Litresi 100 Liradan Satılıyor

Kadınların yeni gözdesi Avrupanın çeşitli ülkelerinde kozmetik ilaç ve temizlik sanayinde kullanılıyor. Dünyada çok değerli olan lavanta yağının

Bulgaristan başta olmak üzere Fransa gibi Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde kozmetik, ilaç ve temizlik sanayinde kullanılan lavanta, Trakya’da çiftçi kadınların yeni gözdesi olma yolunda ilerliyor.

Edirne Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü işbirliğiyle hazırlanan ’Edirne Lavanta Kokacak’ isimli proje hayata geçirildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2018 yılı yatırım programı kapsamında ‘Edirne Lavanta Kokacak’ projesi eğitimine başvuran 60 kadın çiftçi ilk olarak Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Merve Güzel tarafından 4 günlük lavanta yetiştiriciliği eğitimi aldı. Teorik eğitimin ardından tarlaya inen 60 kadın çiftçi bin adet lavanta fidanını tarlaya ekti. Proje kapsamında 2018’in Haziran ayında lavanta hasat döneminde de tarla günü yapılması planlandığı belirtildi.

“Edirne lavanta kokacak”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Edirne İl Müdür Vekili Atilla Bayazıt, ‘Edirne lavanta kokacak’ projesi kapsamında 60 kadın çiftçiye hem sahada hem de teorik eğitimlerin verildiğini belirterek, “Edirne Lavanta Kokacak Projesiyle 60 tane kadın çiftçimize il müdürlüğümüzde 4 gün eğitim vereceğiz. Bu 4 gün lavanta yetiştiriciliği boyunca kadınlarımız eğitim alacak. Bugün de uygulamalı olarak lavantanın dikimini görecekler. Daha sonra bir gün de Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından lavanta çiçeği ve tohumuyla ilgili ve sanatıyla ilgili 1 günlük bir eğitim verilecek” dedi.

Lavantanın özellikle son yıllarda Trakya Bölgesi’nde cazibesinin yaygınlaşmaya başladığına değinen Bayazıt, “İlk defa tarımsal araştırma enstitüsü bununla ilgili deneme yaptı. O da gayet başarılı oldu. Lavanta özellikle Bulgaristan ve Avrupa’da çok yaygın. Biz de bir alternatif ürün olarak lavantayı Edirne’mizde yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Biliyorsunuz hem yağından hem de çiçeğinden yararlanılıyor lavantının. Parfüm konusunda, kozmetikte ve aynı zamanda ilaç sanayinde kullanılabiliyor. Yine çiçeklerinden çeşitli sanatlarda kullanılabiliyor. Birçok alanı var. Çok değerli bir ürün. Bu nedenle lavantanın yaygınlaşması için bu konuda tarımsal araştırma enstitüsüyle destekliyoruz” şeklinde konuştu.

“Verimin düşük olduğu, kırsal yerler için öneriyoruz”

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Adnan Tülek de lavantayla ilgili çalışmalara Edirne’de 5 yıl önce başladıklarını hatırlatarak, “Daha önce de ifade ettik. Biliyorsunuz yanı başımızda Bulgaristan çok önemli üretim yapıyor lavanta konusunda. Onlarda çalışmalara baktığınızda 1906’lı yıllarda başlamış. Nereden baksanız 100 yıldan fazla bir gelenekleri var. Sonuçta bizim de önemli bir mesafe kat ettiğimizi düşünüyorum. Bulgaristan’dan gelen türlerle ilgili yaptığımız adaptasyon çalışmalarında gayet olumlu sonuç alıyoruz. Sizler de belki görüyorsunuz Karaağaç’taki üretim alanımızı. Orada da bu yıl bir tarla günü yapacağız Haziran’da. Sonuçta bu ürünü biz özellikle marjinal, Balkan bölgesine yakın, verimin düşük olduğu, kırsal yerler için öneriyoruz. Burası da takdir ederseniz demonstrasyon için önemli bir bölge. Umuyorum bu örnek bahçe bir başlangıç olur ve bu köy başta olmak üzere diğer köylerde de ekim alanı genişler” dedi.

MYNET

21 Nis 2018 - 08:01 - Ekonomi

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.