Mercimek Üretimi Düşüyor

Mercimek üreticisinin yeterince kazanamadığını söyleyen TZOB Genel Başkanı Bayraktar bu sebepten mahsulün ellerinde kaldığını ve maliyetinin altında

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (

TZOB

) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mercimekte üreticinin yeterince kazanamadığını belirtti.

Üretimin artırılamamasının en önemli nedeninin, üreticilerin kırmızı mercimekten yeterli geliri elde edememesi olduğunu ifade eden Bayraktar, desteklerin artırılması ve piyasada yeterli fiyat oluşması durumunda üreticilerin buna ekim alanı genişlemesi ve artan üretimle cevap vereceğini belirtti.

Türkiye'de üretimi gerçekleştirilen 7 çeşit baklagil arasında kırmızı mercimeğin toplam üretimden yüzde 31,9 pay alarak nohuttan sonra ikinci sırada yer aldığına işaret eden Bayraktar, primlerin 2014'te yüzde 100, geçen yıl ise yüzde 50 artırılmasına rağmen üretimdeki büyümenin yetersiz kaldığını ifade etti.

"DESTEKLER ARTIRLIRSA ÜRETİM ARTAR"

Mercimekte üreticinin, yeterince kazanamadığını, mahsulün elinde kalabildiğini ya da ürünü maliyetinin altında satabildiğini belirten Bayraktar, böyle olunca üreticinin ekimden kaçındığını, ekim alanları ve üretimin düştüğünü dile getirirken şunları söyledi:

"2014 - 2015 sezonunda ihtiyacımız 378 bin ton iken, 325 bin ton olan üretimimizin yanında 236 bin tonluk ithalat gerçekleştirilmiş ve toplam arzın 205 bin tonu da ihraç edilmiştir. Yurt dışına 205 bin ton mercimek ihraç ediyoruz. Destekler artırılır, yeterli fiyat oluşturulur, alım garantisi sağlanırsa üretim rahatlıkla artar."

"TÜKETİM ARTIYOR, ÜRETİMDE YERLİ ARTIŞ SAĞLANAMIYOR"

Bu yıl ekiliş alanında artış olduğunu, birinci tahmin verilerinin de 370 bin tonla bunu doğruladığına işaret eden Bayraktar, "Kırmızı mercimek tüketimi, nüfus artışına paralel olarak artıyor. Ancak üretimde yeterli artış sağlanamıyor. Ürünü depolama imkanı bulunmayan, üretim aşamasında kullandığı girdileri hasat döneminde ödemeli olarak alan üreticimiz, hasadı takiben ürünü piyasaya sunuyor. Oluşan arz fazlası üretici fiyatlarının düşmesine yol açıyor. Hasat döneminde ithalat yapılmamalıdır. Üretici fiyatlarının maliyetin altında oluştuğu dönemlerde fiyatlara müdahale edecek bir kurum oluşturulmalıdır" şeklinde açıklamada bulundu.

Bayraktar, mercimek ekim alanlarının genişletilmesi bakımından geçmişte uygulanan nadas alanlarında üretim uygulamasının yeniden başlatılması gerektiğini kaydetti.

28 May 2017 - 14:04 - Ekonomi

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.