORUNLU OLACAK


Kurumların gerçekleştirilen tahsilat tutarları takip eden işgünü içinde; yurtiçinde yerleşik tüm bankalar aracılığıyla kredi kartları ile yapılan tahsilatın ise azami 20 gün içinde ilgili kurumun kamu sermayeli bankadaki hesabına aktarılması zorunlu tutuldu.

2 TL DAHA


Kamu kurumlarının mali kaynakları için uygulanacak vadeli mevduat faiz oranı ve katılma hesabı beklenen/tahmini getiri oranı, tebliğde yer alan ve ilgili vadelere karşılık gelen oranlardan daha yüksek olamayacak.Kurumlar mali kaynaklarının değerlendirilmesinde faiz veya kâr payı dışında ayni ya da nakdi herhangi bir menfaat temin edemeyecek. Kamu sermayeli bankalar, vakıflar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları, kefalet ve yardımlaşma sandıkları, dernekler, federasyonlar, muhtarlıklar ile yılı bütçeleri ile tahsis edilen örtülü ödenekler ile ilgili olarak açtırılan banka hesapları tebliğ kapsamı dışında yer alıyor.

'ŞİRKETLERİN DÖVİZ POZİSYONU FAZLASI OLMAYACAK'


Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan kararı TL'yi destekleyici bir önlem olarak yorumladı. Erkan, 'Hükümetin son dönemde TL’yi desteklemek amacıyla kamu kurumları nezdinde aldığı bir önlemlerden birisi olarak değerlendirmek doğru olur. Bu Tebliğ ile genel bütçe kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarının mali kaynaklarını Merkez Bankası hesaplarında TL cinsinden tutmaları sağlanıyor. Bu kurum ve kuruluşların döviz tevdiat hesabı açması ise ancak döviz yükümlülükleri durumunda, bu yükümlülükleri aşmamak şartıyla olacak. Yani bu şirketlerin döviz pozisyonu fazlası olmayacak. Faiz gelirlerinde de kurumların menfaat elde edecek gelir elde etmesinin önüne geçiliyor' açıklamasında bulundu.

Kaynak: Memurlar.net

08 Ara 2016 - 11:06 - Ekonomi

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.