ÖTV’nin Sona Ermesi Sıfır Araçlarda %10 Artışa Neden Oldu!

Kasım 2018'den bugüne kadar uygulanan ÖTV indirimleri sona ererken sıfır araç alımları ve ikinci el araç satışları durma noktasına geldi.

ÖTV’nin Sona Ermesi Sıfır Araçlarda %10 Artışa Neden Oldu!
Salih
Video için play'e tıklayın

Motor hacmi 1.6 litre altında kalan otomobillere uygulanan 15 puanlık

ÖTV

indiriminin sona ermesiyle sıfır otomobil fiyatlarında yüzde 10’un üzerinde artışa neden oldu. Sektör temsilcileri ÖTV indiriminin sona ermesini değil de sürekli belli bir noktada kalmasını isterken hükümet tarafından konuyla ilgili henüz bir adım atılmadı.

ÖTV indiriminin sona ermesiyle vergi öncesi değeri 70 ila 120 bin lira olan 1.6 altındaki motora sahip otomobillerden %35 ÖTV alınıyordu. Şimdi ise bu oran yeniden 50’ye yükseldi.

“Piyasalarda Çok Ciddi Durgunluk Var”

Son 2 yıldır bütün piyasada ciddi bir durgunluk olduğunu ifade eden galerici Cumali Durmuş; “ÖTV’ler bazen yükseliyor bazen düşüyor. İkinci el araç satışlarda çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Mesela ÖTV indirimi olduğunda biz yüksek aldığımız araçları zararına satıyoruz. Geçen yıl yaşandığımız gibi.” İfadelerini kullandı

“Araç Satamıyoruz”

Galerici Durmuş; “ÖTV’lerin yükselmesi ile piyasada çok ciddi bir durgunluk var. Araçları satamıyoruz, fiyatların çok yükselmesi, herkes cesaret edemiyor araç alama da acaba tekrardan bir indirim olacak mı? Olmayacak mı? Diye biz araçları maalesef şuan satamıyoruz. Piyasa durgun olduğundan dolayı ikinci el araç alanların aklında soru işareti kalıyor” ifadelerini kullandı.

Çok Büyük Esnaflar Kepenk Kapattı

Durmuş; “piyasa çok durgun bu konuda çok büyük esnafımız nice büyük esnaflar kepenklerini kapattı, işi bıraktı böyle devam ederse bizde maalesef kepenk kapatacağız yapabilecek bir şey yok. Türkiye’nin ekonomi durumu göz önünde bizde ondan dolayı hiç bir şey yapamıyoruz bunun düzeltilmesi lazım” dedi.

“Herkesin Galericilik Yapması Bizi Çok Etkiliyor”

Bizi en çok etkileyen etken herkesin galericilik işi yapması, herkesin araç alıp satması diyen Durmuş; ‘’en büyük etken internet bireysel hakkı onun için herkes araç alıp satabiliyor internete atabiliyor ilanını. Esnaftan alınması farklı bireyselden alınması farklı dolandırıcı çıkabiliyor her sıkıntı çıkabiliyor. Örnek veriyorum buradan anlaşıyorlar arabada 5 parça boya var orada dedikleri dışında çok sıkıntılar çıkıyor bundan dolayı çok büyük mağduriyetler yaşanıyor. Bunun önüne geçilmesi lazım. İnternet bireysel haklarının kaldırılması lazım. Bu uygulamaların yöneticileri bireysel haklarına devletin caydırıcı bir sistem getirilmesi lazım. Herkes kafasına göre araç alıp satmaması lazım. Yeri geliyor yılda 3-4 tane bireysel olarak araba satılıyor bunun engellenmesi lazım. Bu maliye bakanlığının üzerine düşüyor çok ciddi bir Mevla olarak vergilendirilmesi lazım” dedi

“2. El Araç Satışları Beklentilerin Altında”

Galerici Mehmet Şeyhanlı ise; “Son 2-3 yıldır satışlarımız beklentilerimizin altında. ÖTV düşüşü satışları tamamen bitirdi, yılda birkaç esnaf kepenk kapatma durumuna geldi.” diye konuştu

‘’Gelişi Güzel İnsanlar Araç Alıp Satıyorlar’’

En önemlisi bizim çok ciddi bir sorunumuz olan bireysel internet haklarının olması gelişi güzel her insanın her meslekten galericilik yapmaya çalıştığını söyleyen Esnaf Mehmet Şeyhanlı; “biraz mecazi anlamda söyleyeyim kasabın, berberin, fırıncının araba sattığı, yıllarca bu işe emek vermiş olan, gönül vermiş olan, bu işin en iyisini yapan, gerek en kalitelisini çok iyi bilgisiyle yıllardır emek vermiş olan insanların artık bu işle bir şey yapan biri olması artık tıkanıyor ve bu işi bırakmak zorunda kalıyor” dedi.

‘’Ötv Standart Bir Seviyeye Getirilmeli’’

Galerici Mehmet Şeyhanlı; “En önemlisi ÖTV’nin bir yerden sonra bunu devletimizin kısıtlı bir sürede ÖTV’lerin standarda çekilmesi ve bireysel internet haklarının tamamen kaldırılması, gelişi güzel insanların araba alım satımına bir kısıtlama getirilmesi o işin tamamen galericilere bırakılması bu işte onlarca mağdur olan insanlar oluyor. Dolandırıcılık oluyor bunun yanı sıra aldığı araçlarda problemler çıkabiliyor ve karşısında muhatap bulamıyor. Mesela adam buradan İstanbul’a 1200 km o arabayı alıp Urfa’ya geliyor Urfa’da bir problem çıktığı zaman onlar gidemiyor. Ama biz Urfa’da sattığımız arabanın arkasında duruyoruz verdiğimiz arabada bir problem çıktığı zaman o adam yine bize geldiği zaman arabadaki problemi bize söylüyor’’ dedi.

“Bireysel İnternet Hakkı Kaldırılmalı”

“En önemlisi bu bireysel internet haklarının kaldırılması gelişi güzel önüne gelen herkesin araba işi yapabilmesi buna özellikle devletten caydırıcı bir ceza ve kısıtlama getirmesi bunu sadece galericilik yapan insanların bunu yapabilme kapasitesine hak kazanan sertifikalı, bilgili ve yıllardır bu işi yapan İnsanlara Bırakılmasını İstiyoruz” İfadelerini kullandı.

“Vatandaş Yılda 1-2 Araç Alıp Satması Gerekiyor”

Galerici Şeyhanlı; “Şuan medyada rahatça internete araba atabilme hakkını kesinlikle kaldırılması lazım şuan bizim ücret ödeyerek kullanmış olduğumuz yılda 1-2 tane ücretsiz hak tanınarak gelişi güzel herkes araba atabiliyor bunun yanında insanlar mağdur oluyor dolandırıcılık yaşanabiliyor sonuç itibariyle bir yere üyeliği yok ve mağduriyetler yaşanıyor. Şuan bizim ücret ile kullandığımız sitelerin bireysel internet haklarının kaldırılması kişi başına yılda 2-3 tane alış ve satışı geçiyorsa devletin buna yüklü miktarda bir ücret çıkarması biz nasıl vergi ödüyorsak yüklü miktarda vergilerin çıkarılması bu insanların işi hak edene hakkıyla yapana bırakmaları için” diyerek sözlerini tamamladı.

HABER: Fatma KIRMIZI

27 Tem 2019 - 10:52 - Ekonomi

urfanatik.com son bir ayda 2.043.337 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.