Mısırda rekolte yüz güldürdü

Türkiye'nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Şanlıurfa'da ekim alanı her geçen yıl artan mısırda çiftçiler bu yıl yüksek verim elde

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ile her alanda gelişenŞanlıurfa, pamuğun ardından mısır üretiminde de Türkiye'nin önemli merkezlerinden biri olma yolunda ilerliyor.

Başta Harran Ovası olmak üzere, diğer tarım alanlarında daha çok ikinci ürün olarak tercih edilen mısırda hasat sonuna yaklaşan üreticiler, bereketli bir sezon geçiriyor.

Yaklaşık 872 bin dekar alanda üretim yapılan ve Türkiye'nin toplam mısır üretiminin yüzde 20'sine yakın kısmını tek başına sağlayanŞanlıurfa'da rekoltenin bu yıl 800 bin ton olması bekleniyor.

ŞanlıurfaZiraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sulama imkanları sayesinde bölgede tarımın hızla geliştiğini belirtti.

Kentte önceden daha çok ikinci ürün olarak tercih edilen mısırda ekim alanlarının her geçen yıl arttığını dile getiren Eyyüpoğlu, bu yıl elde ettikleri verimin kendilerini memnun ettiğini söyledi.Pamuğun ardından, mısırda da yüzü gülen çiftçinin, adeta altın yılını yaşadığını ifade eden Eyyüpoğlu, şöyle devam etti:

"Bu yıl için çiftçilerimiz mutlu, güzel bir hasat dönemi yaşıyoruz. Allah'a şükür dönüme binle, bin 200 kilo arasında verim aldık, çok mutluyuz. Burada özellikle mısır ikinci ürün olarak yetişiyor. İklimden dolayı başka bölgelerde bu mümkün değil. Önceki yıllarda rekolte 600 bin ton iken şu anda 800 bin tona yaklaştı. Güneşimiz bol, suyumuz var. Allah bereketli topraklar nasip etmiş, onun için memnunuz. Sulama imkanı arttıkça mısır ekimi de artıyor. Hilvan, Siverek, Viranşehir bölgeleri de suya kavuşunca hem pamuk hem mısırda Türkiye'yi doyuracak üretimi inşallah gerçekleştirebiliriz."

ŞanlıurfaTicaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya damısır tarımının özellikle hayvansal protein üretimine büyük katkı sağladığını söyledi.

Mısırın tanesinden elde edilen nişasta, glikoz ve yağın da ham madde açısından önem taşıdığını anlatan Kaya,"Tarım kenti olanŞanlıurfa'da elverişli iklim koşulları sayesinde bu ürün hem birinci hem de ikinci ürün olarak tercih edilebiliyor.Bu yıl üreticimiz hem pamuk hem de mısırda maşallah bereketli bir yıl yaşıyor." dedi.

Mısır üretimi daha da artacak

Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu daGAP'ta sulama alanlarının genişlemesiyle mısır üretiminin daha da artacağını ön gördüklerini belirtti.

Modern üretim teknolojileri ve sertifikalı tohumun kullanılması sonucu son 15 yıl içinde mısır üretiminin yaklaşık yüzde 50 artış gösterdiğini dile getiren Çullu, şunları kaydetti:

"Destekleme miktarı istenilen seviyede olmasa da mısırın üretim alanı artıyor.Milli Tarım Projesi ile birçok tarım havzasında mısıra ve mısır tüketimini etkileyecek hayvancılığa destek verilmesi üretim alanlarının daha da yükseleceğini göstermektedir.Şanlıurfa'da sulama alanlarının artmasıyla mısır üretiminde önemli sıçrama olmuş ve yaklaşık 150 bin hektar üretim alanı ile kent Türkiye'de ilk sıraya yerleşmiştir. Mısır üretimi, ithalatı azaltacağı gibi, özellikle hayvancılığın geliştirilmesi, biyodizel ve yağ üretimi dışında diğer gıda maddeleri için de önemli ve vazgeçilmez."

09 Ara 2016 - 12:43 - Ekonomi

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.