Erdoğan Talimat Verdi! 100 Bin TL’ye Kadar Faizsiz Destek

Düzce'nin Akçakoca ve Cumayeri ilçelerinde yaşanan sel felaketinde zarar gören esnafların hasarlarının giderilmesi için daha önce Cumhurbaşkanı

Geçtiğimiz aylarda Düzce’nin Akçakoca ve Cumayeri ilçelerinde yaşanan sel felaketinde hasara uğrayan işletmeler için

KOSGEB

harekete geçti. Kredi ile ilgili olarak Akçakoca ilçesine gelen KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, Vali Zülkif Dağlı, milletvekilleri Ayşe Kreşir ve Ümit Yılmaz, Kaymakam Yasin Öztürk, esnaf odaları başkanları ve Ticaret ve Sanayi Odası başkanları ile toplantı yaptı. Toplantı sonrasında açıklama yapan KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, selden zarar gören işletmeler için 100 bin TL’ye kadar sıfır faizli ve 1 yıl geri ödemesiz kredi desteği verileceğini açıkladı. Uzkurt, “Selden zarar gören işletmelerimize Cumhurbaşkanımızın talimatıyla KOSGEB olarak 100 bin TL'ye kadar faizsiz kredi verileceği daha önce açıklanmıştı. Kullandırım süreci bankalarla birlikte tamamlanmış bulunmakta. Bugün itibariyle 11 bankayla mutabakatları imzaladık KOSGEB olarak. Banka genel müdürlükleri de önümüzdeki gün ve en geç gelecek hafta içerisinde Düzce'deki şubelerine talimatlarını gönderip selden zarar gören işletmelere bu krediyi kullandıracaklar. Bu Kredi daha önce de ifade edildiği gibi 36 ay vadelidir. Kredi faizinin tamamı KOSGEB tarafından karşılanacak. Kullanılan anapara ise kullanan işletme tarafından ödenecektir. Ödeme 1 yıl geri ödemesiz 1 yıl sonraki 2 yıl içerisinde üçer ayda bir olmak üzere 9 eşit taksitte ödenecek. Burada kredi kullandırım sürecinde özellikle kaymakamlığımız tarafından hasar tespiti yapılmış ve tespit edilen tutarın 100 bin lirayı geçmeyen kısmı olarak kredi KOSGEB tarafından maliyeti karşılayacak. Örneğin bir işletmemiz 100 bin TL’lik değil de 70 bin TL’lik bir zarar görmüşse bu da kaymakamlığımız tarafından tutanak altına alınmış ise 70 bin lira kredi kullanıp, bu 11 bankadan KOSGEB olarak biz bunun faizini karşılayacağız. Burada teminat bulma konusunda sıkıntı çeken işletmelerimiz için de Kredi Garanti Fonu ile gerekli mutabakatı yaptık. Buradan sorunu çözüyor olacağız" dedi.

'25 Firmanın Borcu Ertelendi'

Uzkurt, KOSGEB'e borcu olan selzede esnafın borcunun 1 yıl ertelendiğini de bildirerek, "Burada Düzce için bir karar daha almıştık. KOSGEB’e borcu olan işletmelerimizin de bu borcunu 1 yıl daha, yani 2020 yılının 9.’ncu ayına kadar ertelemesi yapıldı. Burada da yaklaşık 25 firmamız bu imkândan yararlanmış bulunmakta. Karar alındıktan sonra şöyle bir süreç izliyoruz. Bu acil destek kredimizde bankalarla öncelikle görüşürüz ve yazışıyoruz. Onlara bu programa katılmak için ne kadarlık bir teklif vereceklerini soruyoruz. Birinci teklifleri aldıktan sonra en düşük olan tekliften hareketle tekrar ikinci bir teklifinde buluyoruz. Tabii burada teklifler genel müdürlüklerle yazılı olarak yapılıyor. Genel müdürlüklerden kaynaklanan bir sürecin uzaması söz konusu oldu ama şu an süreci tamamlamış bulunmaktayız. En geç gelecek hafta işletmelerimiz kredileri kullanmaya başlayacaklar. Umarım KOSGEB olarak buradaki yaraların sarılması için bir nebze faydamız oldur” diye konuştu.

Prof. Dr. Uzunkurt, programın sel afetinden zarar gören esnaflar için olduğunu belirterek, “Programın amacı doğrudan sel felaketinde zarar gören işletmelerimize dönük bir zararın tazmini yönünde bir finansman kolaylığı. Burada biz şunu dikkate alacağız. Selden doğrudan ya da dolaylı olarak zarar gören, etkilenen ve zararları kamu kurumları tarafından tespit edilen firmalarımıza bu krediyi kullandıracağız. Bu programın kapsamı budur” dedi.

İHA

04 Eyl 2019 - 15:03 - Ekonomi

urfanatik.com son bir ayda 2.184.811 kez ziyaret edildi.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Urfanatik Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Urfanatik Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Urfanatik Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Urfanatik Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.