Merkez Bankası'ndan dövize faiz freni!

Merkez Bankası seçimlerin ardından hızla tırmanan döviz kurlarını frenleyebilmek için dolar ve euro için uyguladığı faizleri yarımşar puan indirdi.

Merkez Bankası, seçimlerin ardından hızla tırmanan döviz kurlarını frenleyebilmek için dolar ve euro için uyguladığı faizleri yarımşar puan indirdi.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, "Yakın dönemde gözlenen küresel ve yerel gelişmeler nedeniyle bankaların Merkez Bankası'ndan alabilecekleri bir hafta vadeli döviz depo faiz oranlarının 9 Haziran 2015 tarihinden itibaren ABD doları için yüzde 4.0’den yüzde 3.5’e, euro için yüzde 2.0’den yüzde 1.5’e indirilmesine karar verilmiştir" denildi.

Açıklamanın ardından dolar 2.8080 liradan 2. 7768 liraya, euro da 3.1162 liradan 2.0970 liraya kadar geriledi. Liradaki gerilemenin ardından, güne yüzde 8.15 düşerek başlayan borsadaki düşüş de yüzde 5.84'e geriledi ve Borsa İstanbul Endeksi 77 bin 157 puana toparlandı.

'KOALİSYON ÇIKMASI MERKEZ BANKASI'NI RAHATLATTI'

Merkez Bankası, tek parti iktidarını bitiren seçimlerin ardından, dolar ve euro için uyguladığı faizleri yarımşar puan indirince, lira ve borsadaki sert düşüşler durdu. Global Menkul Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, "Seçimden koalisyon çıkması Merkez Bankası'nı rahatlattı" yorumunu yaptı.

DHA'nın sorularını yanıtlayan Global Menkul Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, "Yerli yatırımcının normal tepkisini görüyoruz. Piyasalar 22 Temmuz'dan bu yana iki senaryo satın alıyordu" dedi ve şu değerlendirmeyi yaptı:

"Biri Ak Parti'nin tek başına iktidar olması, başkanlık senaryoları ve anayasa değişikliğiydi; diğeri ise koalisyon. Bunlardan birisi gerçekleşti. Piyasalar normal tepkisini veriyor. Yerli endişelenmezse her şey normale döner. Önümüzde 45 günlük bir süre var bu süre içerisinde bir koalisyon hükümeti kurulur. Hükümet kurulana kadar bu tablo devam eder. Piyasalar bir süre siyaseti fiyatlandıracak. Seçimden koalisyon çıkması da Merkez Bankası'nı rahatlattı, üzerinde artık baskıcı bir durum olmayacak."

#

08 Haz 2015 - 08:00 - Ekonomi

urfanatik.com son bir ayda 2.043.337 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.